Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Kostelec nad Černými lesy příspěvková organizace zřízena Městem Kostelec nad Černými lesy Kontakty: tel: webové.
Magdaléna Štochlová, Aleš Lang 11. září 2013 Komunitní služby v oblasti bydlení.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Ústavní péče pro seniory. Ústavní péče Forma péče je pobytová krátkodobý pobyt dlouhodobý pobyt.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Problematika bezdomovectví. Bezdomovec (osoba bez domova) Osoba, která nemá domov či možnost dlouhodobě využívat nějaké přístřeší. Může být osobou bez.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Kontrolní šetření kvality sociálních služeb Mgr. Blanka Mikaušová Odbor sociálních.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi TD Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování podpořeno z programu.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.
PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.
Dům sv. Josefa Centrum denních služeb
MANUÁL VÝPOČTU JEDNOTKY SOCIÁLNÍ SLUŽBY pomocný materiál pro vyplnění
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Úřad práce České republiky
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
31 Základní typy zdravotnických systémů
Techniky práce s mentálně postiženými
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Nízkoprahová denní centra
Pracovnělékařské služby
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Služby následné péče.
Charakteristika primární péče
Správa sociálního zabezpečení
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
VY_32_INOVACE_SA4A_6 DUM 6. příprava aktivity pro 1
Ošetřovatelský proces v primární péči
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Andrea Faltysová Sociální práce vedoucí oddělení
Informace o činnosti APSS ČR
Školní poradenské pracoviště
Bohumínská 152/25 Ostrava - Muglinov
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Filozofie konstrukce.
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Diakonie ČCE – hospic CITADELA
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Podpora samostatného bydlení
DOPAD NOVÉ DRUHOLOGIE SOCiÁLNÍCH SLUŽEB NA KLASICKÉ SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE Daniela Lusková.
PRACHATICE VYUŽITÍ DOBROVOLNÍKŮ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Terénní krizová služba
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Formy a druhy sociálních služeb

Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před sociálním vyloučením.

Formy sociálních služeb Terénní Ambulantní Pobytové

Terénní sociální služby služby jsou poskytovány v přirozeném sociálním prostředí klientů

Ambulantní sociální služby osoba dochází nebo je doprovázena či dopravována do zařízení přes den či noc

Pobytové sociální služby služby spojené s ubytováním v sociálním zařízení (týdenní, měsíční, celoroční)

Terénní sociální služby Výhody domácí prostředí méně finančně náročné zachování sociálních vazeb maximální zapojení osob blízkých do péče Nevýhody horší dostupnost péče v některých oblastech (místní i časová) možnost narušení soukromí (při střídání pracovníků) většinou není možné 24 hod

Ambulantní sociální služby Výhody sociální kontakty s vrstevníky a dalšími lidmi zachování sociální prostředí méně nákladné služby rozvoj a udržení stávajících dovedností aktivizační programy Nevýhody doprava do zařízení případná místní nedostupnost finančně náročnější pro uživatele pobyt v kolektivu (i výhoda) zdravotní problémy vytržení na část dne z domu

Pobytové sociální služby Výhody možnost speciální péče aktivizační programy úleva pro rodinu pobyt ve společnosti vrstevníků Nevýhody narušení soukromí nejnákladnější pro stát větší riziko šikany ponorková nemoc nadměrná homogenita riziko vzniku hospitalismu riziko vzniku patologických či rizikových vztahů menší zapojení rodiny do péče

Volby formy služby pro klienta o Dle individuálních potřeb a přání, o zdravotní stav klienta, o finanční náročnost dané služby, o místní a časová dostupnost, o rodinné a jiné sociální zázemí Lze změnit dle aktuální situace klienta a jeho rodiny.

Druhy sociálních služeb sociální poradenství služby sociální péče služby sociální prevence

Základní činnosti u sociálních služeb Definované v zákoně č. 108/2006 Sb. Poskytovatel je musí u dané služby zajistit Max. výše úhrady stanovena vyhláškou Fakultativní činnosti – navíc, nejsou povinné, hrazené v plné výši

Sociální poradenství Základní - obecné informace pro řešení nepříznivé sociální situace - zákl. činností všech druhů soc. služeb, poskytovatelé jej musí zajistit, bezplatné Odborné – okruh osob a problémů - poskytují manželské, rodinné poradny, pro zdravotně postižené, pro seniory, bezplatné

Služby sociální péče Pomáhají zajistit fyzickou, psychickou a sociální soběstačnost, umožnit v největší možné míře zapojení do běžného života společnosti. V případech, kdy toto vylučuje jejich stav, zajistit jim důstojné prostředí a zacházení. Služby pečovatelské - pečují

Služby sociální péče II. Osobní asistence Pečovatelská služba Tísňová péče Průvodcovské a předčitatelské služby Podpora samostatného bydlení Odlehčovací služby Centra denních služeb Denní stacionáře Týdenní stacionáře Domovy pro osoby se zdravotním postižením Domovy pro seniory Domovy se zvláštním režimem Chráněné bydlení Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče

Služby sociální prevence Napomáhají zabránit sociálnímu vyloučení osob, které jsou tímto ohroženy pro krizovou sociální situaci, životní návyky a způsob života. Cílem je napomáhat k překonání nepříznivé sociální situace a chránit společnost před vznikem a šířením nežádoucích spol. jevů. Pomoci k integraci do společnosti

Služby sociální prevence II. Raná péče Telefonická krizová pomoc Tlumočnické služby Azylové domy Domy na půli cesty Kontaktní centra Krizová pomoc Nízkoprahová denní centra Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež Noclehárny Služby následné péče Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory Sociálně terapeutické dílny Terapeutické komunity Terénní programy Sociální rehabilitace

Zdroje Matoušek Oldřich, Slovník sociální práce, Portál, Praha, 2008 Matoušek Oldřich, Sociální služby, Portál, Praha, 2007 Zákon č. 108/2006 Sb. O sociálních službách ve znění pozdějších předpisů