Fyziologie trávení a vstřebávání 1. část Obr. č.1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT
Advertisements

Sekrece a regulace trávení
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Fyziologie trávení a vstřebávání
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí systém játra, žlučové cesty, pankreas
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Fyziologie trávení a vstřebávání
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Pankreas – slinivka břišní – stavba a funkce zevně sekretorické části
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Fyziologie a biochemie výživy
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
MOTILITA, SEKRECE A TRÁVENÍ
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
PRODUKCE ŽLUČI, FUNKCE ŽLUČNÍKU, JEJICH REGULACE
Trávicí systém Obrázky z: LIDSKÉ TĚLO Sinělnikov – ANATOMICKÝ ATLAS.
9. Fyziologie trávení a vstřebávání
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základní škola, Jičín, Soudná 12
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Fyziologie trávení a vstřebávání 1. část Obr. č.1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.

Úloha trávicího systému 1.Trávení = mechanické a chemické zpracování potravy 2.Vstřebávání = přestup vybraných látek stěnou zažívacího systému 3.Vyrovnání nárazového příjmu potravy a skladování 4.Ochranná funkce – má vlastní imunitní systém (mikroorganismy, některé látky) Zahrnuje: a.Motilitu (příjem potravy, její zpracování v dutině ústní, posun tráveniny celým zažívacím traktem) b.Sekreci (exokrinní i endokrinní) c.Trávení („rozklad“ jednotlivých složek potravy) d.Absorpci (přestup potřebných látek do krve nebo lymfy)

hltan dutina ústní s jazykem slinné žlázy jícen játra žaludek slinivka břišní duodenum tenké střevo tlusté střevo apendix konečník řitní otvor Anatomie GIT Obr. č.2

1.Dutina ústní  Sání (sací reflex u novorozenců – centrum v prodloužené míše)  Žvýkání (rytmické stereotypy – označují se jako žvýkací reflex) podráždění dutiny ústní soustem reflexní tonu žvýkacího svalstva prudký pokles dolní čelisti s protažením svalstva to vyvolá monosynapticky jejich kontrakci (masseterový reflex) kontrakce svalů vede k přitlačení sousta na povrch dutiny ústní Obr. č.3

 Sliny oVýznam slin: -mechanický (tvorba sousta, zvlčení povrchu sliznice, čištění dutiny ústní, vztah k artikulaci -chemický (slinná amyláza, jazyková lipáza) -antibakteriální (lysozymy, imunoglobulin A) -rozpouštění látek – chuťové vjemy -Ca-ionty ve slinách – chrání zuby před odvápněním oŘízení sekrece slin -parasympatikus - vasodilatace vodnaté sliny -sympatikus – vasokonstrikce množství slin, bohaté však na organické látky

2.Jícen - polykání = reflexní děj oPrimární peristaltická vlna = vlna kontrakce a relaxace, posun sousta k žaludku oSekundární peristaltická vlna = pokud se sousto někde zastaví v jícnu Řízení: n. vagus svalovina má vlastní ganglia Obr. č.4

3.Žaludek na lačno – obsah 50 ml – může se zvětšit až na 1,5 l příchod sousta do žaludku – receptivní relaxace (ochabnutí stěny horní části žaludku) adaptivní relaxace – nastává při postupném plnění žaludku n.vagus, VIP, NO tvorba hlenu tvorba HCl a enzymů Obr. č.5

Pohyby žaludku -ukončení příjmu potravy žaludek asi 1 hodinu v klidu -proximální žaludek = „zásobárna“ -trávenina pomalu přesouvána k pylorické části žaludku -na rozhraní proximální a distální části žaludku – pacemakerová oblast svaloviny – vlny s frekvencí 3-4x za minutu Propulse = posun distálně Drcení = mechanické zpracování Retropulse = tok tráveniny proximálně Obr. č.6

Řízení vyprazdňování žaludku -zpomalí vyprazdňování žaludku: trávenina: vysoký objem, nízké pH, hyper- nebo hypoosmolalita, vysoký obsah tuků, mastných kyselin, mono- a diacylglycerolů, aminokyselin a peptidů hormony: sekretin, glukagon, GIP, VIP, somatostatin -zrychlení vyprazdňování žaludku: hormony: cholecystokinin, motilin, gastrin Zpětná vazba mezi žaludkem a duodenem (dvanácterníkem):  tuky se nedostávají do duodena rychleji, než mohou být emulgovány žlučí  kyselý chymus nepřitéká rychleji, než může být neutralizován zásaditými pankreatickými a střevními šťávami  živiny nepřicházejí rychleji, než mohou být v tenkém střevě zpracovány

Zvracení = ochranný reflex (antiperistaltické vlny) Příčiny: přeplnění žaludku, poškození sliznice (alkohol), pachy, pohledy, představy, dotyk sliznice hltanu, dráždění rovnovážného orgánu Dlouhodobé zvracení vede ke: -ztrátám H + (posun pO krve na zásaditou stranu) -ztrátám K + Typy zvracení se podle místa, které je iniciuje, dělí na: a.centrální (prodloužená mícha, při otoku mozku) b.periferní (podráždění žaludku např. nevhodnou stravou)

Žaludeční sekrece  mucinózní buňky (tvoří hlen)  hlavní buňky (tvoří pepsinogen)  parietální buňky (tvoří HCl a vnitřní faktor) Řízení žaludeční sekrece  N.vagus – zvyšuje  Strach a deprese – snižují  Reflexní oblouky v žaludeční stěně  Produkty trávení bílkovin – gastrin - HCl  Alkohol, kofein pepsinogen HCl pepsin Obr. č.7

4.Slinivka břišní  vnitřně sekretorická část (inzulín, glukagon, somatostatin, gastrin – jsou do krve)  zevně sekretorická část (pankreatická šťáva – jde do duodena) Obr. č.8 Obr. č.9 pankreatická šťáva do duodena hormony do krve

Pankreatická šťáva: pH = 8,5 (NaHCO 3 ) – neutralizace HCl v chymu enzymy: trypsin, chymotrypsin, karboxypeptidáza, lipáza, pankreatická  -amyláza Řízení sekrece: reflexní (chuťové, čichové, vizuální receptory – prodloužená mícha - n.vagus) pankreozymin = cholecystokinin (ze sliznice duodena) sekretin (ze sliznice duodena)

5.Játra a žlučový systém Hlavní funkce jater: tvorba žluči skladování a uvolňování cukrů tvorba močoviny metabolismus cholesterolu tvorba plasmatických bílkovin metabolismus tuků inaktivace některých hormonů účast na tvorba aktivního vitamínu D detoxikace léků a jedů dolní dutá žíla ductus cysticus jaterní tepna žlučník v.portae žlučovod Obr. č.10

Typy a složení žluči: ojaterní žluč se vylučuje stále, při lačnění žluč do žlučníku – zahuštění žluči osložení žluči: voda, žlučové kyseliny, bilirubin, cholesterol, mastné kyseliny, lecitin, anorganické elektrolyty oVýznam: -soli žlučových kyselin snižují napětí = = emulgování tuků -vznik micel (ve vodě rozpustné) – z nich mohou být MK i acylglyceroly resorbovány střevní sliznicí -cholesterol, bilirubin Obr. č.11

Enterohepatální oběh žlučových kyselin -primární žlučové kyseliny (kyselina cholová a chenodeoxycholová) - tvorba z cholesterolu -sekundární žlučové kyseliny (kyselina deoxycholová a lithocholová) – enterohepatální oběh (játra zpětně zadržují asi 80% žlučových kyselin z tenkého střeva) Enterohepatální oběh bilirubinu krevní oběh ledvina urobilinogen do moče v.portae tenké střevo bilirubin (bakterie) urobilinogen stolice Obr. č.12

6.Tenké střevo Význam: -dokončení trávení -vstřebávání Typy: -duodenum (sem ústí pankreatická šťáva a žluč) -jejunum -ileum Motilita : místní pohyby segmentační místní pohyby kývavé peristaltické pohyby (vlny, rázy) (parasympatikus, sympatikus ) Obr. č.13

Sliznice tenkého střeva -klky (na 1 mm 2 = klků) -jsou pokryty cylindrickým epitelem -obsahují kapiláry a lymfatické cévy -klky rozděleny na mikroklky – vytvářejí kartáčový lem -zevní vrstva – obsahuje enzymy stěna tenkého střeva mikroklky tenké střevo Obr. č.14

Sekrece v tenkém střevě -sekret (1,5 – 2,5 litru denně) neobsahuje enzymy -enzymy jsou v enterocytech klků intra- i extracelulárně: peptidázy, dipeptidázy sacharáza, maltáza, laktáza, izomaltáza střevní lipáza některé fosfolipázy -mucin (hlen) -epitelie (buňky) Řízení sekrece: stimulace: n.vagus, sekretin, CCK (cholecystokinin), gastrin útlum: sympatikus hormony do krve -odtud do jednotlivých orgánů Obr. č.15

7.Tlusté střevo hlavní úkoly:  resorpce vody a elektrolytů  skladování zbytku chymu a jeho odstraňování střevní bakterie: syntéza vitamínu K, skupiny B a kyseliny listové hnědá barva stolice – ze žlučových barviv tvoří bakterie pigmenty vzniká zde a vstřebává čpavek (je dále metabolizován v játrech) střevní pohyby: místní pohyby mísící celkové peristaltické pohyby (gastrokolický reflex) parasympatikus, sympatikus Obr. č.16

Defekace roztažení konečníku stolicí aferentace do míchy eferentace (motorická a parasympatikus) peristaltická vlna v distální části tlustého střeva (pocit nucení na stolici) + ochabnutí vnitřního svěrače konečníku hluboký nádech, stah břišních svalů volní relaxace zevního svěrače zevní svěrač vnitřní svěrač konečník pánevní nervy senzitivní vlákna mícha motorická vlákna Obr. č.17

Seznam publikací, ze kterých byly použity obrázky Obr. Č.1: Van De Graaff K.: Human Anatomy. The McGraw-Hill ISBN Obr. Č.2: Mader S.S.: Human Biology. The McGraw-Hill ISBN Obr. Č.3: Mader S.S.: Human Biology. The McGraw-Hill ISBN Obr. Č.4: Fox S.I.: Human Physiology. The McGraw-Hill ISBN Obr. Č.5: Mader S.S.: Human Biology. The McGraw-Hill ISBN Obr. Č.6: Trojan S. et al.: Lékařská fyziologie. Grada Avicenum ISBN Obr. Č.7: Fox S.I.: Human Physiology. The McGraw-Hill ISBN Obr. Č.8: Fox S.I.: Human Physiology. The McGraw-Hill ISBN Obr. Č.9: Carola R., Harley J.P., Noback Ch.R.: Human Anatomy. The McGraw-Hill ISBN Obr. Č.10: Carola R., Harley J.P., Noback Ch.R.: Human Anatomy. The McGraw-Hill ISBN Obr. Č.11: Van De Graaff K.: Human Anatomy. The McGraw-Hill ISBN Obr. Č.12: Fox S.I.: Human Physiology. The McGraw-Hill ISBN Obr. Č.13: Fox S.I.: Human Physiology. The McGraw-Hill ISBN Obr. Č.14: Mader S.S.: Human Biology. The McGraw-Hill ISBN Obr. Č.15 Mader S.S.: Human Biology. The McGraw-Hill ISBN Obr. Č.16: Mader S.S.: Human Biology. The McGraw-Hill ISBN