Chemie materiálů pro automobilový průmysl Chemie a technologie materiálů doc. Ing. Pavel Novák, Ph.D., prof. Ing. Aleš Helebrant, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakulta chemické technologie
Advertisements

KATEDRA SKLÁŘSKÝCH STROJŮ A ROBOTIKY
Bakalářský studijní obor Elektronika a sdělovací technika B-EST.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
ÚSTAV MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ
VÝZKUMNÝ PROGRAM č.6 Experimentální ověřování nových technologických postupů u kovových materiálů s vyššími kvalitativními parametry. VÝZKUMNÝ PROGRAM.
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní Kontakt: doc.Rudolf Novák.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Ing. Iva Dudková  Fakulta chemické technologie  Fakulta technologie ochrany prostředí  Fakulta potravinářské a biochemické technologie.
Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Ústav chemie pevných látek. Ústav s mnohaletou tradicí a moderním zaměřením Ústav chemie pevných látek je nástupcem dřívější Katedry mineralogie. Již.
Chemie a její obory.
O nás –Tradiční a nejstarší ústav Fakulty technologické (1969) –Výzkum, vývoj a inovace v oblasti plastů a kaučuků –Vzdělávání v polymerech na všech úrovních.
Vysoká škola chemicko- technologická v Praze. Bakalářské studium Magisterské studium Doktorské studium Celoživotní vzdělávání Studium v zahraničí.
Ústav fyzikálního inženýrství Ústav fyzikálního inženýrství
Institut environmentálního inženýrství 546
O fakultě... Fakulta vznikla 1. ledna 1991 rozdělením Fakulty strojní a elektrotechnické na dvě samostatné fakulty. Fakulta elektrotechniky a informatiky.
Zpracovatelský průmysl
CHEMIE KOLEM NÁS.
Nanokrystalické oxidy kovů Libor Libor Machala
? SPOTŘEBNÍ CHEMIE ? „materiály“ „životní prostředí“ „potraviny & biotechnologie“ spotřební ch. (netradiční skladba oborů na FCH VUT)
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Fixace těžkých kovů v geopolymerních materiálech
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm, alespoň.
Povrchová modifikace materiálů vodivými polymery Поверхностная модификация материалов проводящими полимерами Návrh projektu dvoustranné spolupráce v rámci.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
Chemické rovnováhy (část 2.4.)
VODÍK.

Nanotechnologie v praxi
Základní pojmy organické chemie
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Materiály optických kabelů
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
Doc. RNDr. Zbyněk Prokop, Ph.D. Ústav experimentální biologie, obor Mikrobiologie Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Brno MODERNÍ BIOTECHNOLOGIE.
Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech?
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
1 Doc. Ing. Zdeněk Sofer, Ph.D. VŠCHT Praha Ústav anorganické chemie Hydrogenovaný grafen - grafan
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák KOROZE Co má společného ? Spoje jsou „zoxidované“ Auto „kvete“ Potrubí „zkorodovalo“
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
… 32 Základní informace ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ - ÚK tel.: fax:
Cesta k vědě Návrh polymerních optických planárních vlnovodů pro systém FTTH D. J. Gymnázium Christiana.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 29 Anotace.
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
RP 2 partnerům Materiály pro pokročilé strojírenství, energetiku, ekologii, medicínu a pro extrémní podmínky Nové výrobní technologie a metody zpracování.
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Výstup: VY_52_INOVACE_CH.9.21
Co je MSO? proces vysokoteplotní likvidace organických odpadů
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Materiály používané v technické praxi
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Anorganická chemie I Úterý – 16.50
Materiály používané v technické praxi
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Strojnická průmyslovka – škola českých hlav a rukou
UNIVERZITA PARDUBICE Dopravní fakulta Jana Pernera
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Biodegradabilní polymerní materiály: vlastnosti, aplikace
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

Chemie materiálů pro automobilový průmysl Chemie a technologie materiálů doc. Ing. Pavel Novák, Ph.D., prof. Ing. Aleš Helebrant, CSc.

Ústav anorganické chemie Ústav anorganické technologie Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství Ústav skla a keramiky Ústav chemie pevných látek Ústav organické chemie Ústav organické technologie Ústav polymerů Ústav inženýrství pevných látek Laboratoř anorganických materiálů (VŠCHT Praha a ÚSMH AVČR) Ústav chemické technologie restaurování památek Laboratoř informatiky a chemie

Příprava a výzkum funkčních materiálů a materiálových technologií s využitím mikro- a nanoskopických metod chem. složení prostředí struktura vlastnosti Al 2 O 3 TiO 2 SiO 2 ZrO 2 Al Mg Cu Fe Ni -C-C-C-C-C- suroviny Nové materiály + modifikace materiálů klasických mikro- a nano- struktura Zlepšení stávajících technologií

VZ MSM Materiály pro technické aplikace materiály pro elektroniku a fotoniku, supravodiče, magnetooptické vrstvy, iontové vodiče, optické vlnovody, materiály pro laserovou techniku konstrukční materiály: polymerní nanokompozity, amorfní a nanokrystalické slitiny, alkalicky aktivovaná pojiva, materiály pro automobilový průmysl Materiály pro zdraví člověka biomateriály (kostní, dentální, tkáňové implantáty) obalové materiály se zvýšenou odolností proti korozi a degradaci výzkum struktury farmaceutických substancí Materiály a ochrana prostředí recyklace kovonosných odpadů biologicky odbouratelné polymery, recyklace plastů katalyzátory na bázi kovových oxidů vitrifikace odpadů, využití odpadních látek při syntéze anorganických pojiv Aplikace mikroskopických a mikroanalytických metod

Studium CHMAP x CHTM Kombinace znalosti: chemika materiálového inženýra strojaře Kombinace všech materiálů x hlubší znalosti vlastností a technologií jednotlivých materiálů kovové materiály polymerní materiály sklo a keramika Specializace pouze tématem bakalářské práce a volitelnými předměty

Uplatnění magisterské a doktorské studium v kterémkoliv materiálovém oboru výrobci automobilů: Škoda Auto, Hyundai, TPCA výrobci letadel a leteckých motorů: Aero Vodochody, GE Aviation výrobci autodílů: BOSAL, AGC, MITAS, Continental, NEXEN TIRE, BRISK a další subdodavatelé materiálů a technologií po celé ČR sklářský a bižuterní pr. (Preciosa, Moser, Sklárny Bohemia, Vetropack, Saint Gobain…) keramický a stavební pr. (Lasselsberger, JIKA Laufen, Wienerberger, Lafarge Cement….) gumárenský průmysl (Mitas, Continental….) elektrotechnický průmysl (Osram) věda a výzkum – VŠ a AVČR

Zahraniční spolupráce Francie: ENSCI, Limoges Finsko: Ǻbo Akademi, Turku Německo: TU - Bergakademie Freiberg TU - Clausthal Universität Erlangen - Nürnberg Universität Tübingen Norsko: NTNU Trondheim Rakousko: Montanuniversität Leoben Slovensko: Trenčianská Univerzita TU Košice UK: Imperial College USA: Pacific Northwest National Laboratory, Richland

PROČ? Pro talenty všeho druhu Syntéza materiálů - preparativní chemie Analytická chemie Klasická Instrumentální Fyzikální modely Fyzikálně chemické a matematické modely Modely atomárních struktur Na FCHT lehce připravíme praktiky i vědce

Na shledanou na začátku semestru