Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0455 Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava III. (játra a střeva) Název sady:Přírodopis.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava II. (žaludek a dvanáctník) Název sady:Přírodopis.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
VÝŽIVA A HYGIENA POTRAVIN. Trávení a vstřebávání látek v trávicím ústrojí POTRAVA: Živiny (sacharidy, lipidy, bílkoviny) Minerální látky (zdroj iontů)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Energetická hodnota potravin (EH)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Enzymy 15. října 2013 VY_32_INOVACE_130311
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TRÁVICÍ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Finanční gramotnost Základní pojmy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sacharóza – výroba cukru
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Cukry (sacharidy).
VY_32_INOVACE_17_Trávicí soustava 2. část
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Základní škola, Hradec Králové
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Získávání energie pro život
Transkript prezentace:

Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Enzymy

mají podobné vlastnosti jako ostatní chemické katalyzátory; katalyzují však pouze určitou reakci výchozí látky; určitý enzym katalyzuje pouze jednu z mnoha možných přeměn výchozí látky.

Enzymy jsou: a/ jednosložkové – tvořeny pouze bílkovinou; b/ dvousložkové – tvoří komplex holoenzym; Holoenzym = apoenzym + kofaktor; Apoenzym = bílkovinná složka; Kofaktor = nebílkovinná složka; Kofaktorem může být: a/ prostetická skupina, která je s apoenzymem spojena pevně kovalentní vazbou; b) koenzym, je s apoenzymem poután slabě (často derivát některého vitamínu).

mají vysoké uplatnění v mnoha odvětvích např.: –potravinářském (pivovarnictví, sýrařství); –textilní; –lékařství; získávají se z rostlinných, živočišných a mikrobiálních materiálů.

látky, které umožňují trávení; trávení je rozklad různých složek potravy na jednodušší stavební celky; trávicí enzymy patří mezi enzymy hydrolytické, katalyzují rozklad, jehož činitelem je voda. Trávicí enzymy

Trávicí enzymy lze rozdělit do čtyř skupin (podle toho, kterou živinu katalyzují): a/ proteázy zajišťují rozklad bílkovin na aminokyseliny; b/ lipázy rozklad tuků na mastné kyseliny; c/ nukleázy rozklad nukleových kyselin na nukleotidy; d/ amylázy, sacharidázy, maltázy a celulázy rozklad sacharidů.

Ústní dutina – sliny: Enzym ptyalin (α amyláza) – rozkládá část škrobu na maltózu nebo oligosacharidy. Obrázek č. 1

Obrázek č. 2 Žaludek – žaludeční šťáva; Enzym pepsin – začínají se štěpit bílkoviny na jednodušší látky; Chymozin (pouze u dětí) – štěpí bílkoviny mléka; Žaludeční lipáza – štěpí tuk. Žaludek

Tenké střevo (zde se dokončuje trávení všech živin, tj. bílkovin, tuků, sacharidů i nukleových kyselin) Pankreatická amyláza (vylučována slinivkou břišní) – tráví sacharidy na maltózu a krátké glukany; Laktáza, sacharáza, maltáza, α dextrináza (enzymy tvořené ve stěně tenkého střeva) – štěpí sacharidy na monosacharidy.

Trypsin, chymotrypsin, karboxypolypeptidáza a elastáza (produkce slinivky břišní) – štěpí bílkoviny na peptidy; Dipeptidázy a aminopolypeptidázy (produkovány střevní stěnou) – štěpí bílkoviny na aminokyseliny. Tenké střevo Obrázek č. 3

Mudr. ŠIMONČIČ CSc., R., doc. ing. KRUŽLIAK CSc., P. Výživa; Odborná učebnice pro kuchaře a číšníky. 1. vyd. Praha: nakl. IQ 147, s. ISBN str. 26–39. Mgr. BENEŠOVÁ, Marie, Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., s. ISBN str.189–191. Obrazový materiál: Obrázek č. 1: Drcamachoent. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: h_tonsils..png Zdroje

Obrázek č. 2: Olek Remesz (wiki-pl: Orem, commons: Orem). [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: s_base.svg?uselang=cs Obrázek č. 3: Mikael Häggström. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: _sized.png