ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6.-9. Dějepis 7.ročník III2-31-02.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sámova říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

JAN HUS.
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
KŘÍŽOVÁ CESTA k u t n o h o r s k é k a p l i č k y.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Patří k nejvýznamnějším poutním místům Itálie. Zasloužil se o to místní rodák Giovanni Battista Bernardone syn bohatého kupce. ASSISI Itálie Neklikej.
Svatý syn, přišel na svět, provázel lid, třicet tři let ač ještě mlád, ač plný sil, kříž smrti mé zakusil, zakusil. Ref.: němý jak Beránek šel vstříc smrti.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Křesťanství vznik a podstata.
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Světová náboženství.
Gotická kultura.
KDO JE JEŽÍŠ? 1.JEŽÍŠ JE NÁŠ PÁN A VŠECH KRÁLŮ KRÁL, JÁ HO DOBŘE ZNÁM, //:ON MI ŽIVOT DAL://
Světová náboženství.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Honza Kuklínek Římanům 7k – Smrt vyřeší skoro všechno Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové! 2 Korintským 5:17.
1. Trním, blátem jsi šel, s křížem těžkým jak kov, co přijde sám si věděl, smrt přijal jsi beze slov. Ve tváři pot v dlaních krev, pod bičem Tě pacholek.
1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal,
Přišel na zem 1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal ke svobodě zval zotročené hříchem, můj Pán. Světem šel a lidskou nesl.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Svatý Václav Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Rozhodnout se musíš SÁM!!!. Dej pozor, co si přeješ Ukázka.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
Radionuklidová rentgenfluorescenční analýza Evička Filipinská, Jaruška Fojtíková, Alenka Salašová, Kačenka Tichá.
Matoušovo evangelium.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Počátky husitské.
MUMIE.  Kultura v dějinách  Egypt – Mumie  Šablona : III/2  Pořadové číslo:1.19  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová slova :
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3_09_ Kalendář Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
ZŠ Brno, Řehořova 3 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
ŘÍMSKÉ CÍSAŘSTVÍ. - období principátu začíná nástupem OCTAVIANA - republikánské úřady fungují pouze formálně, Řím se mění v monarchii - v roce 20 př.n.l.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Jak lidé měřili čas? od 2 minuty do 5:15
Křesťanství B. Trojanová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Ježíš.
ÚVOD DO DĚJEPISU uč. str
Křesťanství a středověká Evropa
Digitální učební materiál
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Za vlády přemyslovských králů 2
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
polovina 1. století našeho letopočtu
Časová osa, periodizace dějin
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 6. ročník
Transkript prezentace:

ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III

T U R Í N S K É P L Á T N O

Skutečnost Ježíšovy postavy se dnes nezpochybňuje.

Možná k tomu přispěl i objev Turínského plátna - textilie 436 cm dlouhá, 110 cm široká, která je od r uchována v it. městě Turín. Jsou na ní pouhým okem viditelné obrysy muže vysokého asi 180 cm.

Stáří muže se odhaduje na let, vousy a vlasy mu sahaly až po ramena, hmotnost nepřesahovala 81 kg. Jasně ohraničené jsou skvrny zaschlé krve. Otisk připomíná fotografický negativ.

Z trojrozměrných dat lze poznat stopy rozmazané krve na pravé tváři, otisk mincí v očích….. Muž byl ukřižován za zápěstí(ne za dlaně) a nohy měl proraženy dlouhým hřebem. Jeho krevní skupina byla AB negativní.

Na hlavu byl odsouzenci nasazen předmět ( přilba) s dlouhými a ostrými trny. Tělo pokrývá dalších asi 100 ran způsobených Bičováním důtkami. Pohmožděniny na pravém rameni mohou být způsobeny nesením trámu těžkého asi 35 kg.

Plátno nenese známky rozkladu, tělo v něm tedy bylo zabaleno jen několik dní. Poslední analýzy kladou okamžik vzniku plátna mezi 1. tisíciletí př..n.l st. n.l. Dokazuje to způsob tkaní- tzv. šupinový kepr, který byl používán v krátkém období na počátku letopočtu, dále otisk mincí z r. 29 n.l. a např. i otisk chryzantémy jedlé.

Nápisy na plátně: INNECE ( IBIS ) = trest smrti NASARE (NUS) = nazaretský TIBERIUS = císař Závěry z r byly chybné, neboť ke zkoumání byla použita část záplaty z období středověku - r

Podle legendy bylo Ježíšovo plátno odesláno brzy po jeho smrti do Edesy, dále do Konstantinopole, Francie a Itálie. Zde bylo málem zničeno při požáru, od r je umístěno v kapli v Katedrále sv. Jana Křtitele v Turíně.

Odkaz Ježíše Krista : podle křesťanství je J. K. považován za Božího Syna, který se vtělil a stal se člověkem. Je jediným prostředníkem mezi Bohem a lidmi. Jako dokonalý člověk byl vzorem morálky. Hlásal o odpuštění hříchů, brzkém příchodu božího království, podporoval pokorné, upřímné, statečné a spravedlivé, kladl důraz na odpuštění, lásku k nepřátelům, sebekritičnost. Je považován za zakladatele křesťanství

ODKAZY: opravdu-halilo-jezise-zustava-hadankou-jiste-je-ze-mrtvy-muz-ktery-pod-nim-lezel-byl-bestialne-umucen-nemecky- umelec-hans-weishaupl-vytvoril-podobu-jezise-na-zaklade-turinskeho-platna-a-190-fotografii-ruznych-lidi.jpg _x.htm&usg=__3rnm_90CGLkv5FryQ-zl- P_b3d0=&h=1250&w=258&sz=90&hl=cs&start=20&zoom=1&tbnid=89LwEIV380N09M:&tbnh=150&tbnw=31&e i=xB0CT5eVM- Gp4gTUqMSNCA&prev=/search%3Fq%3DTur%25C3%25ADnsk%25C3%25A9%2Bpl%25C3%25A1tno%26um% 3D1%26hl%3Dcs%26sa%3DN%26gbv%3D2%26rlz%3D1R2ADSA_csCZ456%26tbm%3Disch&um=1&itbs=