Poskytování klinické pastorační péče ve Fakultní nemocnici Olomouc Marta Hošťálková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Klinická pastorační péče obecně a ve FNOL
Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Namalujme úsměv nemocným dětem
OBLAST 3: KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ VÝMĚNA MLADÝCH EVROPANŮ Mgr. Pavel Černuška, Ph.D. Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.
Vyhodnocení činnosti psychologického pracoviště HZS Jihočeského kraje za rok 2008 Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, Pražská 52b, České.
MUDr. Radomír Maráček Praha
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Karin Pospíšilová, FTNsP květen 2010
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Jana Moravcová
Výuka češtiny v anglickém programu na LF UP v Olomouci Pavel Kurfürst Centrum pro výuku cizích jazyků Lékařská fakulta Univerzita Palackého v.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Duchovní péče ve zdravotnictví
Studijní den ERC – duchovní služba ve zdravotnictví – ÚVN Praha - Střešovice mjr. Mgr. Pavel Ruml Motol
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Dobrovolníci Amelie na ambulanci I. interní kliniky – hematologie Staniční sestra Karolína Straková a koordinátorka dobrovolníků Amelie pro Prahu Mgr.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Šaňák D, Vlachová I, Hubáček P
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Vzdělávání k problematice boje s korupcí.
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
AMBULANCE – PODSTATNÁ ČÁST KLINIKY PRACOVNÍHO LÉKAŘSTVÍ
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Fakultní nemocnice Ostrava
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
CZ / /0022 – Lidské zdroje a inovativní postupy pro dentální implantologickou praxi LASAK, spol. s r.o., 1.LF UK, VŠCHT Kontakt: Jan Riedl,
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Česká asociace sester Pracovní skupina pro kvalitu
Úvod do klinické medicíny I.
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
1 Cyklus konferencí a seminářů pro nelékařské zdravotnické obory v rámci projektu MZ ČR RNDr. Martin Kalina, Ph.D. Manager Aesculap Akademie B. Braun Medical.
Podzimní škola WHO-HPH v ČR, 12.– , MZ ČR v Praze Fakultní nemocnice v Motole.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Jarmila Cmuntová Zuzana Mezerová Podzimní škola WHO / HPH 2011 v ČR září MZ ČR, Praha Kontinuální edukační programy ve vztahu k podpoře zdraví.
Standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce zaměřené na průběh a výsledek plk. PhDr. Zuzana Vrbová, kpt. Mgr. Martina Čapková MV - generální ředitelství.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
KATEDRA PRÁVNÍCH OBORŮ, ŘÍZENÍ A EKONOMIKY MARTIN ŠIMÁK KOLEGIUM DĚKANKY 8. ČERVNA 2012 Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
MUDr. František Schneiberg
XII. Konference samospráv Olomouckého kraje 21. 4
Praxe KS VOŠ JABOK + ETF UK
Mons. Jan Vokál biskup Královehradecké diecéze
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: rehabilitační a fyzikální medicíny (FBLR) 2007–2016 NZIS REPORT č. K/22 (08/2017)
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
SYNDROM VYHOŘENÍ V KONTEXTU ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ
Michaela Borovanská, Jana Malíková
Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy
NUTRIČNÍ TÝM FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Poskytování klinické pastorační péče ve Fakultní nemocnici Olomouc Marta Hošťálková

Fakultní nemocnice Olomouc vysoce specializované pracoviště pacientů hospitalizovaných za rok 2014 péče přesahuje hranice olomouckého kraje k : 6 NK z ŘKC (1,75 úvazku), 1 NK z CASD (DPČ)

Z novodobé historie KPP ve FNOL r ústní dohoda mezi vedením FNOL a AOL o užívání posluchárny neurologické kliniky k účelu konání bohoslužeb pro nemocné jednou týdně v neděli od r jednou měsíčně bohoslužba v jídelně odd. geriatrie od r Řád bratří kazatelů – dominikáni na zavolání od r olomoučtí kněží od r nemocniční kaplani

Současnost KPP ve FNOL Metodický pokyn Zajištění klinické pastorační péče ve FNOL Kaple Božího milosrdenství v monobloku Smlouva o spolupráci při realizaci KPP mezi FNOL a AOL Otevření Poradny Hořec

Nemocniční kaplani ve FNOL Zaměstnanci Arcibiskupství olomouckého PhDr. ThLic. Marta Hošťálková, Th.D., Ph.D. (1,0) S. Mgr. Marie Maňáková, MA. (0,75) S. Mgr. Bc. Tobia Miroslava Matějková (0,25) Mgr. Jana Březinová (0,25) ThLic. Jana Nováková, PhD. (0,25) koordinátor NK zaměstnaný FNOL (0,5) NK zaměstnanci AO i zaměstnanci FNOL, výjimka: koordinátorka a Mgr. Dominik Opatrný, Th.D. (0,10)

Činnost NK ve FNOL kontakty (do 5 min.) nebo intervence (6-30 min.) u hospitalizovaných pacientů a jejich rodinných příslušníků, ambulantních pacientů, zdravotníků (viz Denní záznam činnosti NK) telefonáty, y s pacienty současnými i bývalými, v ambulantní péči doprovázení umírajících doprovázení příbuzných a pozůstalých konzultace s dalšími nemocničními kaplany rozhovory, setkání a semináře pro zdravotníky a studenty LF, FZV, VOŠs Caritas praxe začínajících NK z jiných nemocnic péče o kapli ve FNOL (v červnu 2014 zahájení úterních služeb v kapli – možnost rozhovoru s kaplanem)

Činnost NK ve FNOL pravidelné formačně – vzdělávací setkávání nemocničních kaplanů (Rajhrad, Velehrad, Olomouc) příprava a realizace putovní výstavy „Být nablízku“ o službě nemocničních kaplanů vytváření různých letáků pro nemocné den nemocných, den lékařů a zdravotníků, pouť zdravotníků publikační a přednášková činnost, komunikace s medii duchovní příprava a další…

Činnost NK ve FNOL reakce na telefonáty systematické poskytování klinické pastorační péče GER, 1.INT, 2.INT, 1.CHIR, OUP, PSY, další nejčastěji navštěvované kliniky: KCHIR, IPCHO, GYN/POR, NEUROL, ONK, REHAB, PLIC, HOK, KAR, ORTOP, ORL, 3.INT, UROL, NCHIR, NOVOR, OČNÍ

Počet navštívených pacientů