Poradna pro oběti násilí – Programy zaměřené na práci s dětmi jako svědky domácího násilí Mgr. Petr Oroszy Centrum nové naděje Frýdek-Místek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Poradna Pro Rodinu Šumperk
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Šikana a kyberšikana ve školách – HK 2013 Možnosti práce se šikanou na ZŠ v rámci programu všeobecné primární prevence rizikového chování Mgr. Markéta.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
ohroženým domácím násilím
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Středisko integrace menšin Opava Husova
Sdružení Podané ruce, o.s.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Domácí násilí v praktické rovině
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Zdravotnický asistent, první ročník Domácí násilí II Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Logopedická třída MOTÝLCI
Prožitkové programy Centra nové naděje Frýdek-Místek
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
FAUST, o. s. Statutární zástupci Bc. Jana Hajderová, ředitelka
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_15_MEZI.
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
PREZENTUJÍCÍ Projekt kraje je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Setkání.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Prokopova 17 Plzeň tel.: Provozní hodiny: Po, Út, St 9.00–16.30 Čt12.00–19.00 Pá 9.00–16.00.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
MUDr. František Schneiberg
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Terapie pachatelů domácího násilí
Krizová pomoc.
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Domácí násilí.
Závěry z nácviku metodiky
Transkript prezentace:

Poradna pro oběti násilí – Programy zaměřené na práci s dětmi jako svědky domácího násilí Mgr. Petr Oroszy Centrum nové naděje Frýdek-Místek

Zdroje projektu  poskytování poradenství – od roku 1996 poskytujeme krizovou intervenci a psychosociální servis, od r etopedické poradenství, od r cíleně poradenství obětem domácího násilí. Na počátku roku 2007 byla PON registrovaná jako sociální služba  psychosociální práce s dětmi a mládeží – od r realizujeme tzv. prožitkové programy pro třídní kolektivy. Prožitkové programy mají bohatou strukturu (preventivní, intervenční, adaptační a tématické) a jsou určeny třídním kolektivům na ZŠ a SŠ. Jedna z forem tématických programů je domácí násilí.

Cíle projektu Hlavní cíl projektu:  Vytvoření systému péče a podpory dětem jako svědkům domácího násilí. Vedlejší cíle projektu:  Vytvoření metodických postupů pro práci s dětmi jako svědky domácího násilí a pilotní ověření těchto postupů v rámci práce s uživateli sociální služby PON – Poradny pro oběti násilí.  Vytvoření vzdělávacího, osvětového programu v prevenci domácího násilí se zaměřením na práci s dětmi jako svědky domácího násilí.

Činnosti projektu:  Vytvoření metodických postupů pro práci s dětmi jako svědky domácího násilí.  Pilotní ověření metodických postupů v práci s vhodnými uživateli služby PON  Vytvoření vzdělávacího, osvětového programu.  Aplikace vzdělávacího, osvětového programu ve školách, přímá práce se žáky a studenty.  Prezentace projektu a nabídka spolupráce s Intervenčním centrum MSK II.  Závěrečný workshop.

Předpoklady se kterými jsme šli do intervenční práce  Děti (svědci DN) potřebují program podpory, který jim umožní najít „opěrné body“ v nepříznivé sociální situaci, porozumět situaci, neprohlubovat negativní pocity vůči sobě (je vinno vzniklou situací…).  Dítě může přebírat negativní emoce, které mu v systému vztahů domácího násilí nepatří  Dítěti v situaci DN není umožňováno získání vlastního náhledu na situaci bez pocitů viny, zrady… a potřebuje pomoci přijatelným způsobem porozumět tomu, co se kolem něj děje  Nabídneme obětem násilí v naší poradně rozšiřující službu, a oslovíme klientky-matky s nabídkou účasti dětí v setkáních s terapeuty  Využitím prostředků z rodinné terapie a terapeutickým muž-ženským přístupem nejlépe umožníme oběti a jejím dětem vzájemně o svých potřebách a pocitech mluvit

Předpoklady se kterými jsme šli do preventivní (osvětové)práce  Chceme se dětí v běžných třídách II. st. ZŠ zeptat jak vidí domácí násilí, jaké mají k němu postoje a co by dělali na místě svědka  Chceme jim pomoci orientovat se ve vlastních možnostech  Chceme jim nabídnout intervenční systém

Zjištění, které projekt přináší V intervenční části  Opakovaně zjišťujeme, jak je důležité a zároveň složité definovat domácí násilí a jak je od této definice závislá i práce s dětmi (odlišit role dětí v rozvodové/partnerské manipulaci a v příbězích plných násilí)  zjišťujeme, že zájem obětí o tuto službu je menší než jsme předpokládali, a tak jsme tuto službu nabídli ještě azylovým domům pro matky s dětmi  Zjišťujeme, že děti často přebírají rodičovské role a oběť (matka) je dítětem  Zjišťujeme, že zejm.kluci (byť nesouhlasí s agresorem) přenášejí své agresorské chování např. do třídy nebo k sourozencům  Zjišťujeme, že účast muže (terapeuta) ve vedení práce s obětí a dětmi není ohrožující a zejm. pro děti je důležitým identifikačním bodem

Zjištění, které projekt přináší V preventivní části  Děti vnímají domácí násilí jako veškerou křivdu, která se jim doma děje (bývají hromosvodem rodičovských hádek, nálad rodičů, kterým nerozumí) a míra trestu není určující  V každé skupině (běžné třídy) se najdou jedinci, kteří se identifikují se situací domácího násilí (zjišťujeme, že se o tom dokáží velmi otevřeně bavit)  Před nabídkou možností intervence v naší poradně jsme museli přepracovávat SQ tak, aby k nám dítě (svědek) DN mohlo samo dojít a zároveň abychom odpověděli na tato základní dilemata: kdo je klientem (dítě nebo oběť DN?) Do jaké míry lze s dítětem pracovat bez přítomnosti zákonného zástupce Dobře ošetřit hranici, kde je dítě svědkem DN a kde se dovídáme o tom, že dítě je ohroženo syndromem CAN

Čekáte – li na konec mého vystoupení tak:  Formálně právě nastal  Ale projekt sám o sobě je otevřený  A určitě jsou zjištění a otázky, o kterých třeba ještě nevíme nebo je jen tušíme Děkuji za pozornost Petr Oroszy