Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_PRAVO_FUNKCE_PRAMENY_ 02 Název školyStřední škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem, význam a historie práva
Advertisements

Základy práva a právní předpisy související s oceňováním
Úvod do problematiky práva
Správní právo Pojem správního práva.
Předmět a prameny pracovního práva
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Úvod do problematiky práva Základní terminologie
Prameny práva, právní vztahy
Právní aspekty podnikání
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo a spravedlnost Ročník:1.a 2. Datum.
PRÁVNÍ ŘÁD ČR = souhrn všech platných právních předpisů, nejčastěji zákonů PRÁVO = pravidla, kterými se musíme řídit (zákony,vyhlášky, nařízení, školní.
Prameny práva Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní vztahy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:srpen.
(přednáška k předmětu Základy práva)
Veřejnosprávní činnost
Norma, právo, forma zákonů
Typy právní kultury Občanský a společenskovědní základ
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Právo v systému sociálních norem
Úvod do práva.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_KONTROLA_11 Název školyStřední škola služeb,
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_11_ZAKLADY_PRAVA.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_KULTURNI_DEDICTVI_06 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Mgr. Michal Oblouk PRÁVNÍ NORMA A ZÁKON. PRÁVNÍ NORMA závazné pravidlo jednání, které přejímá nebo vytváří stát a jehož dodržování je státem vynucováno.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_MALA_VELKA_SVATBA_PREZENTACE_20 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI A UPRAVA VLASU A VOUSU_19 Název školy Střední škola služeb, obchodu.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_SPORTOVNI_DIVACI_DO_N EPOHODY_PREZENTACE_08 Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_STRATIFIKACE_13 Název školyStřední škola.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ČLOVĚK A PRÁVO Základní právní pojmy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZASEDACÍ POŘÁDEK Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mgr. Rostislav Navláčil 11. Vznik a podstata práva Občanská nauka
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POJEM A VÝZNAM PRÁVA.
Kontinentální typ právní kultury
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obecně o veřejné správě
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Právo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základy práva I 1. přednáška
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_PRAVO_FUNKCE_PRAMENY_ 02 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník3. Vzdělávací oblastSpolečenskovědní vzdělávání Vzdělávací oborObčanská nauka Tematický okruhČlověk a právo TémaPrávo a spravedlnost, funkce a prameny práva, právní systémy Jméno autoraMgr. Tomáš Vašata Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS PowerPoint seznamuje žáky s pojmy právo a spravedlnost, charakterizuje jednotlivé funkce práva, vyjmenovává základní prameny práva a popisuje hlavní právní systémy. Vyučující může využít konkrétní snímky dle aktuální potřeby. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

2. hodina Právo, funkce, prameny Plán hodiny: 1.Úvodní část 2.Právo a spravedlnost, objektivní a subjektivní právo 3.Funkce práva 4.Prameny práva 5.Právní systémy 6.Shrnutí

Právo a spravedlnost Právo souhrn pravidel, dle kterých se organizuje a řídí lidské soužití nástroj společnosti k prosazení spravedlnosti Spravedlnost soužití mezi lidmi, které respektuje a chrání základní lidské hodnoty a morálku např. krádež → ochrana vlastnictví  návrat majetku či odškodnění + trest pro pachatele

Objektivní a subjektivní právo dlouhým historickým vývojem státy dospěly k vydávání písemných všeobecně závazných právních předpisů, těmto předpisům se odborně říká objektivní právo slovo právo má však ještě druhý význam nazývaný subjektivní právo = konkrétní oprávnění (nárok) určité osoby (subjektu) jako účastníka takto upraveného právního vztahu např. objektivní právo jsou ustanovení občanského zákoníku o kupní smlouvě (práva i povinnosti obou smluvních stran), na základě kterých má prodávající toto subjektivní právo – nárok na zaplacení kupní ceny, nezaplatí-li kupující dobrovolně, je donucen soudem (+ úroky, smluvní pokuty…)

Funkce práva 1.upravuje společenské vztahy stanovuje pravidla chování  co je dovoleno, přikázáno, zakázáno společenské vztahy upravené právem se nazývají právní vztahy 2.pomáhá lidem orientovat se ve společenských vztazích např. absolvent školy usiluje o zaměstnání  nastuduje pracovní právo, aby věděl, jaká má práva a povinnosti 3.slouží k prevenci a řešení konfliktů na základě práva příslušné orgány rozhodují, na čí straně je právo a kdo má povinnost

4.trestá přestupky porušení práva = postih 5.dodává lidem pocit tzv. právní jistoty občané státu věří v prosazování spravedlnosti, která je pod ochranou státu

Prameny práva normativní právní akty – zákony, vyhlášky, nařízení apod. právní obyčeje a zvyklosti – v současnosti zřídkakdy soudní precedenty – soudní rozhodnutí, kterým se řídí případy dosud právně neupravené, přičemž v budoucnosti slouží jako vzor pro rozhodnutí v obdobném případě normativní smlouvy – mezinárodní smlouvy

Právní systémy 1.Kontinentální –soudí se dle již existujících právních norem = jde o systém tzv. práva psaného, tj. soudce právo pouze nalézá a interpretuje, aniž by je sám dotvářel –Evropa, Latinská Amerika 2.Angloamerický –jde o systém tzv. soudcovského práva = soudce může právo i tvořit formou precedentu (pokud konkrétní situace nemá oporu v zákoně) –Spojené království a Severní Irsko, USA 3.Islámský –úzce spjat s islámským náboženstvím a pravidly islámu = jediným zákonodárcem je Bůh

Zdroje Odmaturuj ze společenských věd, Didaktis, 1. vydání (aktualizované), 2008, ISBN Maturitní otázky – Občanský a společenskovědní základ, Fragment, 1. vydání, 2008, ISBN Občanská nauka pro střední odborné školy, SPN, Praha 2003, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Děkuji za pozornost a přeji hezký den