Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Léky jako nejjednodušší východisko
Zkušenosti s podáváním SET v ordinaci praktického lékaře.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název: VY_32_INOVACE_630_PREVENCE ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY Téma:DOPAD.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Vitamíny.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Angína
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Obrana organismu proti infekci. Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší.
Polysacharidy.
Síra.
Antibiotika a Rezistence
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Léčiva a struktury některých léčiv PaedDr. Jiřina Ustohalová
?.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám
Léky expirace, rychlost nástupu účinků, často používaná léčiva a jejich indikace,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Nachlazení Kód VM:VY_52_INOVACE_23 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_165.
IMMUBLEND.
3.ročník technické lyceum
Léčiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
ALERGIE.
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Léčiva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ANGÍNA.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
= Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_09_9. ročník_Projevy a příznaky infekčních nemocí – chřipky a.
VY_32_INOVACE_10_20_léky. Lék je léčivo, které se podává pacientovi (člověku nebo zvířeti) např. ve formě tablet, kapslí, roztoku.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Areny uzavřený řetězec obsahují alespoň jedno benzenové jádro používají se triviální názvy.
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_10_3. ročník_Běžné nemoci a jejich příznaky
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
Vypracoval: JAN HRUBAN
ROSTLINY CHRÁNĚNÉ LÉČIVÉ JEDOVATÉ. ROSTLINY CHRÁNĚNÉ LÉČIVÉ JEDOVATÉ.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Alergie a anafylaktický šok
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Infúze Infúze je podání většího množství tekutiny do organismu jinou cestou než trávicím ústrojím. Aplikuje se většinou přímo do krevního oběhu intravenózní.
Proč ovoce voní Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_20_OPAKOVANI_JEDNOBUNECNE_ORGANISMY
Krychle těleso, které tvoří šest shodných čtverců.
Způsoby podávání léků Andrea Ječmenová 2013.
Lékové interakce v praxi
Transkript prezentace:

Léčiva

Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí léku. Lidé utratí za léky ročně 450 mld. dolarů. Průměrný Čech spotřebuje ročně 32 balení léků.

Z čeho je složen aspirin? Léčivá (účinná) látka kyselina acetylsalicylová 2 3 Pomocná látka škrob + mastek + Léčivý přípravek Lék → → 45 Každý lék obsahuje léčivou (účinnou) látku, která způsobuje léčivý účinek. Kromě toho obsahují léky pomocné látky, které zvětšují objem léku, zlepšují jeho chuť a usnadňují jeho vstřebávání. Léčivá látka spolu s pomocnými látkami vytváří léčivý přípravek. Léčivý přípravek v určité lékové formě nazýváme lék.

Léková forma Léčivý přípravek mívá různou podobu, které říkáme léková forma: tablety, tobolky, injekce, kapky, čípky, mast aj. Úkol 1: Přiřaď ke každému obrázku správnou lékovou formu:

Kontrola úkolu 1 Obrázek 6: čípky Obrázek 7: tobolky Obrázek 8: mast Obrázek 9: kapky Obrázek 10: injekce Obrázek 11: tablety

Některé kategorie léků Otorinolaryngologikum (ORL) Léčba rýmy, zánětu nosních dutin Antidiaroikum Léčba průjmu Antibiotika Léčba bakteriálních infekcí (angína) Analgetikum, Antipyretikum Zmírnění bolesti, snížení tělesné teploty Antitusikum proti kašli 12 13

Léky x alternativní prostředky ke zmírnění nejběžnějších zdravotních potíží Úkol č. 2: Podle obrázků na snímku 6 doplň 2. sloupec tabulky; podle vlastních zkušeností doplň další možnosti ke zmírnění obtíží

Léky x alternativní léčba Kontrola úkolu 2

Výběr informací z příbalového letáku (V-penicilín) Léčivá látka: fenoxymethylpenicilin je vysoce účinný k perorálnímu podání (lze jej užívat ústy). patří mezi antibiotika, které zabíjejí bakterie zabráněním tvorby buněčné stěny Pomocné látky: laktóza, mastek, magnesium-stearát, mikrokrystalická celulóza,.... Indikační skupina: antibiotikum k léčbě a prevenci mírných až středně těžkých infekcí (např. infekce ušní, nosní a krční, infekce dýchacích cest, kožní infekce) vyvolaných mikroorganismy citlivými na penicilin. Úkol 3: a) K čemu se používají antibiotika? b) Jaká je funkce pomocných látek v lécích? c) Je penicilín vhodný k léčbě chřipky? Vysvětli.

Kontrola úkolu č. 3: a) K léčbě onemocnění a infekcí vyvolaných některými bakteriemi b) Zlepšují chuť, ovlivňují vlastnosti léku (vstřebávání, doba účinku) c) Ne, působí na některé bakterie (ovlivňuje tvorbu buněčné stěny u nových buněk) Úkol 3:a) k čemu se používají antibiotika? b) jaká je funkce pomocných látek v lécích? c) je penicilín vhodný k léčbě chřipky?

Výběr informací z příbalového letáku k antibiotiku – kontraindikace, upozornění Přípravek se nesmí užívat při alergii na penicilinová antibiotika u všech stavů, které nepříznivě ovlivňují vstřebávání přípravku ze střeva (zvracení, průjem). Zvláštní opatrnosti je zapotřebí u pacientů, kteří se léčí s alergií nebo astmatem když se během užívání léku objeví alergická reakce, průjem nebo zvracení, informujte o tom svého ošetřujícího lékaře. Účinky přípravku a jiných léků se mohou vzájemně ovlivňovat - poraďte se s lékařem

z příbalového letáku – dávkování a užívání penicilínu Lék předepisuje, dávkování určuje lékař Tablety se užívají v pravidelných intervalech Vždy užívejte přesně podle pokynů svého lékaře. – Obvyklé intervaly užívání (podle obsahu účinné látky v tabletě): každých 8 hodin nebo každých 6 hodin Přípravek se obvykle užívá 10 dní nebo ještě dalších hodin po vymizení příznaků infekce a poklesu teploty. O ukončení léčby rozhoduje vždy lékař.

z příbalového letáku - možné nežádoucí účinky penicilínu: Často: (u více než 1 ze 100 pacientů, ale méně jako u 1 pacienta z 10 pacientů): vyrážka, kopřivka, svědění, alergické reakce, nevolnost, zvracení, průjem (hlavně po podání vysokých dávek penicilinu, potíže většinou vymizí po skončení léčby) Vzácně: (u více než 1 z pacientů, ale méně jako u 1 pacienta z 1000 pacientů): anafylaktický šok (vystupňovaná alergická reakce), zvýšená hodnota draslíku v krvi (hlavně při užívání vysokých dávek) uskladnění: nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti uchovávejte při teplotě do 25 °C, v původním obalu, aby byl přípravek chráněn před vlhkostí.

Úkol 4: Shrnutí učiva Léčivo je léčivá ….. určená k příznivému ovlivňování …… lidí nebo zvířat. Každý lék obsahuje ……. (účinnou) látku, která způsobuje léčivý účinek. Kromě toho obsahují léky ……. látky, které zvětšují ….. léku, zlepšují jeho … a usnadňují jeho vstřebávání. Léčivá látka s pomocnými látkami vytváří léčivý ………. Léčivý přípravek v určité lékové formě nazýváme …. Léčivý přípravek mívá různou podobu, které říkáme léková …..: tablety, ……., injekce, ….., čípky, …. aj.

Kontrola úkolu 4 Léčivo je léčivá látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Každý lék obsahuje léčivou (účinnou) látku, která způsobuje léčivý účinek. Kromě toho obsahují léky pomocné látky, které zvětšují objem léku, zlepšují jeho chuť a usnadňují jeho vstřebávání. Léčivá látka s pomocnými látkami vytváří léčivý přípravek. Léčivý přípravek v určité lékové formě nazýváme lék. Léčivý přípravek mívá různou podobu, které říkáme léková forma: tablety, tobolky, injekce, kapky, čípky, mast aj.

Zdroje obrázků: [cit ] Obrázek 1: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na www:. Obrázek 2: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na www:. Obrázek 3: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:. Obrázek 4: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:. Obrázek 5: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:. Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www:. Obrázek 7: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:. Obrázek 8: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:. Obrázek 10: Dostupný pod licencí public domain na www:. Obrázek 11: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:.