Problematika šikany z pohledu etopeda v zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy Mgr. Miroslava Florianová Konference k primární prevenci sociálně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Advertisements

ŠIKANA Mgr. Jan Žufníček.
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Adaptační výlety a tábory „Není to ten nejsilnější, kdo přežije, ani ten nejinteligentnější, ale ten, kdo se dokáže nejlépe adaptovat.“ Charles Darwin.
Metodický pokyn Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy
ŠIKANA.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
Metodici prevence při PP
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní poradenské pracoviště
Školní násilí Agresivita Šikana.
Vypracovala Mgr. Michaela Moudrá
Vliv šikanování ve třídě na socializaci jednotlivých žáků Pavel Letý Pedagogicko – psychologická poradna Nový Jičín 2009.
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
Šikana Zdroj: .
ŠIKANA Mgr. Radka Mrázová.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
Pásmo mapování vztahů ve třídním klimatu počáteční/zárodečné manuál Vypracovala Mgr. Michaela Moudrá V Kyjově dne ________________________ Mgr.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Škola Vinoř Anketa březen 2015.
Vzájemná pomoc Petr Machala. Alfred Adler říkal, že člověk usiluje získat osobní moc neúspěch může vyvolat pocit méněcennosti Jste v něčem lepší než ostatní?
VY_32_INOVACE_PSYPS11760ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Šikana příčiny diagnostika praktická pomoc
Diagnostika třídních kolektivů Práce s třídními kolektivy
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Pražské fórum primární prevence rizikového chování 2015 na téma agrese a agresivní chování PROGRAM ROZVOJE TŘÍDNÍHO KOLEKTIVU (PROTK)
Sociální patologie SCPT SCPA
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_35 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluŠikana Anotace Ž8ci se v průběhu.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Prevence sociálně patologických jevů
Péče o pacienty v problematických situacích
Příjemce podpory: TRIALOG
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Žák se dozví, jaký je rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Šikana.
seminář Teorie a metodiky výchovy
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,
Konference primární prevence PK
Nejčastější poruchy chování ve školním věku Mgr. Petra Slabá 2019.
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Metodika podpory sociálního a emočního vývoje dětí předškolního věku
Transkript prezentace:

Problematika šikany z pohledu etopeda v zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy Mgr. Miroslava Florianová Konference k primární prevenci sociálně patologických jevů Jihlava 2012

Některé pojmy:  etoped, etopedie  zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy  porucha chování  šikana

Škádlení Šikana  úmysl – žertování, popichování, navození dobré nálady, pocitu radosti, seznámení  není vítěz ani poražený  vzájemný respekt, vnímání druhého, vcítění se, možnost obrany, opětování či zastavení  rovnoprávnost účastníků  úmysl - ublížit, ponížit, odreagovat se, zbavit se napětí, posílit své sebevědomí  nepoměr sil  nepříjemné, ponižující X zábavné, posilující zábavné, posilující  bezpráví

Klasifikace typů šikany: Verbální - pasivní:přehlížení, neodpovídání na pozdrav, na otázky, spolužáci se nezastanou oběti - aktivní:nadávání, urážení, zesměšňování, vyhrožování, rozšiřování pomluv a různých obvinění

Klasifikace typů šikany: Fyzická - pasivní:nepovolení nějaké činnosti (oběť si nemůže sednout, dojít na záchod, nasvačit se), přinucení oběti k nějakému činu (odevzdávání svačin, nošení tašky), neverbální komunikace (gesta), - aktivní:ničení a krádež věcí, nepříjemné doteky, strkání, fackování, kopání, sexuální praktiky, lynčování

Setkání s šikanou – možné reakce:  chaos, únik, popření – nic jsem vlastně neviděl, to není možné, to by nikdy neudělali  regrese – já to na vás řeknu, co já si teď počnu, vy mě tak zlobíte  bagatelizace – vždyť se tak moc nestalo, musí se oťukat, to je škola života  rychlé najití viníka – známý provokatér, na koho ukáží spolužáci  z pozice autority – teď tady bude klid, podejte si ruce a je to vyřízené  agrese – verbální nebo fyzické napadení aktérů

Strategie vyšetřování šikany:  plán jednotného postupu (plán proti šikanování, krizový plán)  jasné vymezení rolí, kompetencí a odpovědnosti - ředitel - metodik sociálně patologických jevů - výchovný poradce - třídní učitel - ostatní učitelé  šikanu ve třídě nikdy nevyšetřuje třídní učitel  s vyšetřováním začít co nejdříve, nenápadně  zabránit domluvě mezi agresory

Strategie vyšetřování šikany: 1)ochrana oběti 2)nalezení informátora – vhodná pomoc třídního učitele informátor – průměrný žák (ne nejoblíbenější, nejlepší nebo nejhorší), zajistit bezpečí 3)nalezení svědka/svědků - pozor na pravého agresora a jeho kamarády (hrozí manipulace) 4)rozhovory se svědky - individuálně, zajistit bezpečí, porovnat rozhovory 5)rozhovor s obětí – nechat dostatek času, otevřené otázky, trpělivost, nabídka pomoci, zajistit bezpečí

Strategie vyšetřování šikany: 6)rozhovor s agresorem/agresory – individuálně, nejobtížnější část - využít momentu překvapení - zajistit „nepohodu“ - monolog - vypovídá svou verzi - dialog - klademe otázky, vyvracíme nepravdy, upozorňujeme na neshody, pracujeme s přeřeknutím (odkrývání rozporů), znejistěním (vyvoláme dojem, že již všechno víme), odnímáním důvěry (pochybujeme o jeho výpovědi), nabízíme polehčující okolnosti - porovnání informací - předem připravené otázky, tabulka apod. - porovnání informací - předem připravené otázky, tabulka apod.

Strategie vyšetřování šikany: 7)konfrontace – při obtížném a nepřehledném vyšetřování, sledujeme verbální a neverbální projevy (více osob) - konfrontace mezi svědky - konfrontace mezi agresory 8)potrestání agresora/agresorů – oznámení 9)práce s obětí, její ochrana, náprava škod 10)práce s třídním kolektivem 11)práce s agresorem 12)sledování třídního kolektivu, vztahů 13)informování pedagogického sboru

Za nejdůležitější v boji proti šikaně vnímám:  informovanost – pedagogů, dětí, rodičů  proškolení pedagogů  plán jednotného postupu  spolupráci, spoluúčast (čas, emoce)  jasný postoj vedení školy – takové chování nepodporujeme, je pro nás nepřípustné!

Děkuji za pozornost