PRINCIPY TOXIKOLOGIE POTRAVIN Dávky potenciálně toxických sloučenin přijímaných potravinami jsou velmi nízké- stopové (vzhledem např k akutní toxicitě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Metody dostupné v laboratoři Centra pro výzkum a vývoj FN HK
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Chemické složení organismů
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Toxické účinky nízkých dávek
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Komunální odpadní vody a kaly
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Biopotraviny ve školním stravování
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Hodnocení zdravotního stavu dotazníkové šetření Milena Černá.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Znečištění půdy a potravin
Praktická analytická chemie
Hodnocení expozice.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Ing.Miroslava Rýparová
Interference léčiv MUDr. Michaela Králíková Biochemický ústav LF MU
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
METODY TESTOVÁNÍ GENOTOXICITY
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Cizorodé látky v potravinách
Potraviny pro zvláštní výživu
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
VYUŽITÍ BIOMARKERŮ V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ A V OBLASTI VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Prostředí Zdravotní stav BIOMARKERY Genetické vybavení.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
VUOS.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
TESTY GENOTOXICITY Volba organizmů pro testy genotoxicity a řazení do baterií je koncipováno v souladu s direktivami EU (COM, 1993/638), protokoly OECD.
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Cvičeni Rizika spojená s toxickými látkami Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
FUNGUSTOXÍNKOMO- DITA POLNÍ / SKLADO- VACÍ KARCINO - GEN Aspergillus flavus,(parasi- ticus ) Aflatoxín B1-G1, M1 skladovací + polní + (A. ochraceus)(Ochratoxín)skladovací.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Potraviny rostlinného původu
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Epidemiologicky rizikové potraviny
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
TOXICITA LÁTEK Toxicita chemické látky závisí na její dávce. Některé látky jsou toxické již ve velmi nepatrných dávkách (10-9 g), jiné až v dávkách několika.
seminář a praktika z chemie
NAUKA O POVAZE A MECHANISMU ÚČINKŮ CHEMICKÝCH LÁTEK
Biopotraviny.
Statistika a výpočetní technika
Epidemiologicky rizikové potraviny
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Hallandsås tunel a expozice pracovníků
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

PRINCIPY TOXIKOLOGIE POTRAVIN Dávky potenciálně toxických sloučenin přijímaných potravinami jsou velmi nízké- stopové (vzhledem např k akutní toxicitě nebo průmyslové expozici) Expozice je pravidelná a dlouhodobá Absorbce (biologická dostupnost) a toxicita jednotlivých škodlivin je ovlivněna ostatními chemickými složkami potravin

HLAVNÍ SKUPINY CHEMICKÝCH SLOUČENIN V POTRAVINÁCH VYŽADUJÍCÍ TOXIKOLOGICKÉ VYHODNOCENÍ  Kontaminanty ze zevního prostředí (PCB, Dioxiny, Hg, Cd)  Rezidua chemických látek vstupujících do potravin při produkci, skladování, transportu, zpracování  rezidua chemikálií používaných v rostlinné a živočišné výrobě (pesticidy, veterinární léčiva)  toxické látky produkované plísněmi v krmivech nebo potravinách ( aflatoxiny, fusariové toxiny, ochratoxin)  chemické látky migrující z obalových materiálů (ftaláty z plastů)  chemické sloučeniny vznikající při zpracování potravin (PAH, akrylamid)  Zvýšené hladiny „přírodních“ toxinů (solanin v bramborách)  Potravinové přísady (umělá sladidla, barviva, konzervační látky)

PODKLADY PRO POSUZOVÁNÍ CHEMICKÝCH LÁTEK V POTRAVINÁCH Z HLEDISKA ZDRAVOTNÍHO RIZIKA  Toxikologické studie (experimentální, epidemiologické)  Expozice (dávky) hladiny v potravinách konzumace všech aktuálních potravin rizikové skupiny konzumentů (např. extremní konzumace/zvýšená vnímavost)  Biologický monitoring hladiny v těle, biologické ukazatele-”márkry” Konečné vyhodnocení: riziko - přínos

 TOXIKOLOGICKÉ STUDIE A. Experimentální studie in vivo (laboratorní zvířata) in vitro (buňky, tkáňové kultury) B. Epidemiologické studie (exponované populace) prospektivní retrospektivní (případ/kontrola (case/control)

A. EXPERIMENTÁLNÍ STUDIE (laboratorní zvířata) perorální aplikace (sonda, pitná voda, krmivo) akutní toxicita (LD 50 ) toxikokinetika (absorbce, metabolismus, distribuce, vylučování) subchronická toxicita (90 dní), (2 druhy zvířat; 3 různé dávky) reprodukce a teratogenita mutagenita (bakteriální a buněčné systémy ) chronická toxicita/karcinogenita (délka života) specifická toxicita (orgánová toxicita, CNS funkce, imunotoxicita)

ABSORBCE - BIOLOGICKÁ DOSTUPNOST (bioavailability) Množství toxické látky, které se vstřebá ze zažívacího systému do krevního oběhu a rozšíří se do tkání je důležitější než celková dávka (expozice) V různých potravinách se mohou vyskytovat různé chemické formy stejné sloučeniny, které mají různou biologickou dostupnost a následkem toho i rozdílně výrazné toxické účinky Značné, a naprosto nepředvidatelné, druhové rozdíly mohou existovat ve stupni absorbce (biologické dostupnosti) mezi jak jednotlivými druhy laboratorních zvířat, tak mezi laboratorními zvířaty a člověkem

Enzymatickou reakcí se může sloučenina: *zabudovat do chemických procesů v těle (chemická složka) nebo se stát zdrojem energie *přeměnit v neškodnou látku (detoxifikovat) a vyloučit z organizmu *přeměnit (aktivovat) ve vysoce toxikologický metabolit např. v důsledku vysoké reaktivity s DNA, RNA a jinými makromolekulami v organizmu

DETEKCE METABOLITŮ V KRVI A JINÝCH TĚLNÍCH TEKUTINÁCH důležité při tvorbě toxikologicky aktivního metabolitu (zvýšení toxicity podané mateřské látky) při extenzivním/rychlém metabolismu, kdy metabolit(y) jsou jediným možným indikátorem/márkrem pro expozici dané mateřské chemické látce problémy tox hodnocení a analytické metody pro jednotlivé metabolity

DISTRIBUCE V TĚLNÍCH TKÁNÍCH Distribuce a akumulace toxické látky v cílových (”target”) tkáních důležitá pro orgánovou toxicitu Významný také přechod přes fyziologické bariéry (placenta, krev/mozek)  předpoklad pro teratogenní a neurotoxické účinky

VYLUČOVÁNÍ-EXKRECE rychlost vylučování (t 1/2 - biologický poločas) z tělních tekutin nebo z těla podmiňuje stupeň a trvání (vratného) účinku Způsobvylučování důležitý pro: stanovení zátěže organizmu toxikantem (např. Hg ve vlasech, Cd v moči/krvi) rezidua vet. léčiv v potravinách (mléko)

TOXIKOKINETICKÉ STUDIE cílem je:  potvrdit správný výběr pokusného zvířete  ukázat dosažené zatížení organizmu (koncentraci v tělních tekutinách a tkáních) ve vztahu k dávce a k časovému průběhu studie  srovnat dosaženou expozici (hladiny v těle) s toxikologickými nálezy v různých orgánech

SUBCHRONICKÁ TOXICITA OPAKOVANÉ PODÁVÁNÍ TESTOVANÉ SLOUČENINY Provedení: Druh zvířatlab. hlodavci (myš, potkan) ostatní (pes, králík, primáti) Délka pokusu 90 dní Počet zvířat10-20/pohlaví/dávka Dávky 3 různé: nejvyšší = výrazná toxicita; nejnižší bez příznaků Sledované parametry přírůstky hmotnosti, změny (end points) chování, hematologie, klinická chemie krve, moči, váhy orgánů

KARCINOGENITA / CHRONICKÁ TOXICITA Provedení: Druh zvířatlab hlodavci (myš, potkan) Délka pokusu:prakticky délka života (myš a potkan  1-2 roky) Počet zvířat:20-50 / pohlaví / dávka Dávky:3 různé - nejvyšší = výrazná toxicita nejnižší = bez příznaků Parametry:změny chování; váhy orgánů; patologie, histopatologie (klinická chemie)

PROBLEMATIKA VYHODNOCOVÁNÍ KARCINOGENNÍCH / CHRONICKÝCH POKUSŮ Toxikokinetické parametry: Maximální Tolerovaná Dávka (MTD) může být nahrazena srovnáním hladiny v telních tekutinách u člověka Možnost dosáhnout koncentrace v tělních tekutinách, které jsou násobky hladin u člověka

INTERPRETACE VÝSLEDKŮ Z POKUSŮ NA ZVÍŘATECH vysoká expoziční dávka nízká exp. dávka (nasycení receptoru; metabol. systému) chemická forma (PCB kongenery; speciace kovů) mezidruhové (cross-species) rozdíly (vrozená citlivost; toxikokinetika) sledované biologické parametry (end-points) (imunotoxicita ?; neurotoxicita?)

převod na člověka!! (bezpečnostní faktory) rizikové skupiny (individuální citlivost; jednostranná dieta) interakce (chemické složky potravin; ostaní xenobiotika)

NOEL (dávka/kg ž. hm.) ADI (příjem/kg ž. hm.) MRL (množství/kg poživatiny)

Faktory omezující používání pokusných zvířat při testování toxických látek v potravinách Ekonomické náklady Etické otázky Obtíže najít vhodné fysiologické modely (allergie, vývojové změny, nutriční studie, psychické změny)

EPIDEMIOLOGICKÉ STUDIE (studie na exponovaných populacích) Biologické testy - allergie, přecitlivělost [potravinové přísady] cross reakce - poživatiny Nízká specifita a průkaznost!! Hromadné otravy [Hg v rybách-Japonsko, osivu-Irak; PCB v poživatelném oleji-Japonsko, Taiwan] Omezené možnosti studia (nerealistická dávka)!! Epidemiologické studie [kancerogenní sloučeniny; kontaminanty v pitné vodě] Nespolehlivé - nízká citlivost, přítomnost dalších etiologických faktorů!!

PřÍJEM (EXPOZICE) CHEMICKÉ LÁTKY V DIETĚ Hladiny v jednotlivých potravinách: Analýzy: specifické a citlivé analytické metody reprezentativní vzorky analyza dvojitých porcí Údaje od výrobce: přísady, pesticidy

 Stále značné rozdíly ve shromaždování a vyhodnocování údajů na národní úrovni  Srovnání skutečné expozice relevantních skupin obyvatelstva jednotlivým škodlivi- nám v potravinách na mezinárodní úrovni obtížné

CO NÁM VLASTNĚ ŘÍKÁ M R L ? M R L pouze indikace toxického potenciálu chemické sloučeniny Krátkodobé nebo nízké překročení povoleného limitu se nepovažuje za zdravotní riziko pro člověka Mezinárodně stanovený M R L - ochrana proti umělým obchodním bariérám

RISK MANAGEMENT Při stanovování M R L pro potravinové přísady nebo kontaminanty se vychází z následujícího: + Toxicita chemické látky (např A D I) + Potřeba při správném použití (GAP, GVP - pesticidy, vet léčiva) +Výskyt / použití (jaký druh potravin) +Konzumace příslušné potraviny +Citlivost analytické metody +(Mezinárodní limity např Codex vs EU)

OPATŘENÍ KE SNIŽOVÁNÍ ZDRAVOTNÍHO ZDRAVOTNÍHO RIZIKA ZE ŠKODLIVÝCH LÁTEK V POTRAVINÁCH 1. Omezování průniku do prostředí (vzduch, půda, voda) a šíření v potravních řetězcích (Cd, Hg, Pb, POP) 2. Správná výrobní - zemědělská, veterinární a technologická praxe (pesticidy, vet léčiva, přísady) 3. Dietetické poradenství (doporučení) *potravina, plodina (ryby, ovoce, zelenina) * lokální znečištění (geografická lokalita) * rizikové skupiny (těhotné ženy, děti )

4.Podrobné značení obsahu a složení potravin (přísady-allergici) 5.Vyšší nároky na kvalitu produktů speciální výživy (dětské poživatiny; nemocniční strava) 6. Hygienické limity (M R L) problematika: ¤ expozice, tox hodnocení (ne vždy dostačující) ¤ zdlouhavá mezinárodní spolupráce (PCB, PAHY atd) CÍLEM JE VOLNOST VÝBĚRU t j aby si konzument na základě kompetentních a objektivních informací mohl sám vybrat vhodné potraviny