Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Projekt Fakultní nemocnice u sv
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Klinická propedeutika
ohroženým domácím násilím
Klinická propedeutika
Emoce (city).
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Interrupce jako trauma
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Náročné životní situace
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
- definice, charakteristika, průběh
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
Duševní zdraví a psychohygiena
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Psychologické aspekty zdraví
Teorie vzdělávání dospělých
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Specifické metody SP LS 2014
Seminář Trauma.
Psychologie zdraví Stres.
Stres a reakce na jeho závažný stav
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Zákony učení.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
STRES. POJEM STRES anglicky stress = napětí, zátěž, tlak, tíha, namáhání stav nadměrného zatížení či ohrožení reakce organismu na fyzickou nebo psychickou.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Stres = stav organismu vznikající jako reakce na nepřiměřenou zátěž.  Mírný stres může zvýšit výkon, pomoci mobilizovat síly.  Velký stres naopak výkon.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Mgr.Michal Vičar Emoce.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Frustrace, deprivace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Teorie vzdělávání dospělých
Vyrovnávání se stresem
Společenské aspekty bezpečnosti Téma 6
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.13
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Náročné životní situace
Eva Smejkalová Klinická psychologie II.
MUDr.Taťána Mahdíková Ordinace JACH-TA, s.r.o.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/ CISM (critical incident stress management)

REAKCE ORGANISMU NA ZÁTĚŽ Je závislá na individuální odolnosti vůči zátěžovým faktorům – může být specifická podle typů a povahy zátěžových vlivů, i nespecifická – podle schopnosti adaptace organismu na dané podmínky. Významné jsou vlivy fyzického a sociálního prostředí Druhy zátěže: senzorická mentální fyzická pracovní sportovní Podle zasažených zón Podle druhu působících faktorů

Psychická zátěž Hans SELLYE : „STRES je situace,při které není přímo blokováno uspokojení aktuální, potřeby nýbrž je celkově zatížen proces adaptace“. Jde o nadlimitní zátěž organismu daného jedince,který v dané situaci není schopen odpovídajícím způsobem problém řešit.

ZÁTĚŽ,ZÁTĚŽOVÉ SITUACE KRITÉRIEM PRO POSUZOVÁNÍ POVAHY A INTENZITY ZÁTĚŽE NENÍ SITUACE SAMA O SOBĚ. Jedním z možných východisek pro posouzení zátěže je interakční postup :  Které podmínky,nároky či požadavky  Představují pro koho  A za jakých vnitřních stavů a sociálních kontextů nabývají povahu od běžných nároků na jednání až po nároky extrémní a dezintegrující

Vlivy prostředí  Teplo, chlad, vlhkost  Vibrace, hluk, zvuk výbuchu  Hypoxie (nedostatek kyslíku), dýmy, jedy, chemikálie  Zbraně / zařízení s přímým paprskem energie  Ionizující radiace  Infekční látky / nemoci  Látky dráždící kůži nebo žíraviny  Fyzická práce  Oslepující jas, tma, šero a zatemnění  Náročný nebo strmý terén

Kognitivní Informace: příliš mnoho nebo příliš málo Senzorické přetížení proti deprivaci Dvojznačnost, nejistota, isolace Časový tlak proti čekání Nepředvídatelnost Pravidla kontaktu, obtížné hodnocení Dynamika organizování Těžká volba, oproti žádné volbě Poznání narušeného fungování

Emocionální vlivy Strach nebo úzkost produkující hrozby (smrti, poranění, selhání, ztráty) Zármutek vyvolávající ztráty (zpráva o úmrtí blízkého člověka) Zášť, hněv vztek produkující frustrace, ohrožení, ztráta a vina Aktivity vyvolávající znudění ( dlouhodobé čekání na..) Konfliktní motivy (obavy o to co se děje doma, rozpolcená věrnost) Duchovní konfrontace nebo pokušení způsobující ztrátu víry Mezilidské pocity

Fyziologické  Dehydratace  Nedostatek spánku  Špatná výživa, nedostatečná hygiena  Svalová únava z nedostatku kyslíku (aerobní)  Narušení imunitního systému  Přehnaně nebo málo používané svaly, systémy orgánů  Nemoc nebo zranění

Postup přípravy před nasazením do akce Informace o možných stresových situacích a kritických případech, do kterých se účastníci akce mohou v průběhu nasazení dostat Speciální příprava pro velitele – ( organizátory,vedoucí pracovníky )o podstatě vlivů zátěže na lidský organismus,projevech a možnostech aktivního preventivního řešení. Podání informace o možných formách psychologické pomoci,rozsahu,dosahu a účinnosti.

Defusing –řešení trauma z prožitého Předpokladem k naplnění uvedených zásad je řádná organizace a předchozí příprava a secvičenost týmů - jednotek. Postupné zdokonalování činnosti je možné dosáhnout pouze systémovým přístupem a promyšlenou organizací.

DEFUSING Situace v bezprostředním období po prožité události. Při identifikaci projevů mezi účastníky je nutné ihned provádět :  Utlumení posttraumatických reakcí  Řešit soudržnost skupiny  Odhadnout potřeby pomoci  Poskytnout rady podle individuálních potřeb aktérů události První pomoc zde provádí řádně poučený velitel (organizátor,vedoucí týmu, pověřený vedoucí atp. v případě, kdy není v dosahu odborná psychologická pomoc).

Reakce psychiky člověka po události Náhlý prožitek probíhá v etapách,které jsou v časovém sledu svými dopady individuální pro každého jedince. 1 až 3 dny INDIVIDUÁLNÍ PROŽITEK- -neomezeno věkem Debriefing nutný ! Oblast prevence PTSD

Časový vývoj po šokující události Defusing X X + 48 / 72 hodin Debriefing Pokud nutné,pak terapie PTSD X + 3 až 4 měsíce

Diagnostická kritéria posttraumatických zátěžových reakcí – PTSD - A) Osoba prožila událost, vymykající se běžným zážitkům zátěží – např. vážné ohrožení vlastního života. B) Opakované prožívání traumatizujících zážitků nejméně v jednom z následujících druhů :  opakované a vtíravé vzpomínky na příhodu  opakované, silně zatěžující sny  náhle vznikající pocity a nutkání, jako kdyby se zážitek opakoval  intenzívní pocit lítosti při setkání s prožitky připomínajícími nebo symbolizujícími traumatizující příhodu

C) Vytrvalé bránění se podnětům, které mají spojitost s traumatem  odmítání napětí, vzpomínek či pocitů, jakkoli připomínající traumatizující události  odmítání jakékoli činnosti či situace, připomínající událost či probouzející trauma  nápadně snížený zájem o významnější aktivity  pocit opuštěnosti, odcizení od ostatních  omezené pocity  pocit nejisté budoucnosti

D) Trvající symptomy zvýšené vzrušivosti, charakterizované nejméně dvěma z následující skupiny příznaků  poruchy spánku a usínání  rozčilování či návaly vzteku  obtížné nebo nemožné soustředění  neúměrně úlekové reakce  fyziologické reakce na podněty, připomínající nebo symbolizující traumatizující zážitek E) Trvání těchto symptomů déle než jeden měsíc

Pokračování: Podle současných autorů zabývajících se problematikou PTSD nacházíme projevy působení negativních vlivů v projevech : Ztráta identity Porucha sebehodnocení Ztráta časové kontinuity Flaschbacky Disociativní fenomény ( hlavně dysmnézie a alterace osobnosti ) Posttraumatickou stresovou poruchu souhrnně charakterizují projevy : zlhostejnění, zmrtvěním, znecitlivěním depersonalizací odtažením se od klíčových osob

Porucha způsobuje klinicky významné potíže nebo zhoršení výkonu sociálních, pracovních nebo jiných důležitých aktivit.  Akutní : Příznaky trvají méně než tři měsíce  Chronické : Trvají-li příznaky tři měsíce a déle  S odloženým začátkem : Začínají-li příznaky nejméně šest měsíců po vystavení stresoru

Literatura : BAŠTECKÁ a kol. Terénní krizová práce. Praha:Grada Publishing, s. 1 vyd. ISBN X CUNGI,CH. Jak zvládat stres. Praha:Portál, s. ISBN KOHOUTEK,T.,ČERMÁK,I. Psychologie katastrofické události. Praha: Akademia, vyd. 362s. ISBN MIKŠÍK, O. Hromadné psychické jevy. Praha:UK- Karolinum, s.1 vyd. ISBN PRAŠKO,J. PRAŠKOVÁ,H. Proti stresu krok za krokem,aneb jak získat klid a odolnost vůči nepohodě. Praha:Grada Publishing, s. 1 vyd. ISBN INTERNET - WIKIPEDA