Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborPotraviny a výživa Vzdělávací okruhCukr Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace seznamuje žáky s cukry – význam, druhy, použití, skladování Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova Cukry – řepný, třtinový, javorový, tržní druhy cukru, obohacené cukry, použití, skladování Datum Potraviny a výživa – Cukr
C UKR Význam, druhy, použití, skladování
V ÝZNAM CUKRU Je vysoce energeticky hodnotná potravina Rychle se v organismu vstřebává Je lehce stravitelná potravina
D RUHY CUKRU Řepný cukr: Vyrábí se z řepy cukrovky, která se pěstuje v našem podnebí
D RUHY CUKRU Třtinový cukr: Vyrábí se z cukrové třtiny, která roste v tropickém podnebí – Kuba, Brazílie, Mexiko, Indie
D RUHY CUKRU Javorový sirup: Vyrábí se z kanadského javoru, prodává se ve formě sirupu
D RUHY CUKRU Sacharóza – řepný a třtinový cukr Maltóza – sladový cukr Laktóza – mléčný cukr Glukóza – hroznový cukr Fruktóza – ovocný cukr
T RŽNÍ DRUHY CUKRU Krystalový cukr – hrubý, polojemný, jemný, krupice, cukr hygienicky balený Práškový cukr – pudr, moučka Kostkový cukr – kostkový, bridž, moka, hygienicky balený cukr
D RUHY CUKRU PODLE ZPRACOVÁNÍ Rafinovaný cukr – je cukr bílý- bělený vápnem Nerafinovaný cukr – je cukr hnědý – přírodní, má vyšší obsah biologicky hodnotných látek
C UKRY OBOHACENÉ Vanilkový – používá se k dochucování moučníků Skořicový – používá se k dochucování moučníků Želírovací – používá se k výrobě marmelád, zavařenin Barevný - používá se ke zdobení pečiva, čokoládových výrobků
P OUŽITÍ CUKRU Ke slazení pokrmů a nápojů K přípravě moučníků K přípravě zmrzlin K přípravě cukrářských výrobků Ke konzervování ovoce
S KLADOVÁNÍ CUKRU V suchém skladu V neporušených obalech
N ADMĚRNÉ POUŽÍVÁNÍ CUKRU Nadměrné používání cukru vede: k poruchám životosprávy ke vzniku zubního kazu k onemocnění cukrovkou k otylosti až obezitě
S AMOSTATNÝ ÚKOL 1. Jaké jsou druhy tržního cukru? 2. Jak se skladuje a používá cukr?
P OUŽITÁ LITERATURA Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky: [cit ]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <