Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Enzymy
mají podobné vlastnosti jako ostatní chemické katalyzátory; katalyzují však pouze určitou reakci výchozí látky; určitý enzym katalyzuje pouze jednu z mnoha možných přeměn výchozí látky.
Enzymy jsou: a/ jednosložkové – tvořeny pouze bílkovinou; b/ dvousložkové – tvoří komplex holoenzym; Holoenzym = apoenzym + kofaktor; Apoenzym = bílkovinná složka; Kofaktor = nebílkovinná složka; Kofaktorem může být: a/ prostetická skupina, která je s apoenzymem spojena pevně kovalentní vazbou; b) koenzym, je s apoenzymem poután slabě (často derivát některého vitamínu).
mají vysoké uplatnění v mnoha odvětvích např.: –potravinářském (pivovarnictví, sýrařství); –textilní; –lékařství; získávají se z rostlinných, živočišných a mikrobiálních materiálů.
látky, které umožňují trávení; trávení je rozklad různých složek potravy na jednodušší stavební celky; trávicí enzymy patří mezi enzymy hydrolytické, katalyzují rozklad, jehož činitelem je voda. Trávicí enzymy
Trávicí enzymy lze rozdělit do čtyř skupin (podle toho, kterou živinu katalyzují): a/ proteázy zajišťují rozklad bílkovin na aminokyseliny; b/ lipázy rozklad tuků na mastné kyseliny; c/ nukleázy rozklad nukleových kyselin na nukleotidy; d/ amylázy, sacharidázy, maltázy a celulázy rozklad sacharidů.
Ústní dutina – sliny: Enzym ptyalin (α amyláza) – rozkládá část škrobu na maltózu nebo oligosacharidy. Obrázek č. 1
Obrázek č. 2 Žaludek – žaludeční šťáva; Enzym pepsin – začínají se štěpit bílkoviny na jednodušší látky; Chymozin (pouze u dětí) – štěpí bílkoviny mléka; Žaludeční lipáza – štěpí tuk. Žaludek
Tenké střevo (zde se dokončuje trávení všech živin, tj. bílkovin, tuků, sacharidů i nukleových kyselin) Pankreatická amyláza (vylučována slinivkou břišní) – tráví sacharidy na maltózu a krátké glukany; Laktáza, sacharáza, maltáza, α dextrináza (enzymy tvořené ve stěně tenkého střeva) – štěpí sacharidy na monosacharidy.
Trypsin, chymotrypsin, karboxypolypeptidáza a elastáza (produkce slinivky břišní) – štěpí bílkoviny na peptidy; Dipeptidázy a aminopolypeptidázy (produkovány střevní stěnou) – štěpí bílkoviny na aminokyseliny. Tenké střevo Obrázek č. 3
Mudr. ŠIMONČIČ CSc., R., doc. ing. KRUŽLIAK CSc., P. Výživa; Odborná učebnice pro kuchaře a číšníky. 1. vyd. Praha: nakl. IQ 147, s. ISBN str. 26–39. Mgr. BENEŠOVÁ, Marie, Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., s. ISBN str.189–191. Obrazový materiál: Obrázek č. 1: Drcamachoent. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: h_tonsils..png Zdroje
Obrázek č. 2: Olek Remesz (wiki-pl: Orem, commons: Orem). [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: s_base.svg?uselang=cs Obrázek č. 3: Mikael Häggström. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: _sized.png