Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aminokyseliny.
Advertisements

Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Organické sloučeniny obsahující síru
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_173.
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Mgr. Richard Horký.  esenciální aminokyseliny jsou nutnou součástí stravy, tělo si je neumí vytvořit samo  neesenciální aminokyseliny si organismus.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
HYPOTALAMO-HYPOFYZÁRNÍ SYSTÉM
MECHANORECEPTORY 2. února 2013 VY_32_INOVACE_110202
PRVOCI I 8. září 2013 VY_52_INOVACE_210201
Polymerace 17. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130308
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
VZORCE AMINOKYSELIN PŘIŘAZOVAČKA Přiřaďte ke vzorcům označených čísly 1 – 10 správný název z nabídky aminokyselin.
Bílkoviny - aminokyseliny. Složení bílkovin -aminokyseliny – stavební kameny bílkovin Známo asi 300 druhů Proteinogenních 20, jsou řady L–α –AK Pozn.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Žahavci 24. listopadu 2013 VY_52_INOVACE_210204
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Zástupci heterocyklů I
Hydroxykyseliny 4. února 2014 VY_32_INOVACE_130215
Alkaloidy 6. února 2014 VY_32_INOVACE_130317
Ontogeneze živočichů II
ČLENOVCI 2. ledna 2014 VY_52_INOVACE_210221
Rtuť 3. února 2014 VY_32_INOVACE_130306
MOZEK I VY_32_INOVACE_ března 2014
Estery 13. leden 2014 VY_32_INOVACE_130213
Zlato 2. února 2014 VY_32_INOVACE_130305
Bor 13. srpna 2013 VY_32_INOVACE_130110
Plasty 3. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130315
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
TERMOREGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA
α- aminokyseliny a bílkoviny
MEDÚZOVCI 12. zaří 2013 VY_52_INOVACE_210205
SVALOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polyadice 2. ledna 2014 VY_32_INOVACE_130310
Tasemnice 15. února 2014 VY_52_INOVACE_210210
HLAVONOŽCI 12. října 2013 VY_52_INOVACE_210216
OBĚHOVÁ SOUSTAVA VY_32_INOVACE_ října 2013
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Lékařská chemie Aminokyseliny.
Motolice 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210209
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Zástupci aminokyselin VY_32_INOVACE_ února 2014

GLYCIN  nejjednodušší z proteinogenních AMK  není opticky aktivní  kolagen obsahuje 1/3 glycinu  ve velkém množství také v elastinu  inhibiční přenašeč v CNS  poprvé izolován v r z želatiny  ve velkém množství – cukrová třtina  E640 – používá se jako látky zvýrazňující aroma - zlepšuje želírovací schopnosti alginátů, škrobu, pektinu []

ALANIN  nejobvyklejší aminokyselina v proteinech  podílí se na dopravě NH 3 ze svalů do jater  není esenciální – při nedostatku může být v těle vytvořen [2]

CYSTEIN  obsahuje thiolovou skupinu - SH  tvoří disulfidické můstky  E 920  získává se z drceného peří, vlasů  používá se při výrobě pekařských výrobků – zlepšuje kvalitu těsta  v ovocných džusech jako antioxidant – zabraňuje ztrátám vitamínu C oxidací  přírodní zdroje: cibule, česnek, brokolice, oves [3]

KYSELINA GLUTÁMOVÁ  glukogenní neesenciální aminokyselina  většina bílkovin – 20% Glu  volná – houby, rajčata, parmazán  v organismu důležitá pro přenos nervového vzruchu  E antioxidant - kořenící směsi [4]

GLUTAMAN SODNÝ  sůl kyseliny glutámové  „umami“ – vynikající chuť  izolována z řasy Laminaria japonica kombu  průmyslově se vyrábí z melasy [5] [6]

K. γ - aminomáselná  GABA  inhibiční neurotransmiter v mozku savců  neproteinogenní aminokyselina  u člověka – zodpovědná za regulaci svalového tonu [7]

Použité zdroje: [1]BENJAH-BMM27.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [2]PAGINAZERO.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [3]BENJAH-BMM27.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [4]AVITEK.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [5]AVITEK.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na H20.PNG?uselang=cs H20.PNG?uselang=cs [6][cit ] Dostupný pod licencí Public domain na restauraci restauraci [7]NEUROtiker.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na _gamma-aminobutyric_acid.svg _gamma-aminobutyric_acid.svg

Použité zdroje: [8] VRBOVÁ, Tereza. VímE954, co jímE551?: aneb: průvodce "Éčky" v potravinách. EcoHouse, ISBN