Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI
Řízení jakosti výrobků ve společnosti TESCOMA s.r.o.
Revize Nového přístupu
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Technické požadavky na výrobky
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
ČSN EN ISO 19011:2003 Mezinárodní norma
POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace Eva Černá.
Akreditace klinických laboratoří – příspěvek ke zkvalitnění zdravotní péče Ing. Martina Bednářová IKEM, Praha - červen 2009.
Akreditace klinických laboratoří Ing.Květa Pelinková VFN ÚKBLD.
Legislativa ČR a EU ve vztahu k SJ Procesy mezinárodní standardizace Codex Alimentarius Certifikace systémů jakosti ISO normy 1.roč. nav. MSP Mgr.
Akreditační systém v ČR a jeho mezinárodní vazby
„Accredo – dáti důvěru“ 1 Akreditace relevantní požadavky auditorů P e t r Z d í l n a.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Úvod do systémů řízení. Co to je Systém managementu jakosti Stanovení souboru zásad a pravidel pro koordinování všech vzájemně souvisejících činností.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Akreditační systém v ČR a v EU
Akreditační systém v ČR
Nová role akreditace Ing. Milan Svoboda.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Hodnocení eko-inovací podle EU ETV TÝDEN VÝZKUMU A INOVACÍ PRO PRAXI, TVIP 2014 Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Akreditace (nebo být akreditovaný)
Technické řešení PostSignum QCA
IAF MD 18:2015 Aplikace ISO/IEC 17021:2011 v oblasti řízení služeb (ISO/IEC )
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
POŽADAVKY NA SYSTÉM MANAGEMENTU – VOLBA STANDARDŮ
Institucionální a právní rámec managementu kvality.
Institucionální a právní rámec managementu kvality.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
15 let akreditace v ČR Ing. Jiří Růžička, MBA Ing. Jiří Růžička, MBA Historie akreditace a Českého institutu pro akreditaci 1988 – 1991 Prapočátky.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Electrotechnical Testing Institute, Pod Lisem 129, Prague 71, Czech Republic tel.: , fax: ,
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
Certifikace výrobků Ing. Pavel Kudrna
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
STANDARDIZACE V HYGIENĚ VÝŽIVY. Certifikace – nepovinná aktivita Povinné aktivity: Nařízení ES 178/2002, Nařízení ES 852/2004…, zákonné vyhodnocení provádějí.
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Prokazování shody, certifikace
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Standardizace v hygieně výživy
Novinky z ČSJ Ondřej Hykš.
Stav a činnost IM a KLI pro dozorovou návštěvu ČIA
Transkript prezentace:

Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů

Seminář PK ČR, AKREDITACE Oficiální uznání, že akreditovaný subjekt je kompetentní k vykonávání specifikovaných činností Kompetence Kompetence Nezávislost Nezávislost Odborná způsobilost Nestrannost Systém jakosti

Seminář PK ČR, CERTIFIKACE Proces, jehož výsledkem je písemné potvrzení vydané třetí nezávislou stranou, že produkt, systém managementu nebo odborná způsobilost osob je ve shodě s předem specifikovanými požadavky Pozn.: posouzení shody –Interní audit (první strana) –Zákaznický audit (druhá strana) –Certifikace (třetí strana)

AKREDITACE X CERTIFIKACE AKREDITAČNÍ ORGÁN CERTIFIKAČNÍ ORGÁN ORGANIZACE, PRODUKT LABORATOŘ akreditace certifikace Odborná způsobilost Posouzení shody s normou ZÁKAZNÍK

Seminář PK ČR, Právní předpisy EU  nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 765/2008, kterým se stanoví požadavky na akreditaci a dozor nad trhem týkající se uvádění výrobků na trh a kterým se ruší nařízení č. 339/93/EHS

Seminář PK ČR, Právní předpisy EU Definice AKREDITACE (nařízení EP a Rady č. 765/2008)  osvědčení vnitrostátním akreditačním orgánem toho, že subjekt posuzování shody splňuje požadavky pro provádění konkrétních činností posuzování shody, které stanoví harmonizované normy, a pokud je to relevantní, také veškeré další požadavky, včetně těch, které jsou stanoveny v příslušných odvětvových předpisech

Seminář PK ČR, Právní předpisy vnitrostátní  Zákon č. 490/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 765/2008, kterým se stanoví požadavky na akreditaci a dozor nad trhem, týkající se uvádění výrobků na trh – novelizuje zákon č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky

Seminář PK ČR, Hlavní cíle nové legislativy EU týkající se akreditace Jednotné provádění akreditace jako výsadního prostředku dokládajícího odbornou způsobilost subjektu posuzování shody Akreditace je považována za činnost ve veřejném zájmu, kterou mohou využívat státní orgány i podnikatelské subjekty zkoušení, kalibrace, certifikace, inspekce.

Seminář PK ČR, Hlavní cíle nové legislativy EU týkající se akreditace Posílení důvěry mezi členskými státy v odbornou způsobilost subjektů posuzování shody (uznávání výstupů akreditace) V každém státě jeden akreditační orgán Akreditační orgány si vzájemně nekonkurují

Seminář PK ČR, Hlavní cíle nové legislativy EU týkající se akreditace Zamezení vícenásobné akreditace – na území EU stačí jedno osvědčení Povinnost státních orgánů členských zemí uznávat jako rovnocenné osvědčení o akreditaci vydané AO, který úspěšně absolvoval evaluaci EA Státní orgány kontrolují své AO – k tomu využívají výsledků evaluace (vzájemného hodnocení)

Seminář PK ČR, ČIA – vnitrostátní akreditační orgán  Založen k  Obecně prospěšná společnost  Založen státem jako národní akreditační orgán s obecnou působností ve všech oblastech akreditace  Spolupráce s odbornými společnostmi a dalšími stranami využívajícími výsledky akreditace

Seminář PK ČR, ČIA – vnitrostátní akreditační orgán Od prosince 2009 notifikován EK jako vnitrostátní akreditační orgán Od (nařízení EP a Rady 765/2009) – akreditace je považována za činnost orgánu veřejné správy

Seminář PK ČR,  zkušební a kalibrační laboratoře  zdravotnické laboratoře  certifikační orgány pro certifikaci výrobků  certifikační orgány provádějící certifikaci systémů managementu  certifikační orgány provádějící certifikaci osob  inspekční orgány,  environmentální ověřovatelé (EMAS)  organizátoři programů zkoušení způsobilosti Zabezpečení akreditace pro subjekty posuzování shody

Seminář PK ČR, Certifikace systémů managementu Požadavky na certifikační orgány a na proces certifikace ČSN EN ISO/IEC 17021: 2007 SM kvality – ISO 9001 SM environmentu – ISO SM bezpečnosti potravin – ISO –HACCP - Věstník MZe 1/2001 SM BOZP – OHSAS SM IT – ISO/IEC SM bezpečnosti informací – ISO/IEC 27001

Seminář PK ČR, Certifikace produktů, procesů nebo služeb Požadavky na certifikační orgány a na proces certifikace ČSN EN : 1998 Produkty Procesy - BRC, IFS, GlobalGAP Služby

Seminář PK ČR, Rozdíl mezi certifikací SM a produktů či procesů Certifikace SM Tříletý cyklus certifikace Dvoustupňový audit Zákaz používat certifikační značku na produkt Certifikace produktů Možnost použít různá certifikační schémata Využití výsledků zkoušení, inspekce….. Používání značek nesmí být matoucí

Seminář PK ČR, Zapojení ČIA do mezinárodních struktur Plné členství MLA EA o vzájemném uznávání výsledků akreditace ve všech existujících oblastech Plné členství MLA IAF o vzájemném uznávání výsledků akreditace v oblasti certifikace systémů managementu jakosti, EMS a výrobků Plné členství MRA ILAC o vzájemném uznávání výsledků akreditace v oblasti zkoušek a kalibrací

Seminář PK ČR, Multilaterální dohody MLA EA a MLA IAF (vzájemné uznávání akreditace mezi signatáři dohody ) Neznamená automatické uznávání výsledků certifikace v celosvětovém měřítku všemi organizaceni (odběrateli) Znamená v současné době nejvyšší možnou míru důvěry v certifikát udělený certifikačním orgánem akreditovaným signatářem MLA

Důvěra v akreditovaný certifikát IAF ČIA EA CO certifikovaná organizace zákazník

Seminář PK ČR, Výroba potravin – regulovaná oblast Požadavky právních předpisů závazné, vynutitelné státní dozor (státní dozorové orgány) Požadavky norem a normativních dokumentů nezávazné, nejsou vynutitelné certifikace (akreditované CO) audity prováděné druhou stranou

Seminář PK ČR, Děkuji za pozornost