Etologie a psychologie koní. Vývoj koní i lidí začíná u společného předka před 65 mil. lety každý jinou cestou každý jinou cestou –kůň se změnil na býložravce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Advertisements

Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici
Rozvojová a humanitární pomoc
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Rozhodování 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_02.
Konflikty Mgr. Vladimír Velešík.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
UČENÍ.
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Rozdíly mezi lidmi jsou přirozené
Didaktika sportovních činností
Příspěvek na konferenci
Přírodověda 5.tř. opakování
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VE KTERÉ ČÁSTI POTRAVNÍ PYRAMIDY STOJÍ ŠELMY?
Aktuální otázky stalkingu z pohledu teorie a praxe
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Speciálně pedagogická komunikace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Mgr. et Mgr. Veronika Víchová Mgr. Hana Navrátilová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Specifické poruchy učení a NKS
Mgr. Markéta Dobiášová lektorka programu „Vlastním směrem“
Psychologie test.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název projektu: Moderní škola
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Naučil jsem se....
Kognitivní (poznávací) procesy
Život bez střeva , Praha.
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Kondiční PŘÍPRAVA LAKROS.
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Etologie a psychologie koní

Vývoj koní i lidí začíná u společného předka před 65 mil. lety každý jinou cestou každý jinou cestou –kůň se změnil na býložravce – postupně –zůstal malý žaludek – stálý přísun potravy –slepé střevo – trávení celulózy + produkce vit. B –potravní chování koně

Prapředek koně - EOHIPPUS

Smyslové schopnosti koní Zrak – nejrychlejší smysl Zrak – nejrychlejší smysl -až 350°, binokulární vidění, není akomodace není akomodace - vidí jezdce a registruje jeho pohyby Astigmatismus – zvýraznění pohybu - přehnaná reakce na nepatrný pohyb Barevné vidění – na okraji spektra horší rozlišení (fialová, červená) - dobré vidění v noci

Smyslové schopnosti koní Sluch Sluch Citlivě reaguje na zvuk – schopnost nasměrovat uši – pozornost Rozsah citlivosti: člověk – 20 Hz až 20 kHz kůň – 55 Hz až 35 kHz – vyšší tóny Hlasité podněty působí až bolestivě, ale zvykne si Dobře rozlišuje rytmus a tón – pomůcky Rozliší místo původu zvuku – 10°

Smyslové schopnosti koní Čich Čich Na úrovni psa – kvalita krmení, kvalita vody - pach stáda, stáje, boxu - nalezení vody nebo sexuálního partnera - vystopování stáda, orientace ve tmě - citlivost na nepříjemné pachy – kouř, alkohol, parfém.

Flémování Zvláštní projev chování při zjištění neznámého pachu Zvláštní projev chování při zjištění neznámého pachu

Smyslové schopnosti koní Chuť Chuť Souvislost s čichem + učení - kvalita potravy a vody – jedovaté rostliny - plísně – sladké - potravní motivace – pamlsky – odměna! - může vést k agresivitě a závislosti - pozor na potravní konkurenci – postavení ve stádě - krmení ve skupině - zranění

Smyslové schopnosti koní Hmat Hmat - celý povrch těla – citlivý na dotek – zvlášť huba, oči, kopyta, korunka zvlášť huba, oči, kopyta, korunka - rozliší intenzitu a místo doteku – pomůcky - vztah tlaku a protitlaku – naučit se reagovat - uvolnění X napětí – citlivost na pomůcky - úprava postroje a péče o něj - cit člověka x tvrdost stáda

Smyslové schopnosti koní Paměť Paměť Krátkodobá – fyzikální - velmi krátká (5 s) – kyvadlo Dlouhodobá – chemická - velmi dobrá – výrazný dojem  intenzita zážitku – většinou negativní Pozitivní zážitky jsou normální – nevýrazné nutnost opakování Negativní zážitky – nezvýrazňovat, přejít bez povšimnutí

Učení Kůň se musí učit sám - metoda pokusu a omylu + pozitivní motivace Pozitivní přístup a chování – s úsměvem - kůň je býložravec – útěková reakce - pokud je v klidu člověk, je v klidu kůň – přenos nálady Odměňovat a netrestat – pak je kůň hodný, klidný, důvěřivý

Učení - naprosto stejné podněty vyvolávají stejnou reakci - jiné podněty – jiná reakce  PŘESNOST pomůcek a přesnost cviků Opakování - neunavit (opracování koně před soutěží) - neznechutit – koně to musí bavit - opakování stejného cviku – kruh je kruh – přesnost – každá odchylka je jinou zkušeností - frekvence 4 x 20

PRÁCE NA RUCE UČENÍ DREZÚRNÍCH CVIKŮ ZE ZEMĚ (španělský krok, piafa) UČENÍ DREZÚRNÍCH CVIKŮ ZE ZEMĚ (španělský krok, piafa)

Základní vzorce chování - obtížně měnitelné – geneticky podmíněné Sebeobrana – existenční otázka Sebeobrana – existenční otázka - ostych – všechno nové začíná pomalu a opatrně – nechat čas (ještě výraznější projev u osla – zkouší půdu) - kůň je stepní zvíře – opatrně se blíží k předmětům - neustálá připravenost k útěku – je pomalý (gepard 110 km/hod.) - nepatrný podnět znamená nebezpečí

Základní vzorce chování Při ohrožení: 1) útěk Při ohrožení: 1) útěk Neustále sleduje okolí Neustále sleduje okolí Rychlost reakce – 0,06 s. (člověk 0,3 s.) Rychlost reakce – 0,06 s. (člověk 0,3 s.) Reakce svalová – napětí svalů, reakce motorická – uskočení Reakce svalová – napětí svalů, reakce motorická – uskočení Útěk – vzdálení se do bezpečí (200 m) a kontrola pronásledovatele Útěk – vzdálení se do bezpečí (200 m) a kontrola pronásledovatele - pohyb v oblouku, reakce celého stáda

Základní vzorce chování 2) Obrana 2) Obrana - Není-li jiná možnost zuby a kopyta - Princip tlaku a protitlaku - Ohrožené části těla – břicho, slabiny, hřbet, nohy - Důvěra k člověku – ochota ke spolupráci Neklid člověka se přenáší na koně – přesvědčivé chování. Neklid člověka se přenáší na koně – přesvědčivé chování. Nestavět se do pozice nepřítele (predátora). Nestavět se do pozice nepřítele (predátora).

Stádový pud Pro koně v přírodě je stádo podmínkou přežití. Stádo vytváří podmínky pro přizpůsobivost a ovladatelnost koně – garantuje výchovu hříbat. Stádo funguje jako celek – komunikace. Oddělení jedince od stáda – smrt. Sociální postavení – snaha o zvýšení (α a ß kůň i nepříjemný). Pohled – mimika – uši – postoj těla – pohyb – útok. Kůň odchovaný mimo stádo si buduje sociální postavení ve svém okolí.

Životní potřeby koně Potrava, voda, odpočinek, rozmnožování Potrava, voda, odpočinek, rozmnožování Nepotřebuje pracovat, v přírodě není na člověku potravně závislý – potrava není motivace (pes pracuje za potravu) Nepotřebuje pracovat, v přírodě není na člověku potravně závislý – potrava není motivace (pes pracuje za potravu) Výběr potravy podle sociálního pořadí – boj o pamlsky, zranění Výběr potravy podle sociálního pořadí – boj o pamlsky, zranění Stálý pohyb za žrádlem – pastva, vytrvalost – trénink Stálý pohyb za žrádlem – pastva, vytrvalost – trénink Potravní pud je ale využitelný pro navázání kontaktu a výcvik Potravní pud je ale využitelný pro navázání kontaktu a výcvik Jako pochvala – pohlazení – včas – krátkodobá paměť Jako pochvala – pohlazení – včas – krátkodobá paměť

Odhad času - pravidelnost denního rytmu – získá zkušenost Přesnost doby krmení – dodržovat – snížení nákladů. Přesnost doby krmení – dodržovat – snížení nákladů. Pamatuje si tréninkové časy. Pamatuje si tréninkové časy. Kůň má dobrou prostorovou paměť – pamatuje si domov a najde ho i když nejde přímo. Kůň má dobrou prostorovou paměť – pamatuje si domov a najde ho i když nejde přímo. Ošetřovatele si pamatuje i po 10 letech – hlas a pach – čím hlubší hlas, tím lépe si pamatuje. Ošetřovatele si pamatuje i po 10 letech – hlas a pach – čím hlubší hlas, tím lépe si pamatuje. Optická paměť špatná – na dálku vidí siluetu a pohyb, ale rozezná rytmus kroku ošetřovatele. Optická paměť špatná – na dálku vidí siluetu a pohyb, ale rozezná rytmus kroku ošetřovatele.

Žravost koně x aktivita - Divoký kůň žere 16 hodin denně – stepní zvíře – neuvazovat na pastvě - dnes koncentrované krmivo – přesto by rád žral 16 hodin. - Malý žaludek – stálá chuť k žrádlu, horší kvalita – lepší využití - Člověk nemusí jíst a pít celý den – stačí 2-3 porce – je to dravec - Nebezpečí překrmování – onemocnění končetin, schvácení kopyt, srdce, krevní oběh. - Hodně krmiva a nekvalitní – lepší orientace, zvědavost, učenlivost - Intenzivní krmení – nutnost vybít energii – stájový oheň. - Koliková onemocnění - nejčastější problém – není produkce vit. B – to přispěje k likvidaci koně.

Pravost a levost koně - Přirozená šikmost – geneticky zakotvená – nedá se změnit, zvláště ne rychle - U lidí 85% praváci – leváci aktivnější – slavné osobnosti, ochranka sultánů - U koní také – ale lépe cválají na levou nohu - Snaha o předělání – děti začaly koktat – psychické poruchy - Cílem je srovnání koně pomalým výcvikem (5 let) – nesmí se přestat, aby se nevrátil - Příprava koní do stupně L – 100 hodin s dobrým jezdcem.