Českoslovenští prezidenti (1918-1945) Českoslovenští prezidenti (1918-1945) Jan Jašek Jan Jašek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Od druhé republiky k protektorátu
Naše země za 1. světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DUM - Digitální Učební Materiál
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Za 1.světové války v datech
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tomáš Garrique Masaryk
Vznik Československé republiky
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
Českoslovenští a čeští prezidenti
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
ROZBITÍ ČESKO – SLOVENSKA PhDr. Jana Žáková
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Edvard Beneš Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Tomáš Garrigue Masaryk
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Emil Hácha Vendula Žižková.
Tomáš Garrigue Masaryk „Nebát se a nekrást“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tomáš Garrigue Masaryk
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Vývoj české ústavnosti
Tomáš Garrigue Masaryk
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
III/2 XVI.1 9. C
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Osobnosti 1. a 2. republiky
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Reálie - bankovky.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Tomáš Garrigue Masaryk
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
T. G. Masaryk Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_07.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy částí mnoha českých měst (Pardubice,Žďár n. Sázavou, Teplice, Zlín…) EDVARD.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy ulic a čtvrtí mnoha českých měst (Brno,Ústí n. Labem, Kolín, Litoměřice…)
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 08 – Prezident - přehled NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_04_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Protektorát Čechy a Morava.
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Naši prezidenti.
Koncepce kontinuity Čs. Státního zřízení po 2. světové válce
Autor: Mgr.Lenka Preisová
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
12. července 1872 v Trhových Svinech
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Češi za první světové války
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Českoslovenští prezidenti ( ) Českoslovenští prezidenti ( ) Jan Jašek Jan Jašek

Jména čs prezidentů :Tomáš Garrigue Masaryk Jména čs prezidentů :Tomáš Garrigue Masaryk Edvard Beneš Edvard Beneš Emil Hácha Emil Hácha Jozef Tiso Jozef Tiso

Tomáš Garrigue Masaryk - 7. března Hodonín Narození - 7. března Hodonín y Úmrtí září Lány Ve funkci prezidenta: od 14.listopadu 1918 do 14.prosince 1935 Ve funkci prezidenta: od 14.listopadu 1918 do 14.prosince 1935 byl státník, politik, filozof, pedagog a první prezident Československé republiky. Za jeho zásluhy o stát mu parlament udělil titul „Prezident Osvoboditel‘‘ a celkem sedmnáctkrát byl navržen na Nobelovu cenu míru. byl státník, politik, filozof, pedagog a první prezident Československé republiky. Za jeho zásluhy o stát mu parlament udělil titul „Prezident Osvoboditel‘‘ a celkem sedmnáctkrát byl navržen na Nobelovu cenu míru.

Rodiče Josef Masaryk Terezie Masaryková Terezie Masaryková Děti Alice Masaryková Herbert Masaryk Jan Masaryk Alice Masaryková Herbert Masaryk Jan Masaryk Eleanor Masaryková Olga Masaryková Olga Masaryková Sídlo Pražský hradPražský hrad, zámek Lányzámek Lány VzděláníVídeňská univerzita Zaměstnání politikpolitik, spisovatel, státník, prezident republikyspisovatel státník

Pokračování Roku 1890 vstoupil s přáteli do mladočeské strany a v dalším roce byl zvolen poslancem Říšské rady. Hájil jak větší autonomii českých zemí, tak také zájmy jihoslovanských národů, ale pro spory s radikálním vedením strany se roku 1893 mandátu vzdal. Roku 1890 vstoupil s přáteli do mladočeské strany a v dalším roce byl zvolen poslancem Říšské rady. Hájil jak větší autonomii českých zemí, tak také zájmy jihoslovanských národů, ale pro spory s radikálním vedením strany se roku 1893 mandátu vzdal. Roku 1900 založil Českou stranu pokrokovou, za niž byl roku 1907 a 1911 znovu zvolen (jejím jediným) říšským poslancem. Roku 1900 založil Českou stranu pokrokovou, za niž byl roku 1907 a 1911 znovu zvolen (jejím jediným) říšským poslancem. Roku 1916 mu M. R. Štefánik připravil přijetí u francouzského premiéra Brianda v Paříži, kde vznikla také Československá národní rada. Roku 1916 mu M. R. Štefánik připravil přijetí u francouzského premiéra Brianda v Paříži, kde vznikla také Československá národní rada.

Jako prezident Česko-Slovenska působil ve čtyřech obdobích: 1. období ( ) Jako prezident Česko-Slovenska působil ve čtyřech obdobích: 1. období ( ) 2. období ( ) 2. období ( ) 3. období ( ) 3. období ( ) 4. období ( ) 4. období ( ) V září 1937 vážně onemocněl a v pondělí 13. vzdali lékaři v pozdních nočních hodinách další boj o jeho život. Když T. G. Masaryk 14. září 1937 po zánětu plic zemřel, zemřel pro jeho obdivovatele symbol morální velikosti a velké autority. V září 1937 vážně onemocněl a v pondělí 13. vzdali lékaři v pozdních nočních hodinách další boj o jeho život. Když T. G. Masaryk 14. září 1937 po zánětu plic zemřel, zemřel pro jeho obdivovatele symbol morální velikosti a velké autority.

Edvard Beneš Narození - Narození května Kožlany Úmrtí - 3. září Sezimovo Ústí Ve funkci prezidenta: Od 18. prosince 1935 do 5. října 1938 V období tzv. druhé republiky a německé okupace v letech 1938 – 1945 žil v exilu. Od roku 1940 až do osvobození Československa působil jako mezinárodně uznaný exilový prezident republiky.

Pokračování Byl jedním z vůdců prvního československého odboje a hlavním představitelem československého odboje během druhé světové války. Po vyhlášení svrchovanosti Československé republiky 28. října roku 1918 byl jmenován ministrem zahraničí ve vládě Karla Kramáře. Edvard Beneš také pomáhal zakládat Společnost národů, byl její místopředseda, člen Rady a předseda (1935).

Od počátku se orientoval na poválečnou evropskou velmoc Francii, s níž v roce 1924 Československo uzavřelo spojeneckou smlouvu V letech (1921–1922) zastával Edvard Beneš funkci československého předsedy vlády (viz vláda Edvarda Beneše); poslancem parlamentu byl v letech (1919 – 1926) a (1929 – 1935). Edvardu Benešovi bylo věnováno několik památníků: Brno Český Krumlov Praha Štětí Sezimovo Ústí Kožlany Mladá Boleslav atd.

Emil Hácha Narození - Narození července Trhové Sviny Úmrtí června Praha od Ve funkci prezidenta: od 30. listopadu 1938 do 8. května 1945 byl český právník a politik. Během let 1925 – 1938 působil jako předseda Nejvyššího správního soudu. V listopadu 1938 byl zvolen prezidentem tzv. pomnichovské Česko- slovenské republiky (1938–1939).

Pokračování Po rozbití zbytku Československa a vytvoření Protektorátu Čechy a Morava nacistickým Německem ke dni 15. března 1939 byl učiněn protektorátním státním prezidentem a zůstal jím až do zániku protektorátu v květnu Méně známá je jeho činnost právně-teoretická, literární a překladatelská. Narodil se v Trhových Svinech jako Emil Dominik Josef Hácha do rodiny berního úředníka Josefa Emanuela Háchy a jeho manželky Marie Karolíny Pavlíny Háchové.

Po vzniku Československa v roce 1918 se stal členem Nejvyššího správního soudu, který spolu s Ferdinandem Pantůčkem pomáhal založit. V roce 1920 obhájil svoji habilitační práci na Právnické fakultě UK, kde jako docent působil mezi lety 1924 a Po smrti Pantůčka byl v roce 1925 prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem jmenován druhým prezidentem NSS.

Národnost Čech Národnost Čech Choť Marie Háchová Choť Marie Háchová Děti Milada Háchová Děti Milada Háchová Vzdělání Univerzita Karlova v Praze Vzdělání Univerzita Karlova v Praze Zaměstnání soudce, překladatel, politik Zaměstnání soudce, překladatel, politik Náboženství katolík Náboženství katolík

Jozef Tiso Narození října Velká Bytča Umrtí dubna Bratislava Ve funkci prezidenta Slovenského státu: od 29. listopadu 1939 do 3. dubna 1945 římskokatolický kněz, československý a slovenský politik, člen Hlinkovy slovenské l´udové strany a ministr slovenských vlád.

Pokračování V letech 1939 – 1945 prezident Slovenského státu. Po válce byl československým Národním soudem odsouzen k smrti za vlastizradu a popraven. Vystudoval teologii ve Vídni v roce 1910 a téhož roku byl vysvěcen na kněze. Později vedl teologický seminář v Nitře, kde také učil na gymnáziu. V roce 1924 se stal děkanem a farářem v Bánovcích nad Bebravou.

Od roku 1925 byl poslancem HSĽS v československém parlamentu, v letech 1927 až 1929 zastával funkci československého ministra zdravotnictví a tělesné výchovy. Od 14. března do 26. října 1939 byl předsedou vlády a od 26. října 1939 do 8. května 1945 prezidentem Slovenské republiky, satelitního státu nacistického Německa. Po zvolení za prezidenta a zvláště po Salzburských jednáních v létě 1940 ztratil část politické moci.

Zdroje Wikipedie Wikipedie Google Google Seznam - prezidenti ČSR Seznam - prezidenti ČSR