IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Ing. Lenka Štibrányiová
Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Majetek podniku.
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Investiční společnosti a podílové fondy
Fakultativní výkazy finančního účetnictví
Bilance a bilanční princip
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Mezinárodní finanční trhy Karel Brůna Katedra bankovnictví a pojišťovnictví, VŠFS.
Klasifikace investic v podniku
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Ekonomika investic.
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
Cash Flow Jiří Uhman.
Dopady změn směnných kurzů
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
Finanční analýza.
2.přednáška Bilance a bilanční princip
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky Cíl : - srovnatelnost s ÚZ předchozích období - srovnatelnost s ÚZ jiných podniků.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Položka Dlouhodobá aktiva Oběžná aktiva Vlastní zdroje Cizí zdroje
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
UC_A1_Základy účetnictví
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Finanční výkazy obchodních společností
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
IFRS 1 První aplikace IFRS.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Financování a finanční účty USC.
Charakteristika dlouhodobého majetku Členění: 1)Dlouhodobý hmotný majetek – pozemky, stavby, SMV nad Kč, pěstitelské celky, základní stádo a tažná.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
11. přednáška z předmětu UC5.  Výkaz o finanční situaci (Statement of Financial Position)  Výkaz o úplném výsledku (Statement of Comprehensive income)
Téma 11: Dlouhodobé financování investičního majetku 1. Třídění finančních zdrojů 2. Financování z externích zdrojů 3. Financování z interních zdrojů.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Financování podniku, investice, investování a kapitálový trh TNH 1 (S-6) Pavel Seknička.
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Dopady změn směnných kurzů
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Peníze, pohledávky, finanční majetek
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
Definice finančního majetku
IFRS 1 První aplikace IFRS.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Cash Flow v účetnictví společnosti
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

IAS 7 Výkazy peněžních toků

Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní jednotky prostřednictvím výkazu peněžních toků, který třídí peněžní toky za období na peněžní toky z hlavních (provozních) činnosti, investičních činností a financování.

Rozsah působnosti Účetní jednotka sestavuje výkaz peněžních toků v souladu s požadavky tohoto standardu a vykazuje jej jako nedílnou součást své účetní závěrky.

Definice Peněžní prostředky zahrnují peněžní hotovost a vklady na požádání. Peněžní ekvivalenty – jsou krátkodobé, vysoce likvidní investice, které jsou pohotově směnitelné za známé částky peněžních prostředků a u nichž riziko změny hodnot není významné. Peněžní toky jsou přítoky a odtoky peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů.

Definice Hlavní (provozní) činnost představuje hlavní výdělečné činnosti účetní jednotky a ostatní činnosti, které nejsou investičními činnostmi nebo financováním. Investiční činnost představuje nabývání a pozbývání dlouhodobých aktiv a jiných investic nezahrnutých do peněžních ekvivalentů. Financování jsou činnosti, které vedou ke změnám v rozsahu a skladbě vloženého vlastního kapitálu a výpůjček účetní jednotky.

Hlavní (provozní) činnost Peněžní příjmy z prodeje zboží a poskytování služeb. Peněžní příjmy z licencí a honorářů, provizí a jiného výnosu. Peněžní úhrady dodavatelům zboží a služeb. Peněžní úhrady zaměstnancům a platby jejich jménem. Peněžní příjmy a úhrady pojišťovny. Peněžní úhrady a vratky daní ze zisku (některé výjimky patří po investiční nebo finanční činnosti). Peněžní úhrady a příjmy z cenných papírů, držených za účelem prodeje. Peněžní půjčky a úvěry poskytované finančními institucemi.

Investiční činnost Peněžní úhrady nebo příjmy za nabytí nebo prodej pozemků, budov a zařízení, nehmotných a jiných dlouhodobých aktiv. Peněžní úhrady nebo příjmy za nabytí nebo prodej nástrojů vlastního kapitálu nebo dluhových nástrojů jiných účetních jednotek a podílů ve společných podnicích. Peněžní půjčky a úvěry poskytnuté jiným stranám (jiné než půjčky a úvěry poskytnuté finančním institucím)nebo příjmy z jejich splátek. Peněžní úhrady nebo příjmy za smlouvy futures, forwardové smlouvy, opční smlouvy, swapové smlouvy s výjimkou těch, které jsou drženy za účelem prodeje nebo obchodování, nebo jsou-li platby klasifikovány jako financování.

Financování Peněžní příjmy z emitovaných akcií nebo jiných nástrojů vlastního kapitálu. Peněžní úhrady vlastníkům za nabytí nebo zpětný odkup akcií účetní jednotky. Peněžní příjmy z emise dluhových cenných papírů, úvěrů, vydání směnek, emise dluhopisů, hypoték. Peněžní splátky vypůjčených částek. Peněžní úhrady nájemce představující snížení neplaceného závazku vztahujícího se k finančnímu leasingu.

Specifické položky Úrok a dividendy – mohou být zařazeny do provozní, finanční i investiční činnosti. Daně ze zisku – obvykle v provozní činnosti, možno i do finanční nebo investiční. Investice do dceřiných a přidružených podniků a společného podnikání  Při vykazování podílu v dceřiném nebo přidruženém podniku metodou pořizovacích nákladů nebo ekvivalenční metodou – zobrazí pouze toky mezi sebou a společností, do níž investuje.  Podílník společného podniku zahrnuje poměrný podíl na společném podniku.

Metody Přímá Nepřímá

Přímá metoda výkazu peněžních toků

Nepřímá metoda výkazu peněžních toků

Příklad