Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Advertisements

AUTORSKÉ PRÁVO Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 – KRAJE; TWS_02.
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Software Zákon a etika.
AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník
Právní aspekty užívání software
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
Informace a informační zdroje
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Autorské právo a Open Access
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Legislativní otázky týkající se problematiky online elektronických zdrojů Mgr. Iva Celbová
, Konference muzejních knihoven, Brno Paměťové instituce a duševní vlastnictví Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
SW PRÁVO Vypracovali: Martin Babák, Klára Marešová.
Výtah z autorského zákona
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
, ISSS, Hradec Králové Právo na informace a autorská práva – hledání rovnováhy Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV Druhy počítačových programů.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Informace a informační zdroje
Autorská práva. Autorské dílo  dílo literární  dílo umělecké  dílo vědecké,  počítačový program  databáze  fotografie  trvají po dobu autorova.
Autorské právo a ochrana dat
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
COPYRIGHT. OPAKOVÁNÍ PRÁVNÍ NÁSTROJE ČEHO CHCEME DOSÁHNOUT?
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
A UTORSKÉ PRÁVO P IRÁTSTVÍ NA PC J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Informatika Emílie Brátová, 9.A.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
„STAHUJETE SI PÍSNIČKY NEBO FILMOVÉ SNÍMKY? VYPALUJETE SI HUDBU A FILMY? PAK MUSÍM KONSTATOVAT, ŽE SE ŘADÍTE MEZI PIRÁTY, CO SI NELEGÁLNĚ - BEZ TOHO, ABY.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika ročník III
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
Název materiálu: Autorská práva - stahování obrázků z internetu Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce ,
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Závadný obsah na internetu. Roztřiďte následující typy obsahu internetu na 1. Nelegální 2. Legální, ale nelegální při zpřístupnění dítěti 3. Legální,
Freeware Shareware Demoverze Public domain
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PROTIPRÁVNÍ JEDNÁNÍ - AUTORSKÉ PRÁVO, BESIP
Autorský zákon základní pojmy
Stahování z internetu a autorská práva
Autorské právo.
Stahování na internetu
Ochrana průmyslového vlastnictví
OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Stoklásek, Cimbálník, Hermanová VI.b
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

Je jejich stahování legální nebo nelegální??

Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv. duševního vlastnictví. Tvůrcům poskytuje po jistou omezenou dobu určitá výlučná práva k jejich dílům, vymezena zákonem.

Autorské dílo a Autor Autorské dílo je dílo literární, umělecké nebo vědecké Musí být jedinečným výsledkem autora musí být vyjádřeno v jakékoliv objektivně vnímatelné podobě Autor je fyzická osoba, která dílo vytvořila V případě spoluautorství všichni autoři společně a nerozdílně Autorská práva získává autor automaticky vytvořením díla.

Výjimky z ochrany Je dovoleno volně užívat úřední díla a výtvory tradiční lidové kultury, není- li známo jméno autora. Jakékoli dílo kromě počítačového programu či elektronické databáze smí kdokoli pro svou osobní potřebu konzumovat, zhotovit záznam, rozmnoženinu či napodobeninu Takto vzniklé rozmnoženiny nesmí být použity k jinému účelu

Autorské poplatky Jsou poplatky za kopírování pro osobní potřebu, je to speciální daň, která se účtuje při koupi nahrávacích médií (prázdná CD, DVD, MP3 přehrávače…) placená kolektivnímu správci práv (v ČR např. Ochranný svaz autorský, Intergram, Ochranná asociace zvukařů).

1. Dotazník I. Stahujete na internetu? II. Myslíte, že je legální stahovat na serverech jako např. uloz.to.cz? III. Co nejčastěji stahujete? a) Hudbu b) Film c) Knihy

I. Stahujete na internetu?

II. Myslíte si, že je legální stahovat na serverech jako např. uloz.to.cz?

III. Co nejčastěji stahujete? a. Hudbab. Film c. Knihy