N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Evropa 2020 Integrované směry
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Jak dál v hodnocení a financování vědy: doporučení mezinárodního auditu Jitka Moravcová MŠMT Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
SYNERGIE MEZI HORIZONTEM 2020 A STRUKTURÁLNÍMI FONDY - Teaming Inka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Evropská.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Výzkum a vývoj A NĚKTERÉ DALŠÍ SOUVISLOSTI…. Výzkum a vývoj v ČR  Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace  Zákony, týkající se VaV  Informační systém,
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Mezinárodní audit výzkumu, vývoje a inovací v ČR a implementace jeho výsledků do strategických dokumentů Jitka Moravcová Tisková konference MŠMT, Praha,
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Polytechnické vzdělávání v praxi
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
ČISOK a česko – izraelská spolupráce v oblasti inovací
Transkript prezentace:

N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru

 Společný trh v rámci Evropské unie (jinak též jednotný trh nebo vnitřní trh) je prostorem v němž platí volný pohyb zboží, osob, služeb, kapitálu a znalostí.  Evropský výzkumný prostor je ekvivalentem vnitřního trhu pro výzkum a vývoj – prostor volného pohybu výzkumných pracovníků, vědeckých znalostí a technologií.  Koncept Evropského výzkumného prostoru (ERA) je základním kamenem strategie Evropa 2020 a její vlajkové lodi Unie inovací, která je politikou EU pro tuto oblast. Není to koncept nový, byl zaveden v roce  Evropská Rada v roce 2011 a v roce 2012 vyzvala členské státy i Evropskou komisi, aby uskutečnili ERA do konce roku  V červenci 2012 EK uveřejnila Sdělení EK s názvem Posílené partnerství pro Evropský výzkumný prostor pro excelenci a růst.

 Nové aspekty ERA – větší otevřenost světu, řešení celosvětových společenských výzev.  Novinkou je také posílené partnerství mezi EK a organizacemi hráčů zúčastněných v procesu výzkumu a inovací – např. EUROHORCS, EUA atp.  Důvodem nového přístupu je fakt, že postavení EU v celosvětovém měřítku je oblasti výzkumu zeslabené, jak dokazují indikátory kvality a excelence.  Nový přístup je založen také na veřejné konzultaci, které se ČR také zúčastnila

1. Efektivnější národní systémy výzkumu 2. Transnacionální spolupráce v dobrém poměru mezi spoluprací a soutěží 3. Otevřený trh práce pro výzkumné pracovníky 4. Rovnost příležitostí mužů a žen 5. Otevřený přístup ke znalostem a jejich transferu

 Zavést otevřené výzvy, kdy hodnocení projektů je děláno panely mezinárodních expertů – vytvořit soutěž na národní úrovni  Hodnotit kvalitu výzkumných organizací – propojit na institucionální financování Na národní úrovni se zavádí skrze IPN Audit (systému vvi) a IPN Metodika (hodnocení výzkumných organizací) + KHV, tj. projekty financované ze strukturálních fondů

 Společné programování  Neurodegenerativní nemoci/Alzheimer's, Zemědělství, bezpečnost potravin a změna klimatu, Dieta pro zdravý život, Kulturní dědictví a globální změna klimatu, Evropa měst, CliK'EU – klimatické informace pro Evropu, Více let, zdravější život, Antimikrobiální rezistence, Výzvy vodního hospodářství, Zdravé a plodné oceány Aktivita na národní úrovni – dotazníková akce MŠMT na příslušná ministerstva, neboť se jedná o koordinaci národních zdrojů; výsledky zpracovány do materiálu pro další jednání.  Efektivní investice a využití výzkumných infrastruktur  ESFRI Roadmap, změna mandátu ESFRI – rozšíření po prioritizaci projektů a hodnocení projektů na evropské úrovni Aktivity na národní úrovni – Cestovní mapa ČR velkých infrastruktur pro VVI; investice do výstavby z OP VaVpI a z národního rozpočtu; Národní program udržitelnosti II

 Nedostatečně průhledné najímání výzkumných pracovníků  Přenositelnost grantů je nedostatečná  Nedostatečná péče o rozvoj kariéry pro mladé vědce, ženy, nedostatečná mobilita mezi akademickým a průmyslovým sektorem Aktivity na národní úrovni Financování centra EURAXESS, které poskytuje služby výzkumným pracovníkům, publikuje na portálu pracovní příležitosti, Program Návrat, program ERC_CZ, využití strukturálních fondů pro rozvoj lidských zdrojů ve vvi.

 Nedostatečné zastoupení žen ve vedoucích pozicích ve vědě  Nedostatečné zastoupení žen v hodnotících panelech, v rozhodovacích procesech Aktivity na národní úrovni Financování centra Žena věda, udělení ceny Milady Paulové – vědkyni za celoživotní přínos vědě.

 Knihovny a MSP mají často ztížený přístup k informacím, výsledkům výzkumu; výsledky výzkumu uskutečněné z veřejných zdrojů by měly být bezplatně dostupné na webových portálech  Podpora e- infrastruktur a databází Aktivity na národní úrovni Program INFOZ

Děkuji za pozornost