  Pevný disk (HDD – Hard Disk Drive)  Používá se k dočasnému nebo trvalému uchovávání dat pomocí magnetické indukce.  Jeho předchůdci byli magnetická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Advertisements

Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT14 Vytvořeno:3.
2.1 Pevný disk Fyzická struktura  plotny  záznamový materiál  č/z hlavičky  prachotěsný obal  motorky otáčení ploten  plotny na jedné hřídely.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Záznamová média Paměti VnitřníVnější. Vnější záznamová média Jedná se o přenosná záznamová média Často je nazýváme přenosné paměti. Z hlediska udržení.
Přikryl Jiří, Pospíšilík Jan, Procházková Anežka, Ratiborská Adéla IV.A PEVNÉ DISKY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Radová, Oravová, Czyžová, Rytíř Kvarta A. Disketa je magnetické datové médium sloužící k ukládání a přenášení elektronických dat Velikost disket se.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Komunikace řídících jednotek II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII- 6.1 PC MONITORY.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Movie Maker uložení a sdílení filmů Co se všechno naučíme???
REGÁLOVÉ ZAKLADAČE - jsou skladovacím zařízením, které zajišťuje obsluhu regálů v úzkých manipulačních uličkách - navazují na stohovací jeřáby - jejich.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_12_INOVACE_II.ICT4 Vytvořeno:2.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII- 2.2 RMG, MAGNETOFONY.
Informatika ZÁLOHOVÁNÍ Pro: ISŠ Semily Zpracoval: Vít Rutkovský Datum: 3.září 2012.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_15 TÉMA: VYNÁLEZY.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Notebook, tablet Číslo DUM: III/2/VT/2/1/20 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Základní deska Slouží k mechanickému upevnění komponent počítače. Propojuje veškeré komponenty počítače pomocí sběrnic a zajišťuje jejich napájení. Svými.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_06.
PAMĚTI Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání.
Hydraulické čerpadlo s proměnným geometrickým objemem Výhody: - krátké přestavné časy - malá hmotnost - dobré vlastnosti i při malých průtocích - malé.
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Tiskárny Urbanová Nicola 1.A.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Optický kabel (fiber optic cable)
Termika – Fotovoltaika
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Proudové chrániče.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Software počítače – opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Grafické programy - opakování
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
„Svět se skládá z atomů“
LEDNIČKA…
8.1 Aritmetické vektory.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optická mechanika
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_08
Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-
10. Elektromagnetické pole, střídavé obvody
Výroba II.. Výroba II. Organizace výrobních pracovišť V jedné dílně jsou příbuzné stroje Výrobek prochází několika dílnami Technologické uspořádání.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přenosové soustavy Autor: Pszczółka Tomáš VY_32_INOVACE_pszczolka_
Paměti počítače, rozdělení
Paměti typu ROM.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Přídavná zařízení.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ZJIŠŤOVÁNÍ TRHLIN_S4
DVD-RAM technologická rešerše
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHÉ LEŠENÍ 2_Z2
Číslicové měřící přístroje
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

  Pevný disk (HDD – Hard Disk Drive)  Používá se k dočasnému nebo trvalému uchovávání dat pomocí magnetické indukce.  Jeho předchůdci byli magnetická páska a magnetický buben.  První pevné disky se objevily v roce  Rozlišují se na interní (obyčejné) a externí (přenosné).  Ceny se pohybují podle velikosti paměti, asi od 500,- a víc. Základní informace

  Pevné disky byly rozměrná zařízení použitelná pouze v chráněném prostředí datacenter a velkých kanceláří, díky své náchylnosti na poruchy, velkým rozměrům a vysoké spotřebě energie.  Ještě před rokem 1980 byla většina disků k dispozici o rozměrech 8 palců. Velká většina se skládala ze 14 ploten, které vyžadovaly spousty prostoru k uložení.  Vyžadovaly třífázové napájení, protože měli velké a výkonné motory. Historie

  První pevný disk měl pouhou 5 MB pamět a vážil přes 1000 kilogramů.  Byl to diskový systém RAMAC 305 s pevným diskem IBM 350, jenž byl oficiálně představen 4. září  Velikostí by se dal přirovnat velké chladničce. Její rozměry byly 152 × 172 × 74 cm, manipulovalo se s ním pomocí vysokozdvižného vozíku. Náklady na provoz činily 35 tisíc dolarů.  Nacházelo se v ní 50 magnetických ploten (průměr byl 24 palců), každá obsahovala 1000 sektorů a pouze jeden z nich mohl obsahovat až 100 alfanumerických znaků, plotny se otáčely rychlostí 1200 otáček za minutu, celková kapacita činila pouhých 4,4 MB. 1. Pevný disk

 Výhody – výhodný poměr kapacity cena disku dostatečná rychlost čtení a zápisu dat Nevýhody – vysoká spotřeba energie, náchylnost na poškození vysoká hmotnost Pozitiva a negativa

  Data jsou na povrchu pevného disku organizována do soustředných kružnic zvaných stopy, každá stopa obsahuje pevný anebo proměnný počet sektorů z důvodu efektivnějšího využití povrchu.  Povrch je většinou rozdělen do několika zón, každá zóna má různý počet sektorů na stopu.  Sektor je nejmenší adresovatelnou jednotkou disku.  Uspořádání stop, povrchů a sektorů se nazývá geometrie disku. Organizace dat

  Pro zvýšení bezpečnosti uložených dat se zejména v serverech používá technologie RAID ( pole nezávislých disků s redundancí).  Umožňuje spojit několik fyzických disků v jeden logický disk, kde je jeden nebo více disků redundantních a data jsou stále dostupná i v případě, že jeden z disků v poli selže.

  SDD (Solid-state drive) - je typ datového média, které na rozdíl od magnetických pevných disků neobsahuje pohyblivé mechanické části a má mnohem nižší spotřebu elektrické energie.  Pro ukládání dat používá flash paměť.  Výhody: mají nižší spotřebu energie než pevné disky a dosahují vyšších přenosových rychlostí a nevydávají hluk atd.  Nevýhody: Flash paměti mají omezenou životnost maximálním počtem zápisů do stejného místa, který je výrazně nižší, než u klasických pevných disků, dosahuje vyšší ceny i životnosti nebo nižší ceny a kratší životnosti,… SDD