Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj politické mapy Evropy
Advertisements

EVROPA SE PŘEDSTAVUJE Mgr. Iva Lulayová.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Autor: Mgr. Alois Javůrek Doctrina ZŠ Liberec
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín POLITICKÁ MAPA EVROPY 1.
Politická geografie studuje
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín POLITICKÁ MAPA SVĚTA 1 1.
Poválečný vývoj v Československu
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
Vývoj politické mapy světa
Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,
politické formy států a příklady
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Balkánské války Petr Machala.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
Jugoslávie Jana Požárová.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Sametová revoluce VY_32_INOVACE_2B17.
Národnosti Jazyky.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Jihovýchodní Evropa Štěpán Dobeš.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Rozšíření Islámu v dnešní době
Maďarská menšina v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
Společenství nezávislých států
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
REGIONY EVROPY
JINOVÝCHODNÍ EVROPA Více informací ZDE. BALKÁNSKÉ STÁTY.
Státy bývalé Jugoslávie (Jižní Evropa)
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY Autor: Mgr. Veronika Košťálová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_DEJEPIS_18 Předvečer první světové války Téma sady: Dějepis.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Jihovýchodní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-11 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_10_Severovýchodní_Evropa_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Nové státy na mapě světa TÉMATICKÝ CELEK:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název Ohniska politických, národnostních a náboženských konfliktů
Svět po první světové válce
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
První světová válka. Vznik československého státu.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_ZEMĚPIS
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
EVROPA politická mapa 50 nezávislých států (včetně euroasijských států Rusko, Turecko, Kypr a Kazachstán.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
EVROPA – státy (43+KOSOVO)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola Čelákovice
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová aktivita III/2) Téma Politická mapa světa Ročník 1. Jméno autora Mgr. Dušan Kráčmar Anotace Učivo „Politická mapa světa“ je pro žáky úvodem do studia politické geografie. Žáci se seznámí s pojmem stát, problematikou jeho mezinárodní suverenity a posléze se učivo zaměřuje genezi vývoje politické mapy světa od roku 1989 do současnosti. Datum tvorby

Mgr. Dušan Kráčmar ©2013

stát organizace vymezená určitým územím, obyvatelstvem a vládou stát je suverénní útvar - není podřízen žádné jiné státní moci, jeho konání je zcela v jeho kompetenci je schopen na svém území aplikovat právo (zákony) a vynutit si jejich dodržování území obyvatelstvo vláda

stát – problematika mezinárodního uznání aby byl stát skutečně nezávislý, musí jej jako suverénní uznat ostatní státy světa = ˃ na světě je řada území, která se deklarovala jako nezávislé státy, ale jejich nezávislost ostatní státy neuznávají, popř. je uznávají jen některé z nich není proto možné přesně určit počet států světa, v současnosti jich je kolem 200, počet stále stoupá (1900 – asi 70 států, 1990 – asi 175 států) asi 200

stát – problematika mezinárodního uznání ČR je nyní uznávána všemi státy světa, do roku 2009 ji však neuznávalo Lichtenštejnsko (spory o majetek, který si na českém území nárokuje vládnoucí rod Lichtenštejnů a ČR jej odmítá vydat kvůli Benešovým dekretům) mezi sporná území patří např. Kosovo (uznává necelá polovina států světa, ČR je mezi nimi), Čínská republika (Tchaj-wan, uznává jen 23 států, ČR nikoli) Severokyperská turecká republika (uznává jen Turecko, Čečensko (v minulosti uznal jen Afganistán) atd.

Změny na politické mapě světa po roce 1989 k výrazným změnám na politické mapě světa došlo po roce 1989 zcela zásadně se proměnilo rozložení politických sil ve světě: došlo k tzv. pádu železné opony: dělila svět na demokratický západ (hegemon USA) a socialistický (komunistický) východ (hegemon SSSR) pád tvrdé diktatury v zemích východního bloku měl za následek odhalení četných (nejen) národnostních problémů, které předtím byly ukryty do pozadí = ˃ více národnostní státy se začaly rozpadat a vznikla situace příznivá pro vznik nových, často národnostně jednotných států

Změny na politické mapě světa po roce 1989 Rozpad SSSR šlo o rozpad rozlohou největšího státu světa, hlavní sílu (hegemona) východního bloku, mnohonárodnostní stát složený z patnácti republik, z nichž některé (Estonsko, Lotyšsko, Litva) byly v minulosti k SSSR připojeny násilím, tj. proti své vůli poté, co se východní blok začal rozpadat, začaly se v celém SSSR objevovat hlasy po osamostatnění jednotlivých republik, posléze propukl boj o moc v rozpadajícím se státě v prosinci 1991 se tak už bývalý SSSR rozpadl na 15 zcela samostatných států: Rusko, Bělorusko, Ukrajina, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Moldavsko, Kazachstán, Uzbekistán, Turkmenistán, Tádžikistán, Kyrgyzstán, Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán

Změny na politické mapě světa po roce 1989 Rozpad SSSR mapa republik SSSR, z nějž po roce 1991 vzniklo 15 nezávislých států = ˃

Změny na politické mapě světa po roce 1989 Rozpad Jugoslávie šlo o mnohonárodnostní stát s třemi odlišnými náboženstvími (katolíci, protestanti, muslimové) většina z jeho šesti republik ležela na Balkánském poloostrově, dlouhá léta (do roku 1980) byla Jugoslávie držena silnou rukou komunistického vůdce Josefa Broze Tita po jeho smrti začaly národnostní i náboženské spory postupně vyplouvat na povrch a v roce 1991 vypukla válka, která na různých územích trvala až do konce století z Jugoslávie se postupnou genezí v průběhu let 1991 – 2007 vytvořilo sedm států: Chorvatsko, Slovinsko, Makedonie, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Černá Hora, Kosovo

Změny na politické mapě světa po roce 1989 Rozpad Jugoslávie postupná geneze vydělování států bývalé Jugoslávie = ˃

Změny na politické mapě světa po roce 1989 Rozpad Československa po tzv. „sametové revoluci“ v listopadu 1989 se objevily problémy i ve federativním soužití Čechů a Slováků třebaže se velká část obyvatelstva stavěla za zachování společného států po složitých jednáních a bez referenda došlo nakonec k k zániku tehdejší ČSFR a vzniku dvou samostatných států k České republiky a Slovenské republiky k rozdělení došlo pokojnou cestou bez vážnějších potyček a použití násilí, proto bývá rozpad ČSFR dáván jako příklad mírového rozdělení státu mnoho lidí je přesvědčeno, že rozdělením ČSFR se vztahy mezi Čechy a Slováky zlepšily, nasvědčují tomu i současné velmi nadstandartní vztahy obou států a velmi přátelské vztahy mezi oběma národy

Změny na politické mapě světa po roce 1989 Rozpad Československa = ˃

Změny na politické mapě světa po roce 1989 Další změny na mapě světa v uvedené době došlo i ke vzniku několika dalších státům jejichž zrod nebyl v přímé souvislosti s pádem železné opony v roce 1993 vznikla Eritrea poté, co vyhlásila samostatnost na Etiopii v roce 2002 vznikl Východní Timor uznáním jeho nezávislosti na Indonésii nejmladším všeobecně uznávaným státem světa je Jižní Súdán, který vyhlásil nezávislost na Súdánu v roce 2011

Změny na politické mapě světa po roce 1989 Další změny na mapě v budoucnu (???) krom samostatných států existuje na mapě světa ještě asi 40 závislých území (zbylé kolonie z někdejších koloniálních panství světových velmocí) řada z nich o samostatnost vůbec neusiluje (přísun peněz z „mateřské země“), o nezávislosti ve střednědobém horizontu přemýšlí např. Grónsko (největší ostrov světa patřící Dánsku), nebo Nová Kaledonie (ostrov v Tichomoří, patří Francii) v některých mnohonárodnostních státech se pak objevují separatistické tendence, např. francouzská provincie Québeck v Kanadě nebo Vlámové a Valoni, národy, jež spolu tvoří Belgii

DĚKUJI ZA POZORNOST.

AUTOR NEUVEDEN. mapa-sveta.info [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: sveta.info/images/big_svet_mapa.jpg GRACLÍK, Petr. Metodický portál RVP [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VOLESKÝ J. mujweb.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VALSTS KANCELEJA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Severokyperská turecká republika [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Vláda české republiky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JOSH TW. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: EUROPE-SERBIA.SVG:. commons.wikimedia.org/ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. kokhavivpublications.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. / [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Státní vlajky světa [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. semperor.sweb.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SWPAWEL2. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

AUTOR NEUVEDEN. Československá a česká historie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AMIC. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. KS Česká Lípa [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. flagsflag.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: content/uploads/2011/07/South_Sudan.svg_.png SLOVANSKÉ GYMNÁZIUM OLOMOUC. Politické uspořádání států světa [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: