Bezpečnost práce První pomoc Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POPSAT A VYSVĚTLIT ŽÁKŮM JAK ROZEZNAT POPÁLENINY, OMRZLINY, ÚPAL A ÚŽEH. ZJISTIT ZÁSADY 1. POMOCI U TĚCHTO DRUHŮ ONEMOCNĚNÍ.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Organizace výuky Vyučující: RNDr. Petr Šmejkal, PhD. RNDr. Simona Hybelbauerová, PhD. RNDr. Pavel Teplý, PhD. Pomůcky: - Skripta Didaktika a technika chemických.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Hydroxidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotaceZpětné.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Směsi-II USAZOVÁNÍ, ODSTŘEĎOVÁNÍ, FILTRACE, KRYSTALIZACE, DESTILACE, REKTIFIKACE, SUBLIMACE Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_489_Peroxid vodíku. NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 10 TEMA: Chemie 8 – Chemické.
OXID ARZENITÝ, ARZENIK, UTREJCH As 2 O 3 UTREJCH – pochází z německého Hϋttenrauch.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.2 Bezpečnostní předpisy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
VY_32_INOVACE_07_32_VODIČE A NEVODIČE (IZOLANTY)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
13 úvod do chemie - opakování
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Ošetření při poranění od jehly
Vzduch VY_32_INOVACE_1A_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
1.3 Vlastnosti látek a lidské smysly.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Akutní stavy u dětí - tonutí, dušení, poleptání
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název vzdělávacího materiálu Kyseliny
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Mdloba, kolaps, poleptání
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Digitální učební materiál
Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ZJIŠŤOVÁNÍ TRHLIN_S4
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Přehled nejdůležitějších novinek
Běžné úrazy a první pomoc
1.3 Vlastnosti látek a lidské smysly.
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S RŮZNÝMI DRUHY KRVÁCENÍ, VYSVĚTLIT, JAK POSKYTNOUT 1. POMOC. POPSAT ÚRAZ ELEKTRICKÝM PROUDEM A JAK SE PŘI NĚM ZACHOVAT.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Bezpečnost práce První pomoc Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová

První pomoc při úrazech v laboratoři Vniknutí chemikálie do oka Vnikne-li do oka jakákoliv chemikálie nebo biologický materiál, je nutné ihned provést výplach pomocí oční sprchy nebo proudem vodovodní vody. Zejména jde-li o kyselinu či zásadu, je třeba neprodleně zajistit odbornou pomoc. Při první pomoci se nepoužívají žádné neutralizační roztoky ani oční kapky. 2

Poleptání kůže Nejdříve je třeba odstranit potřísněný oděv, poleptaná místa začít ihned dlouhodobě omývat proudem vody. Poté je možné kůži neutralizovat: ▫ A) při poleptání kyselinou cca 6% roztokem uhličitanu sodného ▫ B) při poleptání zásadami 2% roztokem kyseliny citronové nebo octové. Poleptanou kůži je třeba krýt sterilním obvazem. 3 První pomoc při úrazech v laboratoři

Popálení Postižené místo je třeba co nejrychleji začít ochlazovat studenou vodou. Na popálenou plochu se neaplikují žádné masti ani léky. Po ochlazení se kryje postižená plocha sterilním obvazem. Při popáleninách vyššího stupně, v obličeji nebo při větším rozsahu poranění je třeba zajistit odbornou pomoc. 4 První pomoc při úrazech v laboratoři

Otevřené poranění Nejprve je třeba zastavit krvácení. Drobné rány (pořezání sklem) omyjeme proudem vody, dezinfikujeme a sterilně ošetříme. Rozsáhlé, hluboké, silně krvácející či kontaminované poranění je třeba odborně ošetřit. Cizí tělesa, např. úlomky skla, se z rány při první pomoci nevyjímají. 5 První pomoc při úrazech v laboratoři

Nadýchání škodlivých látek Postiženého je nutno přemístit na čerstvý vzduch a uvolnit oděv. Pokud postižený nedýchá, zahájí se umělé dýchání z plic do plic. Vždy je nutno zajistit odbornou pomoc. Požití škodlivých látek Vždy je nutné okamžitě zajistit odbornou pomoc. Je- li postižený při vědomí, dáme mu vypít asi 0,5 l vody s několika tabletami aktivního uhlí. 6 První pomoc při úrazech v laboratoři

Označení nebezpečných chemikálií Nebezpečné chemikálie v originálních baleních se označují mezinárodními symboly. Pokud to provozní a technické podmínky umožňují, mohou se stejné symboly použít i ve studentské laboratoři. Následující tabulka obsahuje zjednodušený popis používaných symbolů. 7 První pomoc při úrazech v laboratoři

8 Symbol Kód F+ Extrémně hořlavé. Páry ihned vzplanou, pokud se za běžných podmínek dostanou do kontaktu s plamenem. F Velmi hořlavé. Látka vzplane po krátkém kontaktu se zápalným zdrojem. OOxidující. Může zapálit hořlavý materiál, podporuje hoření. T+ Zvlášť nebezpečný jed. Látka může způsobit smrt nebo poškození zdraví, pokud je vdechnuta, požita nebo vstřebána kůží i ve velmi malém množství. T Jed. Látka může způsobit smrt nebo poškození zdraví, pokud je vdechnuta, požita nebo vstřebána kůží v malém množství.

Symbol Kód CŽíravé. Xi Dráždivé. Látky, jež nemají vlastnosti žíravin, při déletrvajícím nebo opakovaném kontaktu s kůží ji však mohou poškodit. Xn Zdraví škodlivé. Látky, které nemají vlastnosti jedů, mohou však poškodit zdraví. Do této skupiny patří i látky rakovinotvorné, mutagenní, teratogenní apod. NNebezpečné pro životní prostředí. EVýbušné. 9

Tísňová telefonní čísla 10 Při požití toxické látky volat toxikologické informační středisko

k_2R.html k_2R.html ad.htm 11 Literatura, zdroje informací Vše dostupné online