Vývoj TIC po roce 1989 a jejich současné postavení v systému cestovního ruchu Ostrava, 7. 3. 2014 Ing. Pavel Attl, Ph.D., katedra cestovního ruchu, VŠH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Jak podnikat v cestovním ruchu ?
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Služby -ekonomická činnost člověka, která poskytuje užitek -ve vyspělých zemích až 55% zaměstnaných.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Volnočasové projekty a EU financování
Nakladatelství CzechTourism Organizace cestovního ruchu v ČR Plánované aktivity 2012 Fórum cestovního ruchu listopadu 2011 Pardubice.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Vývoj Československa v 60. letech
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
Smlouva o spolupráci mezi regiony Vysočina a Champagne-Ardenne Podpis Témata spolupráce: –cestovní ruch, rozvoj venkova a měst, –hospodářský.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Management cestovního ruchu
CESTOVNÍ RUCH. Cestovní ruch mladé odvětví hospodářství mladé odvětví hospodářství návaznost dalších služeb - dopravy, ubytování a stravování, služby.
„Matka měst“ „Zlatá Praha“ „Stověžatá Praha“
Ondřej Beran, 8.J. ?  Geografie cestovního ruchu je věda hraniční a syntetická  Intenzita cestovního ruchu roste  Rekreační oblasti – významná střediska.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Didaktické metody pro výuku cestovního ruchu na školách.
Finanční a rozpočtové právo
Systém kvality a inovací v cestovním ruchu
ePraha a podpora turismu Ivan Seyček Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS ePraha a podpora turismu.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_01.
Ing. Dagmar Parmová. Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) –
Liberec 2014 Mgr. Jan Charousek. Cestování a poznávání vzdálenějšího okolí doprovázelo i vývoj starověkých civilizací. Mnohé písemné doklady o cestování.
 Vztahy s veřejností můžeme zaznamenat už v dávné historii. V Mezopotámii, Asýrii, Persii a Egyptě, stejně jako v antickém Řecku a Římě se používalo.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch je otevřený a dynamický systém, který tvoří dva podsystémy: Subjekt cestovního ruchu Objekt cestovního.
Destinační management TO Poodří - Moravské Kravařsko Konference Kunín 9. června
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Setkání informačních center Zlínského kraje Valašské Klobouky
Novinky portálu Kudy z nudy Aktivní dovolená:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ROP Moravskoslezsko v roce 2009 Ing. David Sventek, MBA Úřad Regionální rady Moravskoslezsko.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
N Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ n Číslo a název šablony n klíčové aktivity III/2 n klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
XI. TURISTICKÉ FÓRUM POLABÍ 22. dubna 2011, Poděbrady.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Turistika.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/12 JAK SE DAŘÍ CESTOVNÍMU RUCHU V ČESKÉ REPUBLICE? Pavel Vančura Tisková konference,
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
RAKOUSKO pokračování. RAKOUSKO pokračování Obyvatelstvo Hustota - 96 obyv. na 1 km ², 56 % lidí žije ve městech Rakušané 93,4 %,cizinci 6,6 % průměrná.
turistická oblast v srdci Čech
Problémy a perspektivy středního školství
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Skupina Trim Tourism.
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
Postavení CR v hospodářství
Organizačně-právní podmínky fungování ekonomiky cestovního ruchu v Polsku Dr. Piotr Gryszel, Ph.D.
Základní pojmy v cestovním ruchu, podnikání v cestovním ruchu, činnosti a povinnosti cestovní kanceláře.
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Segmentace trhu pro cr Nikola Holasová.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
Transkript prezentace:

Vývoj TIC po roce 1989 a jejich současné postavení v systému cestovního ruchu Ostrava, Ing. Pavel Attl, Ph.D., katedra cestovního ruchu, VŠH Praha 8 Tel: , Turistická informační centra v ČR a jejich přínos pro rozvoj cestovního ruchu

Co by mělo být řečeno  Trh cestovního ruchu  Postavení zprostředkovatelů cestovního ruchu a jejich historická úloha  Některé milníky ve vývoji cestovního ruchu ve světě v Československu a České republice  Vývoj TIC ve světě  Vývoj TIC v České republice

Postavení turistických informačních center v cestovním ruchu Subjekty cestovního ruchu Zprostředkovatelé Kupující = zákazníci, turisté Prodávající = poskytovatelé služeb Doprava Ubytování a stravování Ostatní služby (např. informační) Cestovní kanceláře Cestovní agentury Turistická informační centra Organizovaní Neorganizovaní

4 Subsystém SUBJEKT cestovního ruchu Podniky CR Organi- zace CR Cílové místo CR Subsystém OBJEKT cestovního ruchu a podsystémy Informační prostředí Péče o zdraví Sociální prostředí Politické prostředí Ekologické prostředí Technologické prostředí Kulturně historické prostředí Ekonomické prostředí Nadřazené systémy Systém cestovního ruchu Rovnocenné systémy Nadřazené systémy

Některé milníky ve vývoji cestovního ruchu (Foto: wikimedia)  1835 – Karl Baedeker, vydání prvního tištěného cestovního průvodce (Rýnská cesta ze Štrasburku do Rotterdamu)  1845 – Thomas Cook, založení první cestovní kanceláře na světě  1850 – Thomas Benett, založení první „cestovní agentura“ na světě  1862 – Rakouský alpský spolek. Na něj navázaly spolky dalších alpských zemí

Některé milníky ve vývoji cestovního ruchu (Foto: wikimedia)  1888 – vyčleněním ze Sokola vzniká Klub českých turistů (prvním předsedou byl Vojta Náprstek)  1905 – Zemský svaz CR v Karlových Varech (následně Zemský svaz CR pro Moravu a Slezsko ve Vídni a o rok později Zemský svaz cestovního ruchu v Praze)  1920 – Čedok, vznik první cestovní kanceláře v Československu (Československá cestovní a dopravní kancelář)

Začátky turistických informačních center ve světě (Foto: wikimedia)  1910 – Paříž, založena národní turistická kancelář, a to díky iniciativě ministra veřejných prací Alexandre Milleranda  1920 – Londýn, vznikl první zahraniční úřad pro turistické informace „Maison de la France " (od r s názvem Atout France)

Vývoj TIC v Československu a České republice  20. léta 20. století – Sdružení pro povznesení památek Prahy  1947 – založena Ústřední informační služba. Předobrazem této společnosti byla pařížská informační služba s názvem S‘ il vous plaît  1958 – znovuobnovena činnost ÚIS, založena Pražská informační služba

Vývoj TIC v Československu a České republice  1989 – v tehdejším Československu existovala pouze PIS  Rozvoj zahraničního příjezdového a domácího cestovního ruchu vyvolal silnou poptávku po vzniku TIC, jejich počet rychle rostl (cca 400 v r. 2004)  1993 – rozhodnutím ministra hospodářství byla založena jako příspěvková organizace Česká centrála cestovního ruchu – Czech Tourism  1994 – vznikla A.T.I.C. České republiky

Statistika celkového počtu TIC (Zdroj: Czech Tourism)

Počet TIC podle krajů ČR ( ) (Zdroj: Czech Tourism) Kraj JČ JM KV KH LI MS OL PA PL SČ ÚL VY ZL PH Celkem

Územní struktura TIC podle krajů ( ) (Zdroj Czech Tourism)

Současné trendy  Rozvoj individuální neorganizovaného cestovního ruchu  Stále nové formy a druhy cestovního ruchu  Vytváření podmínek pro cestování minorit  Využití nových komunikačních nástrojů (sociální sítě)  Rozvoj nízkonákladových služeb a zároveň výrazná cenová diverzifikace služeb  Nové formy některých služeb (např. ubytovací služby – Couchsurfing, Airbnb apod.)  Redukce některých funkcí cestovních kanceláří a naopak posílení funkcí TIC

Děkuji za pozornost Drevo sa listiem odiévá, slavíček v keřku spiévá…