Stipendia do Německa: informace pro studenty medicíny Informační centrum DAAD v Praze Seminář, IPSC Univerzity Karlovy, 1.3.2016 Přednášející: Dr. Christof.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropský parlament – Informační kancelář v ČR Natalie Šťastná
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Přijímací řízení.
Doktorské studium na AF
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
DAAD – stipendia 2014/2015 IC DAAD Prag. Studieren und Promovieren in Deutschland | Seite 2 Dr. Astrid Winter – DAAD Prag od roku 1963 výměna vědeckých.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, FULBRIGHTOVA STIPENDIA.
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
Stáže v EP. Druhy stáží Placené stáže Neplacené stáže Stáže s obecným zaměřením Stáže určeny mladým lidem, kteří mají absolvovat stáž v rámci svého vzdělávání.
FULBRIGHTOVA STIPENDIA. FULBRIGHTŮV PROGRAM Poslání: „Podporovat vzájemné porozumění mezi národy prostřednictvím výměn v oblasti vzdělávání.“ 1946 – americký.
Doktorské studium v Německu - možnosti a financování
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Příprava na výkon povolání
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Soukromé vysoké školy do Akreditaci získalo celkem41 SVŠ reálně působí40 SVŠ 1 SVŠ se spojila s VVŠ.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
Novinky ve specializačním vzdělávání
Stipendia DAAD IC DAAD Praha
FULBRIGHTOVA STIPENDIA Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Praha 25. dubna 2013.
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Studium a výzkum v Německu
Studium v usa Fulbrightova stipendia pro studium a výzkum v USA Eusebio Perdiguero, NY 6 Flickr.com Proč právě USA Co je Fulbright Stipendia pro studenty.
Fakulta informatiky Masarykova univerzita Brno. Fakulta informatiky MU Brno Brno – univerzitní město Masarykova univerzita – druhá největší univerzita.
Doktorské studium na AF
Zahraniční stáže- Evropské programy
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Akademický rok 2015/2016 Zápis ke studiu.
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
Obchodní akademie a Vyšší odborná škola Valašské Meziříčí Akademický rok 2016/2017.
ČESKO-FRANCOUZSKÉ MAGISTERSKÉ STUDIUM VEŘEJNÉ SPRÁVY - MASTER FRANCO-TCHEQUE D’ADMINISTRATION PUBLIQUE.
Stáže a stipendia - další programy a možnosti I DZS – Dům zahraniční spolupráce (programy pro mobilitu jednotlivců: CEEPUS, AKTION, Norské fondy a fondy.
2. Systém a organizace profesního poradenství Jakým způsobem lze systém profesního poradenství vytvářet? S odvoláním na integritu poradenských systémů.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
 Středoevropský výměnný univerzitní program zaměřený na regionální spolupráci univerzit v rámci sítí.  Program má více než 20 letou historii, ČR je.
Doktorské studium v Německu - možnosti a financování Informační centrum DAAD v Praze Seminář pro doktorandy, IPSC Univerzity Karlové,
Informační centrum DAAD v Praze c/o Goethe Institut Masarykovo nábř Praha 1 Tel.: Fax: Dr.
FULBRIGHT Ů V PROGRAM A Č ESKÉ UNIVERZITY. Přehled stipendijních programů Stipendia pro české účastníky: Pro vědce a přednášející Pobyty na 3-10 měsíců.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Fulbrightova stipendia Karlova Univerzita v Praze 4. dubna 2016.
PORADENSKÉ CENTRUM ZF JU V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Bohumila Voženílková Zdeněk Štěrba Katedra rostlinné výroby Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Eva Šimková Brno,
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Studijní program Ošetřovatelství
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Přírodovědecká fakulta UJEP
Studijní obor Fyzioterapie
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Transkript prezentace:

Stipendia do Německa: informace pro studenty medicíny Informační centrum DAAD v Praze Seminář, IPSC Univerzity Karlovy, Přednášející: Dr. Christof Heinz 1

Německá akademická výměnná služba samosprávní organizace německých vysokých škol členství: téměř 240 vysokých škol a výzkumných institucí a více než 120 studentských sdružení centrála v Bonnu 15 zahraničních poboček a 55 informačních center ca. 500 lektorátů ročně více než udělených stipendií Co je DAAD?

DAAD po celém světě ● Centrála a kancelář ve hlavním městě ● Pobočky ● Informační centra

Síť lektorátů DAAD na českých univerzitách Praha (3) Plzeň České Budějovice Ústí nad Labem Liberec Hradec Králové Brno Olomouc Opava Ostrava

Studium medicíny v Německu Proč? Kde? Jak? 5

Studium medicíny v Německu Proč? Vysoká kvalita Propojení studia a praxe:  úzká spolupráce mezi univerzitními klinikami, vysokými školami a výzkumnými institucemi  Povinná praxe v nemocnici během studia Mezinárodní uznání německých titulů Možnost studia medicíny i v angličtině (international programmes) Možnosti pracovního uplatnění:  v zemi původu (německý titul opravňuje k medicínské činnosti ve všech evropských zemích)  v Německu: nedostatek lékařů v některých regionech 6

Studium medicíny v Německu Kde? Jen na určitých univerzitách Zvláštní výběrové řízení Možnosti vědecké specializace 7

Studium medicíny v Německu Jak? Zvláštnosti studia medicíny  Omezený počet studijních míst  Výběr studujících podle různých kriterií  Povinná přihláška přes portál „Hochschulstart“ - Podmínky pro přijetí  Maturita z gymnázia  Stanovený známkový průměr (známky z určitých předmětů)  Přijímácí řízení, test schopností (tzv. „Medizinertest“) Ne na všech univerzitách se studium medicíny dělí na bakalářské a magisterské  Bakalářské studium: připravuje na „nelékařské“ medicínské činnosti  Doktorské studium: lze získat doktorát obecně medicínský (Dr.med.) a výzkumný doktorát v oblasti medicíny (Dr. rer. nat., Dr. rer. medic., Dr. rer. med.) 8

Studium medicíny v Německu Nabídka stipendií DAAD Stipendia DAAD lze získat na: Letní jazykové nebo odborné kurzy (specializace na medicínu) Mezinárodní magisterské programy Výzkumné pobyty (v rámci doktorského studia) 9

Stipendia umožňující účast na letním kurzu Pro studenty od 2. ročníku VŠ První kontakt s německým vysokoškolským systémem Jazykový kurz němčiny, ev. německé reálie, literatura, ekonomie, architektura, hudba, film, právnická či lékařská terminologie apod. Znalost německého jazyka minimálně na úrovni B1 Délka stipendia: 3 – 4 týdny Výše stipendia: 850 EUR + cestovné 200 EUR

Výzkumná stipendia pro doktorandy a mladé vědce Pro absolventy VŠ (magistr/inženýr), příp. studenty posledního ročníku Možnost absolvovat výzkumný pobyt na německé univerzitě Podmínka: připravený výzkumný záměr odsouhlasený hostující německou institucí Délka stipendia: 1 – 6 měsíců, 7 – 10 měsíců, 3 – 4 roky Výše stipendia: 750 až 1000 EUR měsíčně

Výzkumná stipendia pro doktorandy a mladé vědce - pro studenty medicíny DAAD podporuje výzkumné projekty a absolvování studia Ph.D. v oboru přírodních věd ukončené získáním titulu Dr. rer. nat., Dr. rer. medic., Dr. rer. med. Získání titulů Dr. med., Dr. med. vet. Dr. med. dent. bohužel nemůže být DAAD financováno. Bližší informace ke speciálním podmínkám pro studenty medicíny na

Stipendia Studium v Německu V Německu existuje možnost získat stipendium od různých organizací. Kromě DAAD uděluje stipendia celá řada institucí. Databáze stipendií (hledání podle oboru, země původu a stupně dosaženého vzdělání):

Informační centrum DAAD Praha DAAD - Německá akademická výměnná služba  informace o nabídce stipendií DAAD a jiných německých organizací  organizace výběrového řízení uchazečů o stipendium v ČR  informace o možnostech studia a výzkumu v Německu  služby: propagace německých vysokých škol  poradenství německým a českým vědcům a institucím při vědecké spolupráci

Jazykový test onDaF (Nj) a onSet (Aj) Doklad o jazykové znalosti němčiny/ angličtiny Dostačující pro účel žádosti o stipendium DAAD Absolvování testu pro uchazeče o stipendia DAAD je bezplatné Testovací centra: Praha, Brno, Hradec Králové aj. Termíny testů: konec října – listopad každého roku Více na

Důležité odkazy Další informace Studium a výzkum v Německu, nabídka studia, stipendií: vysoké školy, nabídka studia, kontaktní adresy: Centrální portál přihlášení k vysokoškolskému studiu: zahraniční studijní oddělení jednotlivých vysokých škol: databáze stipendií: mezinárodní programy: letní kurzy (přípravné jazykové a odborné kurzy): záležitosti financí a administrativy:

DAAD – Informační centrum Praha c/o Goethe-Institut Masarykovo nábř Praha 1 tel.: , web: Děkujeme Vám za pozornost! IC DAAD