Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 18. července 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 18. července 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.1."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 18. července 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0125 Téma: Osobní rozpočet Anotace: Materiál obsahuje nezbytné informace a vysvětluje pojmy z oblasti osobního (domácího) rozpočtu. Je součástí standardu znalostí spadající do oblasti finanční gramotnosti studentů škol.

2 OSOBNÍ (DOMÁCÍ)ROZPOČET Abyste zjistili, jestli máte volné finanční prostředky na nákup toho, co si přejete, je praktické si sestavit rozpočet. Rozpočet, neboli bilance příjmů a výdajů, se zpravidla vytváří na kalendářní měsíc. Abyste mohli sami sobě odpovědět, je třeba se zamyslet, kolik utrácíte a kolik vyděláváte – nad Vašimi výdaji a příjmy. Díky rozpočtu snadno zjistíte, zda Vám na konci měsíce, resp. roku zbývají prostředky na realizaci Vašich záměrů a přání.

3 Rozpočet - umožní Vám porovnat příjmy a výdaje. Pokud je částka Vašich měsíčních příjmů nižší než objem vašich výdajů, vzniká deficit Jsou-li Vaše příjmy a výdaje stejné, měli byste zvážit, zda je plánovaná koupě nezbytná, zda jde o věc,která vám udělá radost, ale obejdete se bez ní Jestliže jsou vaše příjmy vyšší než výdaje, vzniká přebytek

4 ROZPOČET PříjmyVýdaje pravidelnénepravidelné pevné kontrolovatelné nebo: pevnéběžnépříležitostné popřípadě: jednorázové

5 Příjmy osobního rozpočtu Dělí se: Pravidelné - příjmy z pracovní činnosti: mzda, příjmy z podnikání - dávky sociálního zabezpečení: nemocenská, dávky v mateřství, v nezaměstnanosti, starobní, invalidní aj. důchody - ostatní sociální dávky: přídavky na dítě, příspěvek na bydlení aj. - a jiné příjmy: např. příjmy z pronájmu, renty atd. Nepravidelné - všechny příjmy, které určitě obdržíme, jejich výše může kolísat, nedostáváme je v pravidelném čase - např. odměny, příjmy z cenných papírů, úroky z vkladů, aj.

6 Výdaje osobního rozpočtu Dělí se: Pevné - opakují se a je obtížné je snížit - bydlení: nájem, zálohy na energie, vodné, telekomunikační služby, poplatky za odvoz odpadu aj. - výdaje na údržbu: např. příspěvky do fondu oprav, tvorba rezerv na údržbu - splátky půjček, hypotéky, leasing Běžné - útraty, které jsou nutné pro chod domácnosti a zajištění každodenního života: - výdaje na potraviny, drogistické zboží, léky, pohonné hmoty aj. - výdaje na oblečení - výdaje na sport, kulturu, noviny a časopisy apod.

7 Příležitostné výdaje zahrnují všechny útraty, které nejsou nezbytné, ale jsou předvídatelné: - výdaje na dovolenou - výdaje na úpravy v domě / bytě, vč. obnovy zařízení, údržbu automobilu, aj. - výdaje na dárky a rodinné oslavy Výdaje na volný čas lze považovat jak za běžné, tak za příležitostné, záleží na Vašem uvážení a finanční situaci.

8 Příklad sestavení osobního rozpočtu PříjmyVýdaje Kapesné od rodičů 800 KčMobilní telefon 300 Kč Kapesné od babičky 300 KčKultura 300 Kč Občerstvení, svačiny 200 Kč Celkem 1 000 KčCelkem 800 Kč Měsíčně zbývá 200 Kč

9 Rady pro správu osobního rozpočtu Sestavujte si rozpočet na každý měsíc Porovnávejte plán se skutečnými výdaji, upravujte rozpočet tak, aby byl přebytkový, tj. abyste stále měli rezervu na neočekávané situace Uchovávejte doklady o svém příjmu (výplatní pásky, faktury, roční přehledy ze Správy sociálního zabezpečení nebo zdravotní pojišťovny atd. Sestavte si přehled příjmů a výdajů za předchozí rok. Pokud se příjmy rovnají výdajům, rozpočet je vyrovnaný. Když příjmy převládají nad výdaji - zvyšujete tak své úspory, které se mohou hodit v budoucnu. Sestavte si na začátku roku provizorní rozpočet. Při sestavování se můžete řídit reálným rozpočtem předchozího roku, ale nezapomeňte započíst určité procentní navýšení výdajů, abyste zohlednili inflaci.

10 Doporučení k výdajům Plaťte své fixní výdaje (nájem a další výdaje spojené s bydlením, pojištění, půjčky atd.) včas ve lhůtě splatnosti. Pokud máte dočasné finanční potíže, obraťte se na své věřitele (banku, dodavatele energií, telekomunikační společnost aj.) a požádejte o odklad splatnosti. Srovnávejte ceny výrobků a služeb dříve, než je koupíte. Vyhněte se spotřebitelským úvěrům při placení běžných výdajů (potraviny, pohonné hmoty aj.).

11 Použité zdroje: http://www.dolceta.eu/ceska-republika/Mod2/K-cemu-je-dobry- rozpocet.html http://www.dolceta.eu/ceska-republika/Mod2/K-cemu-je-dobry- rozpocet.html Vlastní tvorba autora


Stáhnout ppt "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 18. července 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.1."

Podobné prezentace


Reklamy Google