Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Správní právo Pojem správního práva.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Operační program Životní prostředí
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu Jana Dudová.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Právo životního prostředí ZS 2005/2006
Mgr. Magdaléna Peterková
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
CHARAKTERISTIKA FINANČNÍHO PRÁVA
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Ekonomika dopravy. Charakteristika dopravy doprava je součástí technické infrastruktury (vedle energetiky, telekomunikací, vodního hospodářství, odpadového.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Ekonomika životního prostředí
Ekonomika životního prostředí
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Odbor životního prostředí MHMP
Ekonomika životního prostředí
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Veřejné Finance.
Úvod, základní principy a cíle
Ekonomie a životní prostředí
Ekonomika životního prostředí
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Transkript prezentace:

Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier

Osnova  životní prostředí a jeho ochrana  globální, regionální a lokální problémy  environmentální politika  možnosti a nástroje envi. politiky  úloha práva

Východiska  pojem „životní prostředí“  „vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje; složkami jsou zejména: ovzduší, voda, horniny, půda, organismy, ekosystémy a energie“ /§ 2 z. č. 17/1992 Sb./ ?jen přirozené x i člověkem vytvářené - např. kult. památky, městské parky (Pekárek) ?jen hmotné x i nehmotné - např. estetické aspekty (krajina)

Důvod ochrany  idealistické pojetí: „dílo Boží“ (přírody) „nenič, cos nevytvořil“  antropocentrické pojetí: „nenič, co můžeš potřebovat“ funkce životního prostředí zdroj všech vstupů odkladiště a „absorbátor“ výstupů (odpadů s.l.) schopno jen v určitém rozsahu, čase, prostoru (ekologická stabilita)  „příznivé“ životní prostředí jako sociální standard (trvale udržitelný rozvoj)

Globální problémy a jejich příčiny hlavní problémy:  globální změny klimatu  nedostatek zdrojů, zejména pitné vody  snižování biodiverzity  desertifikace, úbytek a degradace půd  poškozování ozónové vrstvy Země hlavní příčiny:  znečišťování  nehospodárné nakládání se zdroji  přelidnění

Globální změny klimatu příčiny(?):  skleníkový efekt  znečišťování ovzduší  úbytek biomasy a fosilních zásob negativní důsledky a rizika:  častější výskyt extrémních jevů (sucha, záplavy,...)  ztráty území  hospodářské škody  strádání, konflikty

Další globální problémy  nedostatek zdrojů, zejména pitné vody příčiny: přelidnění, spotřebování zdrojů, znečišťování zdrojů následky: ekonomická i sociální stagnace (nutnost inovace), konflikty, strádání  snižování biodiverzity příčiny: přímý lov/sběr, ničení biotopů, znečišťování následky: ztráta hospodářských aj. zdrojů, ztráta ekologické stability stability

Lokální problémy a jejich příčiny hlavní problémy (často):  znečištění ovzduší  nedostatek pitné vody  odpady  sucho/záplavy  úbytek „volného prostoru“ hlavní příčiny:  znečišťování  nehospodárné nakládání se zdroji (včetně území)  lokální přelidnění (sídelní aglomerace)

Environmentální politika  role státu (veřejné moci) x„neviditelná ruka trhu“  pokud stát, tak: nenáhodné řešení problému  koncepce: popis a hodnocení stavu analýza problémů a rizik definice cílů návrh opatření a nástrojů + provedení, kontrola

Environmentální politika  globální zpravidla sektorové politiky – rámcové úmluvy  supraregionální: Akční programy EU (7. - do 2020) /rozhodnutí EP a Rady č. 1386/2013/  národní: Státní politika životního prostředí (aktuální pro roky ) /usnesení vlády ČR č. 6/2013 ze dne /  regionální, lokální např. v rámci: programu rozvoje obce, programů rozvoje územního obvodu kraje, koncepce rozvoje cestovního ruchu,... /obecní a krajské zřízení/

Nástroje environmentální politiky  vlastní opatření provádění a financování akcí k ochraně ŽP (včetně např. financování vědy a výzkumu)  ovlivňování chování dalších subjektů přímá právní regulace administrativní zásahy ovlivňování ekonomických procesů osvěta, výchova...

Role práva  přímá právní regulace  povinnosti, zákazy, …  právní regulace dalších nástrojů a opatření, zejména mocenských (vrchnostenských) administrativní (povolení,...) „ekonomické“ (daně, poplatky, trhy) ale např. i pravidla pro ekolabeling, …

„právo životního prostředí“  relativně samostatná právní oblast (odvětví?)  dominuje veřejnoprávní regulace (x M. Kindl)  úzká vazba na správní právo, ústavní právo, …  reflexe specifik životního prostředí jako objektu právní regulace