Liberec 12.03.2013 ŘEŠME PROBLÉMY PODNIKÁNÍ V REGIONECH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR V JIHOMORAVKÉM KRAJI A KRAJI VYSOČINA Brno, 6. března 2013.
ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR V OLOMOUCKÉM A ZLÍNSKÉM KRAJI Olomouc,
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Hradec Králové ŘEŠME PROBLÉMY PODNIKÁNÍ V REGIONECH.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Kraje Vám to řeknou ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR V ÚSTECKÉM A KARLOVARSKÉM KRAJI Chomutov, 12.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Seminář EU a my „50+“ Zlínský kraj Zlín,
CzechInvest Karlovarský kraj Ing. Hana Nucová Regionální kancelář CzechInvestu pro Karlovarský kraj červen 2005.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Mladá Boleslav, 3. dubna 2013.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
(c) RPIC-ViP s.r.o. 1 Průzkum mezi podniky v v Moravskoslezském kraji 2006 Hlavní výstupy RPIC-ViP, s.r.o. Výstavní 8, Ostrava,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
1 Stavíme svět zítřka. Nové smluvní modely – urychlení investiční výstavby Doprava – investice do dopravní infrastruktury, Ing. Tomáš Koranda, HOCHTIEF.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
4. jednání inovační platformy pro Liberecký kraj Liberec, IQ Landia Liberecký kraj a podpora inovací 4. jednání inovační platformy pro Liberecký.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Společensky odpovědné podnikání
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
LIBERECKÝ PAKT ZAMĚSTNANOSTI
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Úvod, základní principy a cíle
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Liberec ŘEŠME PROBLÉMY PODNIKÁNÍ V REGIONECH

Proč proběhlo šetření v krajích ? Leden až duben diskusních setkání v regionech - vedení SP ČR, hejtman, jejich náměstci a zástupci firem v krajích Cíl - poukázat na možnosti řešení problémů podnikatelského prostředí Podklad k debatě - dotazníkové zjišťování mezi podnikateli Počet oslovených respondentů – Liberecký kraj – 80 firem KRAJE VÁM TO ŘEKNOU ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR V LIBERECKÉM KRAJI BŘEZEN 2013

Nedostatek technických profesí a kvalita technického školství v kraji Více než 4/5 respondentů vyjádřily své znepokojení se stavem technického školství v kraji.

Dopravní infrastruktura (např. D 35, stav silnic) Dopravní infrastruktura v kraji představuje problém pro více než 1/2 respondentů.

Chybějící podpora nových investičních projektů Pro více než 2/5 respondentů představuje nedostatečná podpora nových investičních projektů překážku při jejich podnikání.

Vyrovnání dluhů i osobní odpovědnosti za průběh MS v lyžování Více než 1/2 z dotázaných firem vnímá vyrovnání dluhů za průběh mistrovství světa v lyžování jako problém. Naproti tomu pro ¼ tato otázka nepředstavuje žádný problém.

Dořešení následků povodní Pro více než 2/5 místních firem představuje otázka nedořešených následků povodní problém, ¼ respondentů nedokázala odpovědět.

Informovanost a transparentnost při rozdělování financí kraje (veřejné zakázky) Pro třetinu firem je informovanost a transparentnost při rozdělování financí kraje překážkou při jejich podnikání.

Nedostatečné investice kraje do výzkumu a vývoje (např. zřízení technologického a inovačního centra) Pro více než 1/4 podnikatelů představují nedostatečné investice do výzkumu a vývoje problém. na druhé straně přes ¼ respondentů to za problém nepovažuje.

Zadlužení kraje Zadlužení kraje představuje problém pouze pro 1/5 firem. 30% dotázaných to jako problém nevidí a 1/4 na tuto otázku nebyla schopna odpovědět.

Problematika životního prostředí (např. vznik spaloven) 2/3 dotázaných firem nevnímá problematiku životního prostředí jako překážku pro jejich podnikání.

Problémy a požadavky zaměstnavatelů v pracovněprávní oblasti Vysoká míra nezaměstnanosti, obtížné hledání pracovního uplatnění, špatné vyhlídky pro další období. Hledání právních cest, jak udržet pracovní místa, nepropouštět. Snaha udržet si zaměstnance i přes pokles poptávky. Nová struktura Úřadu práce a výkon jejich činností, kdy v podstatě nejsou od toho, aby hledali práci pro nezaměstnané. Dotační projekty z ESF a jejich termíny podání žádostí nebo podmínky ke splnění nároků, množství papírové práce. Požadavky zaměstnavatelů na pomoc při řešení problémů trhu práce (pracovní poměry na dobu určitou, „Vzdělávejte se pro stabilitu“, novela zákona o zaměstnanosti). Využívání poradenství v legislativní oblasti zaměstnanosti, semináře, kulaté stoly.

Další požadavky podnikatelů - Liberecký kraj Dopravní infrastruktura- nedostatečná MHD do průmyslové zóny Sever - pouze jeden autobus, který navíc nenavazuje na vlaky přijíždějící do Liberce Přístup bankovního sektoru k podpoře podnikání Nedostatek elektrické energie v Liberci. Byrokracie nebo nižší podpora obnovitelných zdrojů energie

FIRMY ZNÁMKOVALY PŘÍSTUP REGIONÁLNÍCH ÚŘADŮ PŘI ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ PODNIKÁNÍ Známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší, 0 = nevím, netroufám si odpovědět Cca 13% firem hodnotí přístup známkou1 Cca 7 % firem hodnotí přístup známkou2 Cca 53 % firem hodnotí přístup známkou3 Cca 27 % firem hodnotí přístup známkou4 Celkový průměr2,9

Přístup úředníků hejtmanství k problémům podnikatelů Představuje překážku v podnikání pro 1/4 oslovených firem, naproti tomu stojí názor 1/4 respondentů, která toto jako problém nevnímá.

FIRMY SE VYJADŘOVALY K TOMU, ZDA BY SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR MĚL ZASTUPOVAT JEJICH ZÁJMY V KRAJSKÉ TRIPARTITĚ Více než 2/5 zaměstnavatelů v Libereckém kraji chtějí, aby Svaz průmyslu a dopravy ČR zastupoval jejich zájmy v krajské tripartitě. 1/4 respondentů o existenci a práci tripartity v kraji neví a 1/4 nebyla schopna se k otázce vyjádřit.

ZEPTALI JSME SE FIREM, JAKÁ JSOU JEJICH OČEKÁVÁNÍ OD NOVÝCH KRAJSKÝCH VLÁD Transparentnost Podpora zaměstnanosti Řešení dopravní infrastruktury – např. stavba silnice mezi Jabloncem a Libercem Zlepšení podmínek pro podnikatele Podpora učňovského školství - zvýšení úrovně škol a učilišť Podporu středního a malého podnikání

ZÁVĚRY ŠETŘENÍ Palčivým problémem je nedostatek technických profesí a úroveň technického školství v kraji. Pro firmy představuje problém i dopravní infrastruktura a to konkrétně stav silnic v kraji Firmy potřebují od kraje lepší podporu v oblasti investičních projektu, výzkumu a vývoje i inovací

Firmy očekávají od nové krajské vlády hlavně transparentnost, větší podporu podnikání pro malé a střední firmy, podporu zaměstnanosti, řešení dopravní infrastruktury či zvýšení podpory učňovského školství Podle názorů respondentů je přístup regionálních úřadů při řešení problémů podnikání průměrný, Úředníci krajských zastupitelstev jsou hodnoceni spíše průměrně. Tématem zjišťování byla účast zástupců SP ČR v krajských tripartitách. Libereckém kraji jsou firmy nakloněny k zastupování v tripartitě. Čtvrtina z dotázaných firem neví nic o tripartitě a její činnosti.

Děkuji Vám za pozornost ! Regionální zastoupení SP ČR pro kraj Liberecký, Královéhradecký a Pardubický Markéta Heroutová Kostelní 10/5, Liberec