E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Advertisements

Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Komplexní řešení metropolitních sítí
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Prosinec 2005 / Pavel Šimoník - STEM/MARK,
Portál hl. m. Prahy – Co předcházelo úspěchu
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Integrovaný operační program 2007 – 2013 Ministerstvo vnitra České republiky.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Veřejná správa – úvod.
ODPOVĚDNÉ DODAVATELSKO – ODBĚRATELSKÉ VZTAHY? ANO JUDr. Michaela Chaloupková, MBA Členka představenstva a ředitelka Divize nákup, Skupina ČEZ.
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti tisková konference
Úloha informačních technologií ve státní správě Robert Hernady Senior Systems Engineer Microsoft.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele Projekt „Malá integrace“
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Úvod Výkon veřejné správy Závěr Co je SPIS? Sdružení založené před sedmi lety klíčovými IT firmami pro prosazování jejich zájmů při rozšiřování trhu.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
© 2010 IBM Corporation Chytré řešení pro úspory při poskytování veřejných služeb Ivo Kramoliš – ředitel IBM Global Business Services Česká republika 03/12/2010.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Elektronické spisy před branami českých soudů - Nabídne justice zákazníkům nové moderní služby?
Metropolitní a regionální sítě Nejen infrastruktura, ale i obsah.
Seminární práce z předmětu SIPOL
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
E - government Hana Válková Lucie Švestková Karel Volný Tereza Dvořáková.
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Portál veřejné správy CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Vladimír Hořejší Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Interaktivní personální portál
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
EGONovi tluče srdce! Ivan Langer ministr vnitra.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Telekomunikační a informační infrastruktura
Trendy k informační společnosti
Michal Šperling - EUREDIS
Informační zdroje české veřejné správy
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
E-Goverment Zdeněk Hanák.
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice

Definice e-governmentu Transformace vnitřních a vnějších vztahů státní správy pomocí informačních a komunikačních technologií s cílem optimalizovat služby a interní procesy a poskytovat rychlejší, spolehlivější a levnější služby veřejné správy nejširší veřejnosti. Série procesů, vedoucích k výkonu státní správy a samosprávy a uplatňování občanských práv a povinností fyzických a právnických osob, realizovaných elektronickými prostředky. Jde o procesy fungující v rámci interakce Stát-Občan, Stát-Stát, Stát-Privátní sféra a Stát-Jiný stát.

Tři kategorie dělení e-governmentu Elektronická státní správa zajišťující informace a služby pro styk s občany a s komerčními subjekty Elektronická státní správa zajišťující informace a služby pro styk s občany a s komerčními subjekty co nejjednodušším způsobem (pomocí internetu) a v co nejširším časovém úseku. E-procurement, neboli elektronické dodavatelské řetězce E-procurement, neboli elektronické dodavatelské řetězce - Jedná se o nákup, prodej a vše co se toho týká (výběrová řízení, fakturace, množstevní rabaty, zajištění logistiky atd.). Interní komunikace ve státní sféře Interní komunikace ve státní sféře – například komunikace uvnitř jednoho ministerstva, nebo i komunikace mezi místním úřadem a dopravní policií.

Přínos e-governmentu pro občana nebo firmy snadnější jednání s úřady snadnější jednání s úřady, jeden bod pro vyřizování všech záležitostí přístup k informacím přes webový portál a call-centra přístup k informacím přes webový portál a call-centra přináší větší vstřícnost a efektivitu od státní správy směrem k občanovi a ke komerční sféře možnost vyřizovat úřední záležitosti odkudkoliv možnost vyřizovat úřední záležitosti odkudkoliv a případně kdykoliv pomocí internetu, mobilního telefonu nebo jiného interaktivního zařízení větší transparentnost větší transparentnost, kde například zřízení e-procurementu dovolí státní správě (resp.. její části) garantovat průhlednost operací při objednávkách a zároveň tento přístup přináší i nezanedbatelnou úsporu peněz

Přínos e-governmentu pro práci státní správy zlepšení účinnosti a zvýšení výkonnosti státní správy zlepšení účinnosti a zvýšení výkonnosti státní správy usnadnění a zlepšení rozhodovacích procesů usnadnění a zlepšení rozhodovacích procesů zlepšená komunikace zlepšená komunikace přináší větší schopnost vzájemné spolupráce mezi jednotlivými částmi státní správy (jak na centrální, tak na regionální a lokální úrovni) lepší využití lidských, finančních a ostatních zdrojů lepší využití lidských, finančních a ostatních zdrojů zlepšení příjmů státní správy zlepšení příjmů státní správy úsporou z využití informačních technologií a lepším výběrem daní implikovat strukturální a právní změny ve státní správě použití informačních technologií může dokonce přímo implikovat strukturální a právní změny ve státní správě, za příklad může sloužit Dánsko, kde zavedení on-line výběru daní mění/modernizuje celý daňový systém

Požadované rysy e-government služeb Rozsáhlá síť sdílených komplexních komunikačních služeb Rozsáhlá síť sdílených komplexních komunikačních služeb Rozsáhlá integrační infrastruktura Rozsáhlá integrační infrastruktura Důvěryhodnost Důvěryhodnost Vysoká spolehlivost Vysoká spolehlivost Škálovatelnost Škálovatelnost Rychlá a pohodlná dostupnost Rychlá a pohodlná dostupnost Personalizovanost Personalizovanost Koordinovanost Koordinovanost Adaptovatelnost Adaptovatelnost

Česká republika a e-government - východiska eEurope Prosazování e-governmentu vychází z iniciativy EU – tzv. eEurope řeší otázku týkající se prosazování informačních a komunikačních technologií informační společnosti pro všechny budování informační společnosti pro všechny

Podoba e-governmentu v ČR Portál veřejné správy Portál veřejné správy ( ePUS – Portál územních samospráv Agrární web Portál životního prostředí Veřejné informační služby knihoven

Portál veřejné správy Zákony Zákony Adresář subjektů veřejné správy Adresář subjektů veřejné správy Katalog životních situací Katalog životních situací Podání Podání

Government Online Celosvětový výzkum, zaměřený na zjištění míry využívání e-governmentu Celosvětový výzkum, zaměřený na zjištění míry využívání e-governmentu V roce 2001 poprvé proběhl na vzorku 27 zemí tří geografických oblastí celého světa Rok 2003 – rozšířeno na 31 zemí

Konec