Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REINTEGRAČNÍ PROGRAM PLUS (programy ve věznicích a na svobodě) Konference Za branou věznice,
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
PŘEKROČIT DLUHOVU PAST Aktivity RUBIKON Centra a Aliance proti dluhům Workshop Dobré praxe v oblasti prevence a řešení zadluženosti Praha, Úřad vlády ČR,
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Dobrá praxe ve spolupráci krajské samosprávy a Agentury Martin Navrátil (ASZ) Praha,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Saský zemský svaz pro sociální soudnictví e. V. Evropská poradna pro trestně stíhané osoby a oběti trestných činů EBS Dresden Přeshraniční sociální práce.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Informační a poradenské centrum ZČU
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Bezpečí – pro někoho pocit, pro nás realita
Workshop – práce s násilnou osobou Zkušenosti a praxe PMS ČR
Pojem přeměna obchodní společnosti
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Evropský návratový fond (ENF)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Vykazování postupu nebo stavu
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Návrhy možných inkluzivních opatření pro MAP ORP Litvínov
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Drogová kriminalita - priorita
Téma: Základní statistické údaje o kriminalitě
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována.
Statistika kriminality za rok 2017 Plzeň – město
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Ing. Alice Hříbalová - VP
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Integrované operační středisko – „srdce policie“
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Terénní krizová služba
Transkript prezentace:

Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum

Z výzkumu IKSP, v roce 2011,Kriminální recidiva a recidivisté, poznatky z praxe PMS a nevládních organizací: Nejčastější důvody pro recidivu.  Předluženost  Absence zaměstnání a pracovních návyků  Závislosti

Nejčastější trestná činnost pachatelů v rámci Alt. Trestů, (zdroj evidence PMS).  Krádež, § 205 TRZ  Maření výkonu úředního rozhodnutí § 337 TRZ  Zanedbání povinné výživy, §196 TRZ  Výtržnictví, § 358  Ohrožení pod vlivem návykové látky, § 274

Jaká opatření mohou ovlivnit úroveň recidivy? „Domy na půl Cesty“!?  Vzhledem k tomu, že největší riziko opakování trestné činnosti u propuštěných spočívá v prvních 3-6 měsících po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody, což je bohužel i situace České republiky, představuje myšlenka Domů na půl cesty v rámci trestního systému velice zajímavou inspiraci, jak mnohem účinněji čelit rizikovým faktorů, které ovlivňují recidivu propuštěných, (předluženost, problémy se sháněním zaměstnání, problémy s bydlením).

Jaká opatření mohou ovlivnit úroveň recidivy? „Domy na půl Cesty“!?  Domy na půl cesty jako součást systému trestní spravedlnosti – přechodová část mezi propuštěním z výkonu trestu odnětí svobody a životem mimo věznici na svobodě. Zahraniční inspirace: Kanada.  V Kanadě existují dvě kategorie domů na půl cesty: Jeden je v rámci tzv. Komunitních vězeňských center a odpovídá za něj Kanadská vězeňská služba. Druhá kategorie existuje v rámci tzv. Komunitních pobytových středisek která jsou provozována nevládními organizacemi, jako je například John Howard Society, Elizabeth Fry společnost (pro ženy), St Leonard společnost Kanady a armáda spásy. Velká většina Domů na půl cesty v Kanadě jsou Komunitní pobytová centra.  Inspirací pro český trestní systém může být skutečnost, že systém Domů na půl cesty je v kanadském trestním systému spojen s úpravou trestního zákona v rámci podmíněného propuštění. V kanadské úpravě podmíněného propuštění existuje tzv. částečná parole-částečné podmíněné propuštění. To znamená, že pokud je odsouzený-žadatel o PP podmíněně propuštěn na částečnou paroli, má po propuštění stanovenu povinnost prvních 6 měsíců strávit v Domu napůl cesty, který nadále dohlíží na jeho postupné začleňování do společnosti.

Několik údajů z Monitorovací zprávy Kanadské parolové rady, (PBC) za léta 2009 a 2010, (Performance Monitoring Report)  Od roku 1996 do roku 2009 se podařilo snížit o 53% počet násilných trestných činů, které spáchaly osoby v podmíněném propuštění.Na druhou stranu osoby propuštěné v rámci zákonného/automatického propuštění spáchaly v letech 1996 až 2009 téměř 70% všech násilných trestných činů. Oproti tomu, osoby, které byly propuštěny na částečnou či úplnou paroli měly dohromady podíl na 30% násilných trestných činů. (V Kanadě jsou velmi intenzivně sledovány údaje týkající se trestných činů spojených s násilím, proto jsou uváděny i v monitorovací zprávě).  V letech 2009 a 2010 se výrazně zvýšil počet udělených částečných podmíněných propuštění, která byla následně změněna na úplná PP. Což je dáváno jako příklad dobré praxe, efektivní a současně bezpečné trestní politiky. Pro zajímavost, počet „vězňů“ byl v letech 2009/2010 na stavu osob. Kanada má celkem obyvatel.

Několik údajů z Monitorovací zprávy Kanadské parolové rady, (PBC) za léta 2011 a 2012, (Performance Monitoring Report)  Průzkumy ukazují, že pachatelé propuštění „postupně“ či pod supervizí jsou mnohem více úspěšní v bezpečné reintegraci do společnosti, a je menší pravděpodobnost jejich recidivy než u těch, kteří čekají na řádné propuštění  Kanada - Počet uvězněných osob 2011/2012 – 14,419  Počet podmínečně propuštěných – 8,737 (zahrnuje DP, FP a zákonné podmínečné propuštění)  Počet projednávaných případů - 15,595  Počet udělených Day. (částečná parole) Parole - 64%  Počet úspěšně dokončených DP – 88,4%

Několik údajů z Monitorovací zprávy Kanadské parolové rady, (PBC) za léta 2011 a 2012, (Performance Monitoring Report)  Recidiva po uplynutí délky trestu – statistiky PBC ukazují, že z dlouhodobého pohledu (10 až 15 let po ukončení výkonu trestu) jsou odsouzení propuštění po uplynutí doby trestu 3 – 6 x častěji vráceni do VTOS než odsouzení, kteří trest dokončili na FP  Odsouzení, kteří trest dokončili propuštěním ze zákona, jsou 2,5 – 5 x častěji vráceni do VTOS než odsouzení, kteří trest dokončili na FP  Za posledních 10 let 93% pachatelů, kterým byla udělena DP či FP, nespáchalo během této doby TČ, 99% nespáchalo násilný TČ

Projekt Křehká Šance,  Komise pro podmíněné propuštění - posílení možností sociální integrace propuštěných a prevence kriminality“ Název programu: Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Výše dotace: ,- Kč Doba trvání projektu: 36 měsíců ( ) Partner: Vězeňská služba ČR  Cíle projektu: umožnit odsouzeným, u kterých KPP prověřila předpoklady úspěšné adaptace po podmíněném propuštění, časnější návrat na svobodu. Cílem je i další rozvoj a rozšíření praxe KPP do českých věznic.

Projekt Křehká Šance,  Komise pro podmíněné propuštění - posílení možností sociální integrace propuštěných a prevence kriminality“ Název programu: Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Výše dotace: ,- Kč Doba trvání projektu: 36 měsíců ( ) Partner: Vězeňská služba ČR  Cíle projektu: umožnit odsouzeným, u kterých KPP prověřila předpoklady úspěšné adaptace po podmíněném propuštění, časnější návrat na svobodu. Cílem je i další rozvoj a rozšíření praxe KPP do českých věznic.

Pilotní projekt: „Program na půl cesty“  V rámci projektu Křehká šance  Ve spolupráci se střediskem PMS Ostrava  Ve spolupráci s OS Nová Šance a Centrem sociálních služeb Ostrava  Plán 4 klienti v pilotním programu  Aktuálně již je jeden v programu na půl cesty v rámci OS Nová Šance

Projekt Křehká Šance, Plánované klíčové aktivity: monitoring potřeb, inovace metodických postupů Komise pro podmíněné propuštění (KPP), rozšíření praxe KPP, evaluace a formalizace, řízení Související vzdělávání: Kurz "Komise pro podmíněné propuštění A (pro administrátory a koordinátory) Kurz "Komise pro podmíněné propuštění B (pro členy KPP) Lokality: 3 soudní kraje9 věznic Severočeský soudní kraj: Liberec, Rýnovice, Stráž p/Ralskem Severomoravský soudní kraj: Opava, Karviná, Heřmanice Středočeský soudní kraj: Příbram, Ruzyně – Velké Přílepy, Bělušice Spolupráce s vyškolenými asistenty obětí (propojení s projektem zaměřeným na oběti TČ)