Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Modul 1 Hygiena živočišných produktů HYGIENA ZVĚŘINY
Slide 2…atd Obsah: 1. Charakteristika a definice masa 2. Dělení zvěřiny dle pokryvu těla 3. Dělení zvěřiny dle velikosti 4. Charakteristické vlastnosti zvěřiny 5. Hygienické požadavky na zvěřinu 6. Mikrobiologické vyšetření zvěřiny 7. Jednotlivé druhy masa zvěřiny 8. Konec prezentace
Charakteristika a definice Zvěřina Je maso a poživatelné části těl lovné zvěře, žijící v přírodě nebo chované pro lov.
Dělení zvěře Srstnatá vysoká (spárkatá) - jelen, srnec, daněk Srstnatá nízká – zajíc, králík, liška Pernatá – koroptev, křepelka, bažant, krocan divoký Pernatá drobná lesní – tetřev, jeřáb Pernatá drobná vodní – kachna divoká, husa divoká Černá – divoké prase
Dělení zvěře podle pokryvu těla srstnatá pernatá
Dělení zvěře podle pokryvu těla srstnatá pernatá
Dělení zvěře podle velikosti drobná spárkatá
Co do zvěřiny nepatří? Maso šelem: Psovitých Kočkovitých Lasicovitých Maso opic
Je maso volně žijících zvířat, která byla ulovena povoleným způsobem Maso má vysokou biologickou hodnotu Maso má vysoký obsah bílkovin a esenciálních mastných kyselin Maso má nízký obsah tuku (1-2%) Maso obsahuje méně cholesterolu Maso má vysoký obsah aromatických látek. Charakteristické vlastnosti
Maso má vysoký obsah minerálních látek a vitamínů Maso má tmavou barvu – vyšší obsah svalového barviva Maso má vynikající údržnost (nekazí se) Maso má jemnější strukturu Maso obsahuje méně vaziva Maso zvěřiny j e velmi zdravé a kvalitní maso Loví se pouze určené druhy zvířat Charakteristické vlastnosti
Hygienické požadavky: Zvěřina nesmí být : znečištěna rozstřílená napadená parazity vyhublá Musí pocházet ze zdravé zvěře
Hygienické požadavky: Nesmí být z uštvané zvěře – chybí glykogen Nesmí být zapařená, plesnivá Po ulovení musí být zvěř prohlédnuta speciálně proškolenou osobou, která vlastní licenci
Napadení parazity:
Roztříštěná svalovina:
Laboratorní vašetření zvěřiny
Laboratorní vyšetření zvěřiny Trichineloskopie - j e povinné vyšetření u jatečně poražených prasat divokých prasat koní oslů a jim podobným jezevců medvědů nutrií Pokud svalovina těchto zvířat je určena pro hromadnou spotřebu
Laboratorní vyšetření zvěřiny Trichineloskopie - metody trávící metoda kompresní metoda Podle předpisu EU musí být vyšetření provedeno trávící metodou Kompresní metoda je jen orientační
Laboratorní vyšetření zvěřiny Mikroskopické vyšetření Vyšetření svaloviny na trichinelózu trichineloskopie
Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř vysoká: jelenní maso
Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř vysoká: srnčí maso
Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř vysoká: dančí maso
Jednotlivé druhy masa Černá zvěř : maso divokého prasete
Jednotlivé druhy masa muflonní maso
Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř nízká: zaječí maso
Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř nízká: králičí maso
Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř drobná: koroptev
Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř drobná: křepelka
Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř drobná: bažant
Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř drobná: divoký krocan
Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř vodní: divoká kachna
Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř vodní: divoká husa
Děkujeme za pozornost MVDr.Michaela Jobová MVDr.Hana Vrajová