Současná situace z pohledu regionu Jaderné elektrárny Dukovany Vítězslav Jonáš, předseda Energetické Třebíčsko a zástupce Jaderné regiony ČR Seminář PSP,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Advertisements

Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Budoucnost Jaderné elektrárny Dukovany Vítězslav Jonáš předseda Energetického Třebíčska Konference Valeč,
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
Příprava nové dopravní politiky ČR
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Jaderná energie.
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Jaderné Elektrárny.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Odvětví průmyslu Česka
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Temelín.
Badatelský den Dukovany
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě pro konferenci: BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM 2015 PRAHA
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Hledáme zodpovědné politiky „s gulemi“
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Transformace uhelných regiónů z evropské perspektivy
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Prezentace výzkumné potřeby pro účely jednání TAČR
Transkript prezentace:

Současná situace z pohledu regionu Jaderné elektrárny Dukovany Vítězslav Jonáš, předseda Energetické Třebíčsko a zástupce Jaderné regiony ČR Seminář PSP,

Lokalita Dukovany – technické parametry  zahájení stavebních prací 1974  původní projektový výkon 4 x 440 MWe  zahájení provozu EDU 1-4 v letech 1985 – 1987  projektová životnost 30 let  příležitost provozovat 40, 50 let, tj. do roku 2035  zvýšení výkonu bloků v letech 2005 – 2011 na 4 x 500 MWe  potenciál lokality umožňuje výstavbu dalších bloků  roční výroba el.energie se pohybuje kolem 13,5 TWh ( , 679 TWh)  EDU vyrábí 20 % z celkové spotřeb elektřiny ČR

Instalovaný dosažitelný výkon MWe – EDU (od 6/2012 – MWe 480 MWe – EDA Dukovany- Dalešice umí black start – najetí ze tmy Energetický uzel Dalešice - Dukovany

Význam EDU v ČEZ a energetické síti Současný dosažitelný výkon 4 x 500 MW  10 % instalovaného výkonu ČR  20 % podíl na EBITDA Skupiny ČEZ

Elektrárna bezpečná a spolehlivá Provozně-bezpečnostní ukazatele podle SÚJB jsou na vysoké úrovni. Podle hodnocení WANO patří EDU do první poloviny nejlépe provozovaných elektráren na světě. Od spuštění elektrárny probíhá kontinuální zvyšování bezpečnosti Dokompletace EDU, opatření po Černobylu 1988 – 2008 projekt Morava, vylepšení dle doporučení MAAE 2008 – současnost LTO (Long Term Operation) Nová opatření po stress testech (po havárii ve Fukušimě): zodolnění na seismicitu záplavy, blackout, ventilátorové věže, chlazení tlakové nádoby reaktoru zvenku, likvidace vodíku a chlazení vyhořelého paliva v bazénu skladování.

Vnímání jaderné elektrárny v regionu EDU je součást života, postoj k ní je pozitivní (pracovní příležitost, podpora regionu, dobrá komunikace) EDU je vnímána jako bezpečná – funguje bez nehody, veřejnost má důvěru k provozovateli, veřejnost je informována o bezpečnostních opatření v EDU Kontroverzním tématem je problematika ukládání jaderného odpadu, diskuze jsou vždy kolem finanční podpory regionu a ochrana v případě radiační havárie

Lokalita Dukovany – socio-ekonomické parametry V 70. letech zrušeny 3 obce – Skryje, Lipňany, Heřmanice (480 občanů se vystěhovalo). Vymezena 20km havarijní zóna – 134 obcí, cca obyvatel (+ cca Třebíč). Do elektrárny má vstup zaměstnanců, z toho je zaměstnanců dodavatelských firem a zaměstnanců ČEZ. Nejvíce zaměstnanců dojíždí z Třebíčska a Moravskokrumlovska. Celkem 60 firem a živnostníků přímo navázaných na provoz EDU. Velký turistický ruch (přes osob navštívilo IC EDU), velký zájem o turistiku v údolí řeky Jihlavy, Oslavy a Rokytné. Významná podpora regionu od provozovatele: 965,064 mil. Kč (za roky 1991 – 2013). Bližší informace určitě získáme z výzkumu, který provádí UK a ET v rámci programu Omega (TAČR).

ASEK – Vývoj počtu zaměstnanců v oblasti provozu, výstavby, vyřazování JE JE Temelín JE Temelín - návazní4 000 JE Temelín - výstavba JE Dukovany JE Dukovany - návazní4 000 JE Dukovany - vyřazování JE Dukovany - výstavba Celkem

Jaká je situace dnes?  SEK ČR doposud není schválena.  MPO není schopno předložit vládě takový návrh koncepce, který by akceptoval kompromis v požadavcích výroby energie a surovinové politiky, např. vyčerpání uhelných zdrojů.  V minulém návrhu se uvádí: podpořit a urychlit proces projednávání, přípravy a realizace nových dvou jaderných bloků ve stávajících lokalitách jaderných elektráren o celkovém výkonu do MW v horizontu let vč. nezbytných kroků mezinárodního projednávání.  Vláda pověřila MPO zpracovat do konce roku 2014 jadernou strategii. Region očekává, že v jaderné strategii bude harmonogram výstavby nových bloků v ČR.  Očekáváme rozhodnutí o neodkladném zahájení výstavby 5. bloku v Dukovanech.

 Výstavbu dalšího nového bloku ve stávajících lokalitách jaderných elektráren cílit kolem předpokládaného odstavení EDU, tj. po roce 2035, případně podle predikce bilance ČR na období kolem roku  Programové prohlášení vlády (únor 2014): Pokud to bude hospodářsky výhodné pro ČR, vláda podpoří výstavbu nových jaderných bloků v Temelíně a Dukovanech, které v dlouhodobém horizontu nahradí významnou část dožívající uhelné energetiky. Za důležité rovněž vláda považuje zajištění provozu EDU i po roce  ČEZ tvrdí, že nadále rozvíjí oba české jaderné projekty: ETE 3-4, EDU 5.

Tlak na zástupce státu se stupňuje účast Energet. Třebíčska při projednávání ASEK (výstavba nového zdroje v jaderných lokalitách) Dopisy a osobní setkání s prezidentem, premiérem, ministry MPO, MF a ostatními účast na konferencích NERS, NUSIM a dalších jednáních z oblasti jaderné energetiky Uspořádání konferencí: Valeč – Budoucnost EDU, Senát a PSP – Ekonomicko-sociální dopady v případě odstavení velkého jaderného zdroje Krajem Vysočina založena expertní skupina pro řešení otázek spojených s výstavbou 5. bloku - další kroky Kraje neznáme

Aktivity na podporu jádra směrem k EU Ochrana jádra v Evropském parlamentu Cesta do Bruselu – ET, Energoregion 2020, Ekoregion, Dukovany Setkání s europoslanci, Stálým zastoupením, kancelář ČEZ, EK – generální ředitelství pro energetiku, Výbor regionů Témata: jaderná evropská legislativa a projednání postupu V. Británie a Maďarska ohledně výstavby nových zdrojů

Argumenty pro 5. blok Technické argumenty  Nové bloky v lokalitě jsou realizovatelné  Pozemky pro nový blok jsou ve vlastnictví ČEZ  Připojení k síti existuje  S výstavbou EDU 5 nelze otálet  Nenahraditelný význam EDU v energetické síti  Uzel Dukovany-Dalešice umí stabilizovat síť a obnovit ji po blackoutu  Projekt EDU 5 zajišťuje udržení obou jaderných lokalit v ČR

Argumenty pro 5. blok Politické argumenty Veřejnost podporuje výstavbu EDU 5 Riziko politického tlaku z EU Ekonomické argumenty Provoz EDU 1-4 je zajištěn do roku 2015 – 2017 Ekonomiku EDU lze zvýšit prodejem tepla

Argumenty pro 5. blok Sociální argumenty Ztráta desítek tisíců pracovních míst v nejbližším širokém okolí a v celé ČR Narušení atraktivity regionu Změna struktury zaměstnání Snížení kupní síly Projekt EDU 5 přináší zajištění personální udržitelnosti Naléhavá potřeba udržet zaměstnanost

Budoucnost jaderné energetiky v ČR po roce 2025 JE Temelín Provoz povolen do 2020 (1.blok) resp.2022 (2.blok) Opatření z NAcP ST jsou realizovatelná a realizují se (podmínky rozhodnutí pro 2.blok z 2012) Riziko spojené s prodloužením provozu za 2030 je i při případném zvýšení požadavků na JB malé JE Dukovany po roce velké riziko možné nerealizovatelnosti zvýšených požadavků na JB - politické tlaky EK a směřování energetické politiky EU Nutnost připravit alternativu pro případ neprodloužení dalšího provozu

Aktualizovaná státní energetická koncepce Posílení role jádra při výrobě elektřiny a maximální využití odpadního tepla z JE Národní akční plán rozvoje JE Analyzuje možné varianty rozvoje JE plus - ČR má významné výhody – jaderný průmysl, dlouhodobé zkušenosti, infrastrukturu, znalostní základnu včetně výzkumu a přijatelnosti pro obyvatelstvo minus - Doba od rozhodnutí o NJZ do jeho uvedení do provozu ( 21 až 28 let do vydání povolení SÚJB k provozu plus další proces kolaudační)

Role státu je nezbytná – stanovit jasnou dlouhodobou politiku v oblasti energetiky a životního prostředí - Zdůvodnění jaderné energetiky jako součásti energetického mixu (velikost, časový horizont) (schválení ASEK) - Energetické Třebíčsko navrhne přijetí zákona o SEK - Připravenost nést náklady spojené s rolí státu v oblasti JE - Přijetí opatření v oblasti vzdělávání a výzkumu Rozhodnutí o strategii rozvoje energetiky je třeba přijmout co nejdříve - region je připraven na prodloužení životnosti současných bloků - region je připraven a podporuje výstavbu nového zdroje

NEBO Máme dvě možnosti: ukončení elektrárny NEBO postavit nový blok a mít dobrou práci.