Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokrmy ze zvěřiny Bc. Daniel Vančura.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MYSLIVOST OSVRAČÍN Zpracovala: Lucie Kazdová.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Prase divoké Latinský název tohoto zvířete je Sus scrofa
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Didaktické testy pro ověřování znalostí
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
ZVĚŘINA říjen 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150309
ŽIVOČICHOVÉ.
VY_32_INOVACE_Př.5.04-Bažant obecný-prezentace název šablony:
Maso – složení, obchodní označení
Poznávání lesních zvířátek
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
MASO.
Který živočich do řady nepatří
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
POZNÁVAČKA Živočichové EKOSYSTÉM LES 4. třída.
Charakteristika pokrmů ze zvěřiny. Rozdělení. . VY_32_INOVACE_TPP_558
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Hygiena Masa volně žijící zvěře
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_281 Ročník: 2.
Předmět: Potravina a výživa Ročník: druhý
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_506 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_287 Ročník: 2.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Hygiena zvěřiny a veterinární předpisy MVDr. Rastislav Lagín.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 23 Název školy: Střední průmyslová.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Novela veterinárního zákona
Kontrola zdraví zvířat – myslivost rok 2017
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zvěřina – charakteristika masa
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ZVĚŘINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zvířata v Lese –test savci 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
19 savci v lese VY_32_INOVACE_19
Vejce Vejce – pouze slepičí
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Modul 1 Hygiena živočišných produktů HYGIENA ZVĚŘINY

Slide 2…atd Obsah: 1. Charakteristika a definice masa 2. Dělení zvěřiny dle pokryvu těla 3. Dělení zvěřiny dle velikosti 4. Charakteristické vlastnosti zvěřiny 5. Hygienické požadavky na zvěřinu 6. Mikrobiologické vyšetření zvěřiny 7. Jednotlivé druhy masa zvěřiny 8. Konec prezentace

Charakteristika a definice Zvěřina Je maso a poživatelné části těl lovné zvěře, žijící v přírodě nebo chované pro lov.

Dělení zvěře  Srstnatá vysoká (spárkatá) - jelen, srnec, daněk  Srstnatá nízká – zajíc, králík, liška  Pernatá – koroptev, křepelka, bažant, krocan divoký  Pernatá drobná lesní – tetřev, jeřáb  Pernatá drobná vodní – kachna divoká, husa divoká  Černá – divoké prase

Dělení zvěře podle pokryvu těla srstnatá pernatá

Dělení zvěře podle pokryvu těla srstnatá pernatá

Dělení zvěře podle velikosti drobná spárkatá

Co do zvěřiny nepatří? Maso šelem:  Psovitých  Kočkovitých  Lasicovitých  Maso opic

 Je maso volně žijících zvířat, která byla ulovena povoleným způsobem  Maso má vysokou biologickou hodnotu  Maso má vysoký obsah bílkovin a esenciálních mastných kyselin  Maso má nízký obsah tuku (1-2%)  Maso obsahuje méně cholesterolu  Maso má vysoký obsah aromatických látek. Charakteristické vlastnosti

 Maso má vysoký obsah minerálních látek a vitamínů  Maso má tmavou barvu – vyšší obsah svalového barviva  Maso má vynikající údržnost (nekazí se)  Maso má jemnější strukturu  Maso obsahuje méně vaziva  Maso zvěřiny j e velmi zdravé a kvalitní maso  Loví se pouze určené druhy zvířat Charakteristické vlastnosti

Hygienické požadavky:  Zvěřina nesmí být :  znečištěna  rozstřílená  napadená parazity  vyhublá  Musí pocházet ze zdravé zvěře

Hygienické požadavky:  Nesmí být z uštvané zvěře – chybí glykogen  Nesmí být zapařená, plesnivá  Po ulovení musí být zvěř prohlédnuta speciálně proškolenou osobou, která vlastní licenci

Napadení parazity:

Roztříštěná svalovina:

Laboratorní vašetření zvěřiny

Laboratorní vyšetření zvěřiny Trichineloskopie - j e povinné vyšetření  u jatečně poražených prasat  divokých prasat  koní  oslů a jim podobným  jezevců  medvědů  nutrií Pokud svalovina těchto zvířat je určena pro hromadnou spotřebu

Laboratorní vyšetření zvěřiny Trichineloskopie - metody  trávící metoda  kompresní metoda Podle předpisu EU musí být vyšetření provedeno trávící metodou Kompresní metoda je jen orientační

Laboratorní vyšetření zvěřiny Mikroskopické vyšetření Vyšetření svaloviny na trichinelózu trichineloskopie

Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř vysoká: jelenní maso

Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř vysoká: srnčí maso

Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř vysoká: dančí maso

Jednotlivé druhy masa Černá zvěř : maso divokého prasete

Jednotlivé druhy masa muflonní maso

Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř nízká: zaječí maso

Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř nízká: králičí maso

Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř drobná: koroptev

Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř drobná: křepelka

Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř drobná: bažant

Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř drobná: divoký krocan

Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř vodní: divoká kachna

Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř vodní: divoká husa

Děkujeme za pozornost MVDr.Michaela Jobová MVDr.Hana Vrajová