 narozen 15. srpna 1916 ve Wellingtononu (Nový Zéland)  zemřel 6.července 2001 v Canbeře (Austrálie)  novozélandský antropolog a kritik práce Coming.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poučení od motýla Jednoho dne se v zámotku objevil malý otvůrek; člověk seděl a několik hodin pozoroval motýla, jak se usilovně snaží protlačit tělo tímto.
Advertisements

Nicola Tesla století.
Literární věda.
RASISMUS Zuzana Dvořáková.
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov, aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
SOCIOLOGIE BYROKRACIE A ORGANIZACE
Sochy z indiánské scény vyrobené z papíru od: Allen a Patty Eckman Autor © Arie - texty z angličtiny volně přeložil
Úvod do sociální a kulturní antropologie
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Salesiáni spolupracovníci ASC
Současná česká a světová literatura
Vytvořil:Jaroslav Šatan
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Analytická psychologie
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Romantismus.
Český spisovatel, novinář,
Dějiny Kanady Přednáška č. 2 Horák Jakub 1. První národy První obyvatelé před lety přes Beringův průliv Mnoho různých kmenů a skupin (více než.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Proč krása vládne světu
Regionální zeměpis Funkce a cíle Zdeněk Bergman Funkce geografie poznávací aplikační všeobecně vzdělávací.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Pierre Bourdieu a jeho význam pro historickou sociologii ( ) Bourdieu se zabýval především současnými společnostmi, historické reálie používal.
Vše co nebylo dosud známo o mužích! Vytvořila: Marcela Holečková.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
(13. duben 1948 – 3. září 2008). Jeden z nejvlivnějších světových autorů v oboru podnikového managementu a průkopník významných manažerských inovací 2.
Inspirace ke zvěstování od ranné církve – aneb jak se s tak malým vybavením dá tolik získat???
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Postmoderní identita. Klasická sociologická pojetí identity se soustřeďují na její původ v sociální a/nebo kulturní struktuře –Například Bourdieu a jeho.
Redefinice společnosti vědění V posledních letech pokusy o redefinici. Dva základní poznatky: 1. vědění není statické, ale dynamické 2. jednotlivé společenské.
Trnková Alžběta Jelínková Gabriela.  * , Minden – , New York  Židovský původ  Zajem se o botaniku, zoologii, geografii, astronomii.
M ARGARET M EADOVÁ Vypracovaly: Veronika Marešová, Dana Peremská.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
–  významný český spisovatel literatury pro mládež  redaktor několika dětských časopisů a zážitkový pedagog.
 narodil se ve Shrewsbury v Anglii 1809  přírodovědec a zakladatel evoluční biologie  vystudoval teologii na University of Cambridge  plánoval navštívit.
Pohlaví, gender a posvátno Lucie Chudlařská Dagmar Nováková.
Prezentace Exkurze do Benediktbeiernu Salesiáni. Zakladatel Jan Bosco.
Alchymista Paulo Coelho.
7lOSnQ
FILOsOFIE A VĚDA.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Produktová strategie a proces inovace ve společnosti Mironet.cz a. s.
Vypracoval: Ondřej Dutka
Alfredo Rodríguez, Malíř narozený v Tepicu v Mexiku v roce 1954
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Jezero Titicaca VY_32_INOVACE_14_38
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov, aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Margaret Mead Coming of Age in Samoa (1928)
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Poučení od motýla Jednoho dne se v zámotku objevil malý otvůrek; člověk seděl a několik hodin pozoroval motýla, jak se usilovně snaží protlačit tělo tímto.
Lidská přitažlivost.
Transkript prezentace:

 narozen 15. srpna 1916 ve Wellingtononu (Nový Zéland)  zemřel 6.července 2001 v Canbeře (Austrálie)  novozélandský antropolog a kritik práce Coming of Age in Samoa (Dospívání na Samoa) od Margaret Meadové

 většina obyvatel jsou v dnešní době míšenci Evropanů a Polynezanů  po dlouhá léta bývaly ostrovy kolonií

 Freeman na souostroví Samoa strávil tři roky  naučil se plynně reči samoanů a natolik se začlenil do tamní společnosti, že se po dvou letech stal adoptivním synem jednoho z náčelníků  V roce 1948 si bere za svou manželku Monicu Maitlandovou se kterou strávil třicet měsíců na Borneu

 V roce 1966 se navrátil na ostrov Samoa, aby dále prováděl etnografická studia  Napsal knihy:  The Fateful Hoaxing of Margaret Mead: A Historical Analysis of her Samoan Research  Margaret Mead and Samoa: The Making and Unmaking of an Anthropological Myth.

 Snažila se dokázat teorii determinace člověka kulturou i přírodou, zatímco Freeman byl zastáncem evoluční teorie.  Svůj terénní výzkum na Samoa předkládá v knize s Dospívání na Samoa, jež vychází v roce Kniha získala obrovský ohlas.  Dospívání dle ní představuje životní období, jež je na Samoa stejně uvolněné, jako jiná období života.

 Samojskou společnost prezentuje jako sexuálně otevřenou a přístupnou  „Romantická láska, tak, jak se vyskytuje v naší civilizaci, obklopená hranicemi idejí monogamie, výlučnosti, žárlivosti a věrnosti, se na Samoi nevyskytuje“  Obecný konsenzus Ameriky dvacátých let diktoval sexuální zdrženlivost v době před svatbou a poté výlučnou věrnost v manželském svazku. Samojská kultura, postrádající sexuální deprivaci, se svým nenuceným přístupem k sexu, zaujala pozornost všech čtenářů knihy.

 Freeman tvrdí, že ve stejné oblasti, kde Meadová viděla dospívání plné pohody a harmonie, nalezl stejně rebelantskou a problémovou mládež jako v industriální společnosti.  Připisuje její chybné závěry jejímu mládí a nezkušenosti.  Samojská kultura ve skutečnosti klade větší důraz na panenství než západní kultury a má vyšší indexy kriminality mladistvých, sexuálního násilí a sebevražd v dospívání.

 ve své knize „The Fateful Hoaxing of Margaret Mead“ popisuje, že její nedorozumění mimo nezkušenost plynulo i například z toho, že některé z dotázaných si z ní dělali legraci a básnili o nespoutaných sexuálních zážitcích, které si vymysleli.  řada kritiků označila mnohé závěry a generalizace, které Meadová předložila, za zkreslené a hodně subjektivní. Mnoho antropologů zařazovalo její práci spíše do umělecké oblasti literatury.

 Freemanova kritika nebyla přijata v antropologické společnosti, nicméně byla vítána mezi sociobiology  Freeman neobvinil M. Meadovou z podvodu, ale pouze z neznalosti, M. Meadová nikdy kritiku nepřijala (odlišný názor a náhled)  Freemanův puritánský přístup k intimnímu životu  Zemřel na srdeční selhání v roce 2001 (84 let)