Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_Člověk a příroda_Zeměpis_ČR_Královéhradecký.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Advertisements

Královéhradecký kraj.
Ján Chládek Vít Nakládal
Tomáš Pokorný Zdroj wikipedie
Kraje České republiky.
David Šaffek Aneta Tarabíková 04.B
Královehradecký Kraj.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Projekt – Zeměpis Královéhradecký kraj ZŠ Mandysova Hradec Králové
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Královéhradecký kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Jaroslav Novotný 9.třída
Královéhradecký kraj Lucie Kurová, IX.C.
Liberecký kraj. Liberecký kraj Mapa ČR Mapa kraje.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Středočeský kraj.
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_13.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Královehradecký kraj nejvyšší pohoří ČR – Krkonoše
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Vodní nádrže.
ČR – Královehradecký kraj
Pardubický kraj.
 Počet obyvatel:cca 550 tisíc  448 obcí  Hlavním centrem kraje Hradec Králové.  Chráněnné krajinné oblasti :Broumovsko, Orlické hory a Český ráj.
Krkonoše Robin Plch IX.A
Jih Čech Zajímavá místa: Tábor, Český Krumlov Třeboň, Jindřichův Hradec Prachatice, Strakonice Hluboká, Zvíkov, Rožmberk nad Vltavou Vyhledávejte ve své.
- Socioekonomická sféra -
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
Královéhradecký kraj Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
Česká Republika a její kraje
48.1 Královéhradecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
území oblíbené sportovci a turisty
VYSOČINA.
Královéhradecký kraj.
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ.
Královehradecký kraj - procvičování
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Královehradecký kraj je vyšší samosprávný celek České republiky. Leží celý téměř na severovýchodě Čech. Na jihu sousedí s Pardubickým.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPIS Téma: Pardubický kraj Ročník: 9.
Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KRISTÝNA NOVÁKOVÁ KLÁRA POSPÍCHALOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jan Staník NÁZEV: Královéhradecký kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – východočeská města.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Královéhradecký kraj Jan Staněk. Informace o kraji  Královéhradecký kraj leží v severovýchodní části Čech.  Krajským městem je Hradec Králové  V Královéhradeckém.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Č e s k á r e p u b l i k a Která část České republiky je označena žlutě?
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Autor: Andrea Kolářová
Královéhradecký kraj-opakování
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Královehradecký kraj nejvyšší pohoří ČR – Krkonoše
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Č e s k á r e p u b l i k a Která část České republiky je označena žlutě?
STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem
Královéhradecký kraj Nejvyšší kraj.
Transkript prezentace:

Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_Člověk a příroda_Zeměpis_ČR_Královéhradecký kraj Autor: Mgr. Jakub Černý Ověřeno: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace Žáci získají základní informace o Královéhradeckém kraji a seznámí se s jeho nejznámějšími pamětihodnostmi. Materiál lze využít během výkladu učitelem na interaktivní tabuli nebo s ním pracují žáci samostatně na PC. Zdroje obrázků či textu jsou umístěny v Poznámkách

Královéhradecký kraj

Poloha

Symboly Lev ze státního znaku České republiky vyjadřuje příslušnost Královéhradeckého kraje do Čech. Pí smeno G (Gretz - Hradec) představuje sídelní město kraje, je symbolem Hradce Králové již od středověkých dob. Zlatá koruna v modrém poli je symbolem celého kraje, který se Hradecky nazývá od nejstarších dob a zároveň je vyjádřením přívlastku "Králové" v názvu kraje. Podle heraldických pravidel se jedná o znak mluvicí, z hlediska heraldiky poměrně ceněný.

Základní údaje k Krajské město: Hradec Králové Hejtman: Lubomír Franc (ČSSD) Rozloha: km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 116 obyvatel/km² Nejvyšší bod: Sněžka (1 602 m) Historické země: Čechy a Slezsko Počet okresů: 5 Počet správních obvodů obcí s rozšířenou působností: 15 Počet správních obvodů obcí: 35

Základní charakteristika Královéhradecký kraj leží v severovýchodní části Čech. Hranici kraje tvoří z více než jedné třetiny státní hranice s Polskem v délce asi 208 km. Se sousedními Libereckým a Pardubickým krajem tvoří oblast Severovýchod, která patří mezi tři největší oblasti v republice jak rozlohou, tak počtem obyvatel. Posledním sousedem je kraj Středočeský. Některé pozemky v současném katastru Pece pod Sněžkou však do roku 1959 náležely Polsku a leží tudíž na historickém území Slezska. Krajská metropole Hradec Králové je od hlavního města Prahy vzdálená 112 km. Rozlohou km 2 zaujímá Královéhradecký kraj šest procent rozlohy České republiky a řadí se na 9. místo v pořadí krajů.

Administrativní dělení Královéhradecký kraj a další kraje byly vytvořeny ústavním zákonem č. 347/1997 Sb. a zákonem o krajích (č. 129/2000 Sb.). Území kraje je vymezeno územími okresů Hradec Králové, Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov.

Přírodní podmínky Na severu a severovýchodě se rozkládají pohoří Krkonoše a Orlické hory, které na jihu a jihozápadě přecházejí do úrodné Polabské nížiny. Obě pohoří od sebe odděluje Broumovský výběžek, geologicky i horopisně pestrý, který byl kdysi plochou pánví mezi dvěma pohořími a kde příroda vytvořila rozsáhlá skalní města. Jsou to Teplické a Adršpašské skály, Broumovské stěny, Křížový vrch a Ostaš. Tato oblast patří mezi nejvydatnější a nejkvalitnější zásobárny pitné vody v České republice. Významnou část území tvoří krkonošské a orlické podhůří. Hlavními vodními toky jsou Labe a jeho přítoky Orlice a Metuje. Téměř celé území kraje náleží do povodí Labe, jen okrajová část Broumovského výběžku k povodí Odry. Nejvyšším vrcholem kraje je Sněžka (1 602 m n. m.) v Krkonoších, která je zároveň nejvyšší horou České republiky. Nejníže položeným bodem je hladina Cidliny na území okresu Hradec Králové v nadmořské výšce 202 m. Sněžka1602 m.n.m.

Vodstvo Území Královéhradeckého kraje je odvodňováno naší největší řekou Labe. Ta pramení v Krkonoších při hranicích s Polskem. V Hradci Králové se do Labe vlévá řeka Orlice. V kraji pramení také pravostranný přítok Labe, řeka Cidlina. Na řece Metuji je v blízkosti Nového Města nad Metují vybudována rekreační vodní nádrž Rozkoš. vodní nádrž Rozkoš, 8. největší v ČR 1001,3 ha, dokončena 1969

Hospodářství Na tvorbě hrubého domácího produktu v České republice se kraj v roce 2011 podílel pouze 4,5 %, v přepočtu na 1 obyvatele však dosahuje 84,2 % republikového průměru a je mezi kraji na 6. pozici. V České republice kraj nepatří mezi rozhodující průmyslové oblasti, podíl na tržbách průmyslových podniků v roce 2011 činil 3,6 %. zemědělsko-průmyslový s bohatě rozvinutým cestovním ruchem průmysl je soustředěn do velkých měst, intenzivní zemědělství do oblasti Polabí.

Průmysl strojírenský (Hradec Králové), elektrotechnický (Trutnov), gumárenský (Náchod) výroba ruční krajky: Vamberk klavíry Petrof: Hradec Králové město Vamberk je proslulé výrobou ruční krajky. v Hradci Králové se vyrábějí klavíry značky Petrof. významným zdrojem příjmů je cestovní ruch.

Zemědělství rostlinné o nížina-pšenice, kukuřice, cukrovka o pahorkatina-oves, len, brambory živočišné o chov skotu a ovcí je pátým krajem s nejvyšším podílem zemědělské půdy i lesních pozemků. Zemědělská půda představuje 58,7 % celkové rozlohy kraje, podíl orné půdy činil 40,6 % a lesy pokrývaly území z 31,0 %

Doprava kraj je oblastí s velmi hustou železniční sítí. Ale jen dvě trati jsou elektrifikovány a dvoukolejná trať není v kraji ani jedna. Královéhradecký kraj křižují dvě dálkové evropské silnice E67 (Praha-Varšava) a E442 (Liberec-Olomouc), které budou postupně převedeny na dálnice a rychlostní silnice. Avšak jediná dálnice D11 zatím končí u exitu 84 za hranicemi kraje a rychlostní silnice R35 z ní odbočující vede jen po území kraje sousedního. V budoucnu povede dálnice D11 z Prahy až do Jaroměře, kde na ní naváže rychlostní silnice R11 přes Trutnov k hraničnímu přechodu v Královci. Silnici I/35 pak zcela nahradí rychlostní silnice R35 z Hradce Králové do Liberce. Ale nyní jsou řidiči nuceni používat běžnou síť silnic dalších tříd.

Obyvatelstvo Počet obyvatel: , což je 5,3 % celkového počtu obyvatel České republiky Hustotou 116 obyvatel na km 2 nedosahuje kraj celorepublikového průměru 132 osob. Rozdílná je i v okresech a pohybuje se od nejvyšší v okrese Hradec Králové (181 obyvatel na km2) po nejnižší v okrese Rychnov nad Kněžnou (81 obyvatel na km2). Podíl městského obyvatelstva dosáhl celkem 68,3 %. Ze všech krajů v republice po Hl. m. Praze (15,6%) má Královéhradecký kraj největší podíl obyvatel ve věku nad 65 let (15,3 %). Průměrný věk mužů i žen je rovněž nad republikovým průměrem.

HRADEC KRÁLOVÉ -krajské město na soutoku Labe a Orlice -MPR, Bílá věž, chrám sv. Ducha -výroba klavírů Petrof -Muzeum východních Čech -vysoké školy Planetárium

Jičín -MPR, Valtická brána -zámek, pomník J.Husa -Václav Čtvrtek Dvůr Králové nad Labem -textilní průmysl -ZOO ←přehrada Les království u Dvora Králové

Náchod -zámek -náměstí s kostelem sv. Vavřince -textilní průmysl Nové Město nad Metují -MPR, zámek -náměstí – domy s podloubím -Prim-výroba hodinek

Jaroměř -textilní průmysl -Železniční muzeum -součástí města je pevnost Josefov z r.1780 → Trutnov -textilní průmysl -kašna s Krakonošem na náměstí

Školství Univerzita Hradec Králové je tvořena pěti součástmi: Pedagogickou fakultou, Filozofickou fakultou, Fakultou informatiky a managementu, Přírodovědeckou fakultou a Ústavem sociální práce. Lékařská fakulta a Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy Lékařská fakulta Univerzity obrany 4 G, OA SPŠ, SŠ aplikované kybernetiky

Cestovní ruch Největší koncentrací cestovního ruchu v České republice se vyznačují Krkonoše. Národní park Krkonoše zasahuje na území kraje dvěma třetinami své výměry a nacházejí se zde nejcennější lokality parku. V roce 2011 se v kraji v 968 statisticky sledovaných hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo více než 909 tisíc hostů, z toho cca 288 tisíc ze zahraničí, převážně z Německa, Nizozemska a Polska. Průměrná doba pobytu byla necelých pět dní. Většina těchto zařízení (70 procent) je soustředěna v okrese Trutnov, na jehož území leží Krkonoše. Rozvoji cestovního ruchu napomáhají silniční a železniční hraniční přechody i množství přechodů pro pěší v rámci malého pohraničního styku.

Turistické zajímavosti Seznam chráněných území Královéhradeckého kraje Seznam chráněných území Královéhradeckého kraje Euroregion Glacensis, který vznikl v roce 1995 jako jeden z euroregionů působících na polsko-českém příhraničním území. Velký rozmach také zaznamenaly dobrovolné svazky obcí (mikroregiony), v nichž se obce sdružují za účelem rozvoje svých území.. Euroregion Glacensis

Zajímavosti Krkonošský národní park patří k nejnavštěvovanějším turistickým oblastem u nás. Hlavními centry zimních sportů a turistiky je zde Špindlerův Mlýn a Pec pod Sněžkou. V Třebechovicích pod Orebem se nachází Muzeum betlémů, známé jsou zámky Častolovice a Opočno a hrad Kost. Ve Dvoře Králové nad Labem se nachází naše největší zoologická zahrada s oblíbeným safari.

CHKO Broumovsko – zahrnuje Adršpašsko-teplické skály a Broumovské stěny

Krňovice – skanzenKrňovice Villa Nova Uhřínov-skanzenVilla Nova Uhřínov

Babiččino údolíBabiččino údolí pomník babičky s dětmi, stavení Staré bělidlo Česká SkaliceČeská Skalice muzeum B. Němcové

Kuks – barokní špitálKuks sochy Matyáše Brauna

Katedrála Svatého Ducha v Hradci Králové je hlavní kostel královéhradecké diecéze. Je to pozdně gotická cihlová bazilika se dvěma věžemi v jihozápadním rohu Velkého náměstí a je součástí charakteristické siluety města. Katedrála sv. Ducha Hradec Králové

Hrad Kost gotický hrad nacházející se v Českém ráji, v katastrálním území Podkost, části obce Libošovice, okres Jičín, postavil jej někdy před rokem 1349 Beneš z Vartemberka je umístěn nikoliv na kopci, ale v údolí na pískovcovém ostrohu

Zámek Častolovice V současnosti je ve 20 místnostech západního křídla zřízena expozice, která seznamuje se způsobem života šlechty v období od renesance (konec 16. a 17. století) přes baroko, rokoko a empír (18. století a počátek 19. stol.) až po biedermaier z let

Zámek Opočno Renesanční stavba nacházející se v katastru obce Opočno v podhůří Orlických hor v okrese Rychnov nad Kněžnou, asi 30 km od Hradce Králové. Zámek vznikl přestavbou původně gotického hradu v 16. století.

Zámek Karlova Koruna zámek patřící k nejvýznamnějším barokním stavbám v Česku. Stojí na návrší v západní části města Chlumec nad Cidlinou. Na jeho místě stála kdysi tvrz. V prostorách zámku je interiérová expozice seznamující s dějinami rodu Kinských.

Neogotický zámecký objekt ležící na mírné vyvýšenině 800 m severozápadně od centra vsi Hrádek, 2,8 km jihovýchodně od města Nechanice a 11,5 km západně od Hradce Králové Zámek byl postaven v letech 1839–1854 jako hlavní, reprezentativní sídlo hrabat z Harrachu Františkem Arnoštem hrabětem z Harrachu. Projekt zámecké budovy ve stylu romantické neogotiky, tzv. Tudorské gotiky byl vypracován dle nerealizovaného projektu přestavby anglického zámku Crewe Hall od G. B. Lamba z poloviny 17. století. Zámek Hrádek u Nechanic

Zámek Humprecht Zámek s výraznou elipsovitou stavební dispozicí, jenž se nachází na návrší u města Sobotky. Lovecký zámeček a byl letním sídlem Humprechta Jana Černína z Chudenic, císařského velvyslance v Benátkách. Návrh vytvořil Carlo Lurago ve stylu manýrismu, s prvky pozdní renesance a raného baroka, pravděpodobně jako parafrázi Galatské věže v Cařihradě. Stavbu probíhající v letech 1666–68 vedl Francesco Ceresola

Je se svými 1602 m n. m. nejvyšší horou Hraničního (Slezského) hřebenu Krkonoš, Sudet, Čech i celého Česka a celého Slezska. Na vrchol vede ze 4,5 km vzdálené Pece pod Sněžkou sedačková lanovka. Sněžka

horský hotel v Krkonoších, na Bílé louce na levém břehu Bílého Labe nedaleko západně pod Úpským rašeliništěm, prameništěm Bílého Labe i Úpy, v nadmořské výšce 1410 m existuje asi od 17. století, je nejstarší horskou chatou na hřebenech Krkonoš a jednou z největších v Evropě Luční bouda v Krkonoších

Dívčí kameny Hora v Krkonoších, ležící na česko-polské hranici asi 6 km severně od Špindlerova Mlýna a 8 km jihovýchodně od polského města Szklarska Poręba. Na vrcholu jsou výrazná žulová skaliska s balvanovými a suťovými poli. Vrcholové skály měří až 8 m a nabízejí výborné panoramatické výhledy. Podle pověsti zde zahynula mladá pastýřka a podle ní se vrcholové skály a celá hora nazývají Dívčí kameny.

Pramen Labe Označení místa na hřebeni Krkonoš, pro turistické účely symbolicky upraveného jako počátek řeky Labe. Nachází se v nadmořské výšce přibližně m na Labské louce, necelý kilometr jihozápadně od hory Violík. Jedná se pouze o symbolickou instalaci na křižovatce značených turistických cest v podobě skruže s přítokem a odtokem vody, vydlážděným okolím s lavičkami a (od roku 1968) kamennou stěnou, vyobrazující barevné znaky 26 významných měst, jimiž Labe na své cestě k moři protéká

Několik NEJ o Královéhradeckém kraji v mezikrajském srovnání: nejvýše položený bod – 1602 m n.m. (Sněžka – nejvyšší hora České republiky) nejvyšší hektarové výnosy obilovin celkem (t) druhý nejvyšší podíl obyvatel ve věku 65 let a více (po Hl. městě Praha) druhý nejnižší podíl obyvatel ve věku 15 – 64 let (po kraji Vysočina) druhý nejvyšší průměrný věk obyvatel (spolu s Plzeňským krajem) druhá nejvyšší naděje dožití mužů druhá nejnižší zalesňovaná plocha v ha druhá nejvyšší sklizeň jablek druhý nejnižší objem tržeb z průmyslové činnosti v podnicích se 100 a více zaměstnanci druhý nejnižší objem stavebních prací v tuzemsku podle místa stavby na obyvatel druhý nejvyšší počet hromadných ubytovacích zařízení třetí nejnižší podíl čištěných odpadních vod třetí nejnižší průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnance v průmyslových podnicích se 100 a více zaměstnanci třetí nejvyšší počet narozených telat na 1 krávu třetí nejvyšší počet lůžek v hromadných ubytovacích zařízeních třetí nejvyšší průměrný počet přenocování a průměrná doba pobytu