Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
ZDRAVÁ VÝŽIVA- PREZENTACE Anotace: Výuková hodina zpracovaná prezentací. Žáci se seznámí se základními informacemi o zdravé výživě a základních složkách potravy. Lze kombinovat s pracovními listy o zdravé výživě nebo použít samostatně. Autor: Jitka Kratochvílová Havlová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Získání základních znalostí o zdravé výživě. Speciální vzdělávací potřeby: Lehká mentální retardace Klíčová slova: Zdravá výživa, bílkoviny, tuky, cukry, vitaminy Druh učebního materiálu: Prezentace- výuková hodina Druh interaktivity: Aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělávání – ZŠ praktická Typická věková skupina: let Celková velikost: 2,61 MB Aute materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Zdravá výživa správný vývoj duševních i tělesných sil obrana proti nemocem, imunita bílkoviny tuky cukry vitamíny, minerály voda vláknina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Zdravá výživa jíst pravidelně, 5x denně dodržovat pitný režim ovoce, zelenina, libové maso obiloviny, luštěniny, celozrnné pečivo tučné maso, uzeniny, cukrovinky, slazené nápoje pohyb dobrá nálada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Pyramida zdravé výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Bílkoviny stavební látky růst a vývoj živočišný zdroj: maso, mléčné výrobky rostlinný zdroj: luštěniny (čočka, fazole..) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Tuky rostlinné: slunečnicový olej, olivový olej, margariny živočišné: máslo, sádlo obsaženy ve většině potravin některé vitamíny rozpustné pouze v tucích (A,D,E,K) nekonzumovat příliš- obezita! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Cukry energie přeměna a trávení potravy rostlinné: fruktóza (ovoce) živočišné: laktóza (mléčné výrobky) nekonzumovat příliš- obezita! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Vitaminy a minerály přijímány v potravě vliv na správný vývoj kostí, zubů, vlasů, kůže… pozor na diety či hladovění Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Voda živiny do buněk odstraňování odpadních látek z těla nezbytná pro život a správné fungování organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Vláknina dobré trávení pravidelné vyprazdňování luštěniny, zelenina ovoce, obiloviny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Zdravá výživa, dostatek tekutin a pohyb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Přejídání, mlsání, nepravidelná strava, nadbytek tuků a cukrů, lenost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Použité zdroje: 1. OBRÁZKY GOOGLE.[online] [cit ] Dostupné z: K9M:&imgrefurl= pitaniya.html&docid=2FgHKFaA7pBmYM&imgurl= am/sovety-uchitelya/04/02/piramida-zdorovogo-pitaniya jpg&w=917&h=688&ei=JxAPUNiVGYzjtQbk1oCIDg&zoom=1&iact=hc&vpx=1059&vpy=254&dur=855&hovh =153&hovw=204&tx=138&ty=102&sig= &page=5&tbnh=136&tbnw=181&ndsp=36&ved=1t:42 9,r:5,s:123,i:132=1t:42 9,r:5,s:123,i:132 :&imgrefurl= M:&imgrefurl= 2. ZDRAVÁ VÝŽIVA [online] [cit ] Dostupné z: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).