Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV VNĚJŠÍCH FAKTORŮ   ÚVOD FYZIKÁLNÍ FAKTORY CHEMICKÉ FAKTORY.
Advertisements

NIŽŠÍ ROSTLINY (Thallobionta)
Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Stanovení počtu vybraných indikátorových mikroorganismů v potravinách pomocí automatizované metody TEMPO® Mikrobiologie potravin, IV. ročník Ústav hygieny.
Pátráme po mikrobech Díl II. Kultivace bakterií a kvasinek
Látkové složení lidského těla- prvky
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Základní pojmy ve výživě
Mikrobiologie vody... výskyt, význam, detekce bakterií ve vodách
Charakteristika ekosystému
Praktikum - mikrobiologie
Nižší rostliny Řasy.
„EU peníze středním školám“
ŘASY MNOHOBUNĚČNÉ patří spolu se sinicemi k nejstarším obyvatelům planety nižší rostliny, mají vláknité tělo z mnoha buněk rostou ve vodě (mořské i sladké)
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Minerální výživa VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.08/Li
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Metabolismus ba kterií. – Bakterie se složením prvků zásadně neliší od ostatní živé hmoty – Stejně jako buňky rostlinné a živočišné obsahují biogenní.
Vyšetření citlivosti k antibiotikům
Metabolismus bakterií
Genetická transformace bakterií II
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Vyšetřovací metody v bakteriologii
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Abiotické faktory Výukový materiál EK
VLHKOST A PLÍSNĚ VE STAVBĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Izolace a identifikace půdních mikroorganismů Mgr. Petra Straková Podzim 2014.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
a) MONOCHROMATICKÉ A b) GRAMOVO BARVENÍ elektronová mikroskopie světelná mikroskopie procházející zástin fázový fluorescence světlo kontrast imunofluorescence.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Dusík a potos. = bezpůdní pěstování rostlin  Charakteristické je pěstování v lehce prostředí s lehce stravitelnými živinami – v roztoku  Půda přináší.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Chemické složení živých organismů
Základní mikrobiologický rozbor vody
Základy organické chemie
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Organické látky.
Představení části přírodověda
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
KULTIVACE Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016
Lékařská mikrobiologie I Růst bakterií, růstová křivka
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
"The role of the infinitely small in nature is infinitely large"
Buňka  organismy Látkové složení.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Enterobacteriaceae.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
C7900 Lehká biotechnologie
Makroskopické pozorování mikroorganizmů, Gramovo barvení
Působení ekologických faktorů
Metody analýzy mikroorganismů II
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Mikroskopické houby – cvičení 1 (Bi6620c) Izolace mikroskopických hub
C7900 Lehká biotechnologie
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
KULTIVACE Je předstupněm izolace bakteriálního druhu,
Transkript prezentace:

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/

Živné půdy Ing. Renata Grulichová

Definice živné půdy Živná půda (růstové médium nebo kultivační médium) = je substrát poskytující výživu a další vhodné podmínky organismům a jejich částem pěstovaným in vitro. Nejrozšířenějšího využití má v bakteriologii, mykologii a rostlinných biotechnologií.

Příprava živných půd Kultivace mikroorganismů se obvykle provádí ve sterilních živných médiích (půdách), které musí vyhovovat : všem nárokům příslušného mikroorganismu na výživu pH osmotický tlak.

Složení živných půd Základní složkou všech živných médií je voda. Dále obsahují živiny ve vhodných koncentracích, které slouží jako zdroj: energie uhlíku, dusíku fosforu biogenních prvků (P, S, Mg, Cl, Ca, Fe, K, Na) stopových prvků (Co, Zn, Mo, Cu). V některých případech mohou živné půdy obsahovat i růstové faktory (vitaminy, aminokyseliny) nebo jiné specifické sloučeniny podle nároků kultivovaných mikroorganismů nebo dle účelu kultivace.

Rozdělení živných půd podle konzistence Tekuté půdy = pomnožovací Používají se jako pomnožovaní půdy. Jsou nalévány obvykle do zkumavek. Nehodí se k jejich rozlišení bakterií.

Rozdělení živných půd podle konzistence Pevné půdy = agarové Tekuté půdy zahuštěné agarem (1,5-2%) nebo želatinou, případně koagulací bílkovin teplem (krevního séra, vaječné hmoty apod.). Plní se většinou do Petriho misek (agarová plotna) nebo do zkumavek v šikmé pozici (tzv. šikmý agar). Jsou vhodné k izolaci čistých kultur (izolační půdy). Polotuhé = semisolidní s přídavkem 0,1 až 0,5 % agaru

Rozdělení živných půd podle účelu jejich použití univerzální živné půdy selektivní živné půdy diagnostické živné půdy

Univerzální živné půdy Na těchto médiích roste velký počet fyziologicky různorodých mikroorganismů. např. kasein-sojový nebo masopeptonový agar pro chemoorganotrofní bakterie, sladina pro kvasinky a vláknité plísně.

Univerzální živné půdy – čokoládový agar, masopeptonový agar, masopeptonový krevní agar /

Selektivní živné půdy Tyto půdy podporují svým složením růst pouze určité skupiny mikroorganismů a ostatní potlačují. Selektivity se dosahuje přidáváním některých chemikálií (antibiotik, barviv) nebo úpravou pH. Používají se často v potravinářské mikrobiologii.

Selektivní živné půdy

Diagnostické živné půdy obsahují určitý substrát, který je schopna využívat pouze určitá skupina mikroorganismů, a indikátor, signalizující využívání tohoto substrátu. Mikroorganismy na těchto půdách rostou v charakteristických koloniích. Příkladem jsou živné agary pro koliformní bakterie McConkey agar, Tergitolový agar, VRB agar, Endův agar a další, které jsou určeny pro předběžnou detekci těchto mikroorganismů. Všechny obsahují určitý inhibitor růstu grampozitivních bakterií (koliformní bakterie jsou gramnegativní) a laktosu, která je koliformními bakteriemi rozkládána a jejíž rozklad je určitým způsobem detekován (obvykle barvou narostených kolonií).

Diagnostické živné půdy – Endův agar

Některé běžně užívané půdy Peptonová voda- nažloutlá barva, diagnostika cholery Živný bujon- žlutohnědá barva, příprava z masového extraktu a peptonu s malým přídavkem soli. Užívá se pro přípravu dalších půd. Živný agar- z bujonu s přídavkem 2% agaru, slouží ke kultivaci nenáročných mikrobů a k přípravě selektivních a diagnostických půd. Krevní agar- rudé barvy, je nejpoužívanější. K živnému agaru přidáváme 7% beraních ERY. Slouží k diagnostice patogenních bakterií které rozlišujeme dle jejich hemolytických vlastností. Čokoládový agar- hnědý, jedná se vlastně o KA který je zahřátý na 80°C, čímž se rozpadnou ERY a uvolní se růstové faktory, které jsou nutné pro růst náročnějších bakterií jako jsou Naisserie. Levinthalův agar- bohatá půda podobná živnému agaru, připravena filtrací čokoládového agaru. Slouží k diagnostice hemofilů.

Některé běžně užívané půdy Lővenstein- Jensenova půda- žlutě zelený šikmý agar, slouží k diagnostice TBC( kolonie jsou podobné květáku) Je to vaječná půda, růst je pomalý 3- 9 týdnů. Šulova půda- tekutá, nažloutlá, slouží k diagnostice mykoTBC, roste zde jako zrníčka sedimentu. Selenitová půda- tekutá růžovo oranžová, slabě kalná, selektivní pro salmonely. ENDOva půda- nejčastější půda, je růžová, obsahuje laktózu a cudin. Je to selektivně diagnostická půda- G+ nerostou, G- jako červené pokud zkvašují laktózu, pokud světle tak ji nezkvašují. MacConkeyho agar- podobá se ENDOvě půdě. XLD( xylóza-lyzin-deoxycholát sodný)- slouží k diagnostice salmonel. MAL(maltóza-arabinosa-lakton)- slouží k diagnostice salmonel.

Zdroje ni9_11.pdf ni9_11.pdf Veselá, M., Drdák, M.: Praktikum z obecné mikrobiologie, 1999, VUT Brno

Děkuji za pozornost !