Psychologie ve sportu Marie Blahutková Centrum sportovních aktivit VUT Brno VUT Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

S P O R T Pohybová aktivita provozovaná podle určitých pravidel a zvyklostí, které předchází trénink Sportare, Desporter, Disportare – bavit se, rozptylovat.
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Vůle, motivace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov09 Autor Mgr.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
Psychické stavy.
Technická, taktická a psychologická příprava
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Psychologie sportu a tělesné výchovy
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
Aplikovaná psychologie
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Duševní zdraví a psychohygiena
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Psychologie koučování
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
MOTIVACE ve sportu seminář.
Řízení sportovního tréninku
Psychologické aspekty zdraví
TALENT ..
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Psychologie pro sportovní praxi
Sociální psychologie se zaměřením na sport
MUDr.Kateřina Kapounková
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Motorické učení a jeho fáze Marie Blahutková. Motorické učení Proces získávání pohybových dovedností pomocí opakování Docilita – schopnost motorického.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Metody psychologie.
MOTIVACE.
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Psychologie v obezitologii
PERIODIZACE Stanovení po sobě následujících tréninkových cyklů, jejichž obsah, velikost zatížení a opakování se podílejí v určitém časovém úseku na zvyšování.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Psychologie koučování
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Transkript prezentace:

Psychologie ve sportu Marie Blahutková Centrum sportovních aktivit VUT Brno VUT Brno

Sport – sportovec – sportovní kariéra Vrcholový sport – maximální výkon, který záleží na několika faktorech: Vrcholový sport – maximální výkon, který záleží na několika faktorech: - rovnováha osobnosti pro výkon a výkonnost - rovnováha osobnosti pro výkon a výkonnost - dostatek fyzické připravenosti - dostatek fyzické připravenosti - životospráva - životospráva - kondiční trénink, a kompenzační cvičení - kondiční trénink, a kompenzační cvičení - regenerace a odpočinek - regenerace a odpočinek - psychická připravenost sportovce na výkon - psychická připravenost sportovce na výkon

Psychologie sportu Je aplikovaná psychologická disciplína, která Je aplikovaná psychologická disciplína, která zkoumá psychologické základy, procesy a vlivy sportu (Vaněk, M. et al., 1983). Protože je psychologie sportu jako vědní disciplína respektována již řadu let, patří k jejímu zkoumání veškerá pohybová aktivita v širokém smyslu slova.

Psychologie sportu jako vědní disciplína: Specializovaná psychologická vědní disciplína Specializovaná psychologická vědní disciplína Mezioborová vědní disciplína Mezioborová vědní disciplína Součást psychologických věd Součást psychologických věd Součást věd o tělesné kultuře – kinantropologie Součást věd o tělesné kultuře – kinantropologie Zkoumá sportovní činnost a jevy které patří ke sportovní činnosti, pohybové aktivity Zkoumá sportovní činnost a jevy které patří ke sportovní činnosti, pohybové aktivity Přímé působení sportovní činnosti (sportovec) X nepřímé působení (zprostředkované, např. fanoušek, divák, média apod.) Přímé působení sportovní činnosti (sportovec) X nepřímé působení (zprostředkované, např. fanoušek, divák, média apod.)

Institucionální řízení FEPSAC – Evropská asociace psychologů sportu (24 čl. zemí) – kongresy, časopis FEPSAC – Evropská asociace psychologů sportu (24 čl. zemí) – kongresy, časopis ČMPS – Českomoravská psychologická společnost ČMPS – Českomoravská psychologická společnost APS – Asociace psychologů sportu APS – Asociace psychologů sportu Sportovní psycholog Sportovní psycholog

Dělení psychologie sportu –sportovní personologie –psychologie koučování –psychologie zdraví –psychometrie (psychodiagnostika) –psychomotorika –sofrologie –duševní hygiena –pozitivní psychologie –kinezioterapie

Témata psychologie sportu osobnost sportovceosobnost trenéra osobnost sportovceosobnost trenéra výkonová motivace komunikace výkonová motivace komunikace myšlení ve sportu koučování myšlení ve sportu koučování emoce ve sportu týmový sport emoce ve sportu týmový sport koncentrace ve sportupsychologie tréninku koncentrace ve sportupsychologie tréninku předstartovní příprava psychická regenerace předstartovní příprava psychická regenerace psychika v soutěžimentální tréning (PST) psychika v soutěžimentální tréning (PST)

Vývoj psychologie sportu 1879 – Vilhelm Wundt 1879 – Vilhelm Wundt 1. psychodiagnostická laboratoř 1896 – obnovení tradice novověkých OH 1896 – obnovení tradice novověkých OH (Baron Pierre de Cubertin) (Baron Pierre de Cubertin) 1898 – Norman Triplett – 1. pokus v Soc. Ps a v Ps sportu („sociální facilitace“) 1898 – Norman Triplett – 1. pokus v Soc. Ps a v Ps sportu („sociální facilitace“)

Historie psychologie sportu 1925 – Coleman Griffith 1925 – Coleman Griffith – 1. sportovní výzkumná laboratoř („zakladatel PsTvS“) 1986 – USA 1986 – USA – Ps.sportu jako samostatný obor Ps. (Americká psychologická společnost)

Vývoj psychologie sportu Základy ve filosofii a pedagogice Východní systém a psychologie sportu (Indie, Čína) 1928 – vědecký kongres Amsterodam 1952 – Helsinky oficiální vznik psychologie sportu Po druhé světové válce dva směry: východní východní západní západní

Evropské směry Východní směr – výkon je aktem morálky a vůle (socialistický pohled). Výkon musí být podáván za všech podmínek Západní směr – centrem pozornosti je aktuální stav sportovce a jeho schopnost podávat výkon

Vznik psychologie sportu 1952 Helsinky - Stavy přetrénovanosti, psychické únavy, sníženého zájmu o trénink - Snižování výkonnosti a odolnosti organismu 1973 – PS je v ČR vyučována jako samostatná vědní disciplína (M. Vaněk) 2008 – OH Peking – téma mládež a sport 2012 – OH Londýn – téma doping ve sportu a mládež

Práce s klientem Ve vrcholovém sportu (individuální i kolektivní sporty) Ve vrcholovém sportu (individuální i kolektivní sporty) Ve výkonnostním sportu Ve výkonnostním sportu V rekreačním sportu V rekreačním sportu Ve všech věkových kategoriích (8 – 80 let) Ve všech věkových kategoriích (8 – 80 let)

Práce sportovního psychologa Konzultace se sportovci Konzultace se sportovci Psychodiagnostika Psychodiagnostika Výzkum a vývoj Výzkum a vývoj Péče o kvalitu života sportovce – bio- psycho-socio-spirituální jednota Péče o kvalitu života sportovce – bio- psycho-socio-spirituální jednota

Cvičení - Motivace ve sportu Motivace j e proces usměrňování, udržování a energetizace chování, který vychází primárně z biologických zdrojů. Motiv je pohnutka nebo příčina lidské činnosti a konání a je zaměřený na uspokojení určité potřeby. Má cíl, intenzitu a trvalost a pramení z vědomých a podvědomých podnětů.

Složky motivace potřeby potřeby hodnoty hodnoty postoje postoje systém přesvědčení (belief-systém) systém přesvědčení (belief-systém) motivace a pozitivní myšlení (bojovat „proti“ a bojovat „za“) motivace a pozitivní myšlení (bojovat „proti“ a bojovat „za“)

Gauron, Specifické potřeby ve sportu potřeba sebezdokonalování potřeba sebezdokonalování potřeba soutěžení potřeba soutěžení potřeba sebepřekonávání potřeba sebepřekonávání potřeba životního stylu potřeba životního stylu potřeba napětí a tlaku potřeba napětí a tlaku p. zvýraznění sexuality p. zvýraznění sexuality potřeba předvádět se potřeba nezávislosti a individuality p. být členem družstva potřeba osobního statusu

18 Rozdělení motivace vnější motivace (extrinsic motivation ) orientace na úlohu (task-orientation) Vnútorná motivácia Vnútorná motivácia týka sa hodnôt týka sa hodnôt odoláva zmene odoláva zmene je trvalá je trvalá je flexibilná je flexibilná orientace na sebe (ego-orientation) vnitřní motivace (intrinsic motivation) pochvala od trenéra Radost z vítězství pocit, že jsem to dokázal získal jsem prémii

Motivace ve sportu Ego-orientace (ego-orientation) se projevuje touhou dokázat převahu nad ostatními. Motivace úlohou (task-orientation) se projevuje snahou zvládnout určitou úlohu, udělat „to správně“.

Výkonová motivace ve sportu Cíle rozlišuje vzhledem na časový aspekt: –dlouhodobé / počítané na roky –střednědobé / počítané na měsíace –krátkodobé /počítané na dny Cíle rozlišujeme vzhledem na realizovatelnost: –realistické s 40-60% dosažitelností –alibistické s 10% resp. 90% dosažitelností

21 Cílová struktura v motivaci Výchozí pozice ?? časová osa střednědobé cíle (měsíce a roky, mezocykly) krátkodobé cíle (dny a týdny, mikrocykly) s p o r t o v ní d r á h a ??? touha ? 1 2

© tomas 22 Krize motivace a hledání smyslu kvantitativní dimenze (materiální, emocionálně-sociální) kvalitativní dimenze (duchovní) duchovní krize materiální krize vyvážený, optimální trend

Výkonová motivace - aspirace Výše stanovených cílů po předchozím známém výsledku Výše stanovených cílů po předchozím známém výsledku Vím, co jsem již dokázal a dále aspiruji na nový cíl Vím, co jsem již dokázal a dále aspiruji na nový cílHyperaspiraceHypoaspiraceSebevědomí

Test Kvocient úrovně aspirace (Meili, 1965)

Děkuji za pozornost