 a) kompenzační ◦ kompenzují zrakový handicap a jsou rozděleny do několika skupin podle účelu, ke kterému slouží.  b) rehabilitační ◦ umožňující zvětšení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce MATEMATIKA Kroužek matematických.
Advertisements

TyfloCentrum Brno, o.p.s. se představuje
Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Olga Václavová, knihovna ETF
CELOSTÁTNÍ VEŘEJNÁ SBÍRKA NA PODPORU NEVIDOMÝCH
PÉČE O ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ
Vstupní zařízení Vstupní zařízení je hardware, kterým počítač nebo jiný přístroj pořizuje data. Obvykle slouží jako součást uživatelského rozhraní, může.
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
* V dnešní době se používá především ve významu digitální technika * Co to vlastně je? * počítače, tablety * periferie počítačů * mobilní telefony * navigace.
200 LET LOUIS BRAILLE SONS BLANSKO DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 12.LEDNA 2009.
Pět let existence Zvukové knihovny v KPBO Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
NaviTerier Navigační systém pro zrakově postižené.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Téma: ​ Práce s výukovým materiálem a učebními pomůckami teorie a praxe Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem do oboru "Masér sportovní a rekondiční"
Téma: ​ Práce s informačními a komunikačními technologiemi, ​ Práce s kompenzačními pomůckami pro zrakově handicapované Projekt: Integrace žáků se zrakovým.
KOMUNIKACE S NEVIDOMÝM
Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh
SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OFTALMOPEDIE Historie
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
Počítače pro handicapované
NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r Nezajištěný prostor –
SPORT PRO NEVIDOMÉ A JEHO POČÍTAČOVÁ PODPORA
PROJEKT ZVLÁDNEME TO ČÁST CHODÍCÍ LIDÉ I. ZŠ ŠTÍTINA 5. TŘÍDA.
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware Mgr. Barbora Pilárová P ř íjemce: ZŠ B ř idli č ná, okr. Bruntál Komenského B Ř IDLI Č NÁ Doporu č eno pro: 6. ro č ník P ř edm ě t:
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 4: Hydrostatická nivelace.
Název materiálu: TEPLOTA – výklad učiva.
Smysly člověka (všeobecně)
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
INTEGRACE DÍTĚTE SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM
COGAIN 2009 Možnosti řízení invalidního vozíku. Systém řízení vozíku  Rozdělen do několika částí  Část pohonu Motor pohonu Senzory ujeté vzdálenosti.
Kódování informací pro nevidomé Vojtěch Mrkývka, 2014.
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
Pomůcky pro zrakově postižené
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Raná péče a pomůcky, prostředky a techniky v ní využívané jako předpoklad pro úspěšnou školní docházku Mgr. Bc. Veronika Růžičková, Ph.D. Ústav speciálněpedagogických.
Jitka Tomečková Michaela Trněná.  Víte, že … ?  Smyslová zahrada  Možnosti umělecké realizace  Slepecké spolky  Slavné osobnosti s postižením zraku.
OFTALMOPEDIE Mgr. Kateřina Šimčíková Podzim 2015
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých
Humanitární aplikace informatiky Jaromír Plhák. Organizace hodin Jedno vybrané téma. Obecné informace k danému tématu studenti představí vlastní.
Co je Braillovo písmo je speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Člověk a jeho svět Vlastivěda
Bezbariérová Knihovna města Hradce Králové
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Asistivní technologie pro mobilní zařízení PV072 Seminář z asistivních technologií Vít Vaněk
Zařízení umýváren nádobí
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Hry pro nevidomé.
Klement, Vojtěch Horváth, Henrich
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
Název: VY_32_INOVACE_ICT_5B_12 Škola:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
POČÍTAČ A LIDÉ S HANDICAPEM Adéla Beránková, 3. A.
Člověk a jeho svět Vlastivěda
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA DENISA POSKOČILOVÁ 8.C. SMYSLI ZRAK – SVĚTLO SLUCH –ZVUKY ČICH – PACHY CHUŤ – JÍDLO HMAT – CO CÍTÍME KDYŽ SI NA TO SÁHNEME.
Konference „od kolébky po aktivní stáří“ úvodní slovo RNDr
Využití asistivních technologií v procesu vzdělávání
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

 a) kompenzační ◦ kompenzují zrakový handicap a jsou rozděleny do několika skupin podle účelu, ke kterému slouží.  b) rehabilitační ◦ umožňující zvětšení sledovaného objektu

 Pomůcky pro usnadnění orientace a komunikace  Pomůcky pro domácnost  Pomůcky pro odstraňování informační bariéry  Pomůcky pro výuku a propagaci  Pomůcky pro zábavu a poučení  Pomůcky pro sport a volný čas

 bílé hole  mobilní telefony  akustické orientační majáčky  indikátory světla  dálkové ovladače (vysílačky)  rolničky  hmatový kompas  Ray-ultrazvuková pomůcka k orientaci

Pomůcky pro domácnost  speciální dávkovače  speciální hrníčky  držáky, tvořítka na těsto  reliéfní označovače  zásobníky léků  mluvící váhy  indikátor hladiny kapaliny  navlékač jehel

 mluvící nebo hmatové hodinky a budíky  diktafony  speciální metry a měřidla  Pichtův psací stroj  colortest  šablony na rozlišování bankovek

 dymokleště na Braillovo písmo  česky mluvící kalkulátor  akustická vodováha  mluvící teploměr  mluvící glukometr  mluvící měřič krevního tlaku  reliéfní papír  speciálně uzpůsobené peněženky

 reliéfní pohlednice  Braillova abeceda  reliéfní mapy  pomůcky na procvičování hmatu

 hry hmatové - Člověče nezlob se, karty, domino, šachy, kostky, bludiště  hlavolamy, sudoku, piškvorky  hmatové knihy  zvukové pexeso  zvuková hrací kostka  reliéfní omalovánky

 dvojkolo (= tandemové kolo)  zvuková střelba  ozvučené míče  hrací stůl se zvýšenými mantinely  šachy

 kamerová zvětšovací lupa  digitální zvětšovací lupa  počítač s hlasovým výstupem  čtecí přístroj s hmatovým výstupem

 Obrázky: jsou použity z materiálů vytvořených Tyflocentrem Pardubice pro projekt Život nejen ve tmě.  Obrázky: z katalogu pomůcek pro nevidomé, cit