Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Nezávislý regulátor je nutnost, nikoli zbytečný nadstandard! Milan Chovanec, stínový ministr dopravy za ČSSD , Praha.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Aktuální problematika - Energetika
ANEB „NEBOJME SE BALÍČKŮ“ ZUZANA ŠOLCOVÁ FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V ČR A EU PRAHA - ŽOFÍN 22. ŘÍJEN 2008 Implementace Evropské energetické legislativy.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o významné tržní síle a jejím zneužití Petr Vyhnálek
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Aktualizace Státní energetické koncepce
Marek Dvořák Zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
1 Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup Milan Brouček hlavní ekonom Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Pohled ČEPS, a.s. na energetickou legislativu při otevírání trhu s elektřinou Ing, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Implementace Evropské energetické legislativy
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference Czech Energy Info Praha,

Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 2 Ochrana spotřebitele a zákazníka 1) Stabilní legislativa a smart regulace 2) Soutěž na straně výroby a dodávky 3) Vzdělávání a informace 4) Kvalitní regulace síťových činností, efektivnost, nediskriminace 5) Ochrana před nekalými praktikami na trhu

Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 3 Stabilní legislativa a smart regulace - NE Národní legislativa Zákon č.458/2000 Sb. (novelizace průměrně ob rok) Zákon č. 165/2012 Sb. (novelizace 2009,10,12,13,14?) Zákon č. 406/2000 Sb.(novelizace 20……..) Evropská legislativa 2003 – 3. energetický balíček 2005 – bezpečnost dodávek 2009 _ klimatický balíček 2010 – 3. energetický balíček 2012 – REMIT, EED 2013 – Infrastrukturní nařízení Guidelines : CMT, 2007 – Transp., 2008 – ITC Network Codes , 2014, 2015 KVALITNÍ ANALÝZY DOPADU REGULACE !!!

Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 4 Soutěž na straně výroby a dodávky - ANO Výroba : Regionální trh s elektřinou Přeshraniční kapacity (tržní zóny  diskriminace !) Konvergence cen, omezení tržní síly Dodávka : Efektivní přechod dodavatele  Vysoká míra „customer switching“ v ČR Nové produkty Pokles cen a marží Zvládnutý režim „Dodavatele poslední instance“

Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 5 Vzdělávání a informace - NE Tvorba legislativy – potřeba diskusní platformy (ÚED, VUT, …?) Výkladová stanoviska – minimálně Vzdělávání Státní správa  Nulová činnost (školství + ??? ) Privátní sektor (v pořadí účinnosti a přidané hodnoty) Výuka = nula Školení = omezený a nesystematický rozsah Semináře = poměrně hodně Konference = téměř exploze „Na pospas médiím“

Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 6 Kvalitní regulace síťových činností - ANO Efektivnost regulovaných síťových činností Evropsky srovnatelné tarify, nediskriminace Kladná Ekonomická přidaná hodnota sektoru Snižující se ziskové marže (efekty unbundlingu a přecenění) Nediskriminace a přístup k síti Standardní podmínky přístupu Standardy doby vyřízení Nediskriminace zákazníků Efektivní proces rozhodování sporů

Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 7 Ochrana před nekalými praktikami – „ANO“ Vývoj regulace Rychlý vývoj trhu s letech 2009 až 2012 Primární i sekundární legislativa Kodex obchodníka Stabilizace rozhraní ÚOHS, ERÚ, ČOI Stabilizace kontrolních činností a jejich zefektivnění Rozhraní institucí – stabilizovat ! Mediální pozornost

Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 8 Priority v oblasti ochrany zákazníka Stabilizace a zkvalitnění legislativy – „méně státu a kvalitnějšího“ Přijímání Evropské legislativy Implementace do legislativy ČR Národní řešení Sekundární legislativa a kodexy Vzdělávání Výchova a vzdělávání spotřebitelů (součást obecné vzdělanosti) Výchova energetických odborníků

Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 99 Děkuji za pozornost