Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Zástupci aminokyselin VY_32_INOVACE_ února 2014
GLYCIN nejjednodušší z proteinogenních AMK není opticky aktivní kolagen obsahuje 1/3 glycinu ve velkém množství také v elastinu inhibiční přenašeč v CNS poprvé izolován v r z želatiny ve velkém množství – cukrová třtina E640 – používá se jako látky zvýrazňující aroma - zlepšuje želírovací schopnosti alginátů, škrobu, pektinu []
ALANIN nejobvyklejší aminokyselina v proteinech podílí se na dopravě NH 3 ze svalů do jater není esenciální – při nedostatku může být v těle vytvořen [2]
CYSTEIN obsahuje thiolovou skupinu - SH tvoří disulfidické můstky E 920 získává se z drceného peří, vlasů používá se při výrobě pekařských výrobků – zlepšuje kvalitu těsta v ovocných džusech jako antioxidant – zabraňuje ztrátám vitamínu C oxidací přírodní zdroje: cibule, česnek, brokolice, oves [3]
KYSELINA GLUTÁMOVÁ glukogenní neesenciální aminokyselina většina bílkovin – 20% Glu volná – houby, rajčata, parmazán v organismu důležitá pro přenos nervového vzruchu E antioxidant - kořenící směsi [4]
GLUTAMAN SODNÝ sůl kyseliny glutámové „umami“ – vynikající chuť izolována z řasy Laminaria japonica kombu průmyslově se vyrábí z melasy [5] [6]
K. γ - aminomáselná GABA inhibiční neurotransmiter v mozku savců neproteinogenní aminokyselina u člověka – zodpovědná za regulaci svalového tonu [7]
Použité zdroje: [1]BENJAH-BMM27.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [2]PAGINAZERO.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [3]BENJAH-BMM27.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [4]AVITEK.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [5]AVITEK.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na H20.PNG?uselang=cs H20.PNG?uselang=cs [6][cit ] Dostupný pod licencí Public domain na restauraci restauraci [7]NEUROtiker.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na _gamma-aminobutyric_acid.svg _gamma-aminobutyric_acid.svg
Použité zdroje: [8] VRBOVÁ, Tereza. VímE954, co jímE551?: aneb: průvodce "Éčky" v potravinách. EcoHouse, ISBN