Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
KAMENIVO SPŠ stavební, České Budějovice.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Čistička odpadních vod
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba vápna(STA25) Ing. Naděžda Bártová.
ZAŘÍZENÍ PRO VAŘENÍ, PAŘENÍ A MÁČENÍ DŘEVA .
Rozdíl mezi kluznými a kuličkovými ložisky
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Zpracovny nekovového odpadu
Voda a vzduch = základ života
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_VOLBA.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Třídění rozemletých surovin Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2.
Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Výroba piva.
Způsoby nanášení nátěrových hmot
Sušící režimy Nízkoteplotní sušení – dřevo se suší při teplotě do 45o C. Probíhá pomalu, suší se šetrně, bez vzniku vnitřních napětí. Používá se pro sušení.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Konstrukční uspořádání
BRUSKY.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Palivová soustava vznětového motoru OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
Sladařství  Cílem je řízeným procesem máčení, klíčení a hvozdění vyrobit z ječmene slad bohatý na enzymy, které jsou důležité pro výrobu sladiny a aromatické.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
PRŮMYSLOVÁ CHEMIE Doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc..
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Skladování vajec  špičkou dolů, v suchých, větratelných prostorách, v chladu  Před uskladněním oddělíme vejce silně znečištěná trusem, popřípadě.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Přírodní látky 1. Sacharidy.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výroba surového železa
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
Posklizňová úprava zrna
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Slad Základní surovinou při výrobě sladu je kvalitní sladovnický ječmen Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr, a tím.
Keramika.
Vytápění Dálkové vytápění
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Generativní množení hrnkovek
Přirozené a umělé ekosystémy.
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Technika obsluhy – Výroba kávy
Lití - klasika Lití je způsob výroby polotovarů a součástí, kdy se roztavený materiál vlije nebo vtlačí do formy. Po ztuhnutím materiálu ve formě vznikne.
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Odlitky.
Vzduch.
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Slide 1 Modul č.22 Technologie – sladařský průmysl Výroba sladu – třídění, čištění a máčení ječmene

Slide 2…atd Výrobu sladovnického ječmene můžeme rozdělit na osm fází:  Příjem, čištění a třídění ječmene  Máčení ječmene  Sladování neboli řízené klíčení ječmene  Hvozdění zeleného sladu  Odkličkování sladu  Uložení sladu v sile, zrání sladu  Leštění sladu, odstranění prachu a poškozených zrn  Expedice sladu

Slide 2…atd Příjem, čištění a třídění ječmene  Ječmen je přijímán na rampě, která je vybavena váhou, kde ječmen vážíme  Z rampy ječmen přechází do tzv. příjmových košů, odkud je dále dopravován pomocí dopravníků do čistírny a třídírny ječmene  Celá příjmová linka musí být napojena na odsávání prachu  Z každé příchozí várky ječmene odebíráme průměrné vzorky, které podrobujeme důkladné analýze pro zjištění základních jakostních znaků ječmene

Slide 2…atd  Při čištění se ječmen zbavuje příměsí, prachu a nečistot  Čištění ječmene rozdělujeme zejména z kapacitních důvodů na dvě fáze:  fázi předčištění - odstraňujeme hrubé nečistoty  fázi vlastního čištění o Čištění provádíme na:  aspirátoru (odstranění prachu, slámy, písku)  triéru (odstranění zlomků a menších zrn a půlek).

Slide 2…atd  Třídění zrna podle velikosti zrn probíhá na soustavě sít  Tříděním získáváme tři frakce:  zrna o velikosti větší než 2,5 mm tzv. prima  zrna o velikosti 2,2 - 2,5 mm tzv. sekunda  zrna, která propadnou sítem s oky o průměru 2,2 mm tzv. zadina (propad) - k výrobě piva se nepoužívá, jedná se o odpad.

Slide 2…atd Skladování ječmene  Po vytřídění je nutné zrno uskladnit v silech po dobu nejméně šesti týdnů  Důležitými parametry při skladování ječmene jsou vlhkost a teplota  Při vyšší vlhkosti a teplotě ječmene začíná ječmen klíčit - nežádoucí (dochází k rozvoji nežádoucích mikroorganismů)  Při klíčení ječmene se produkuje oxid uhličitý, který poškozuje klíček  teplota skladování maximálně 20°C

Slide 2…atd  vlhkost ječmene do 15%  Při skladování ječmene provádíme nejčastěji tzv. aktivní větrání, při kterém dochází k výměně vzduchu mezi jednotlivými zrny  Aktivní větrání provádíme pomocí systému potrubí a větracích kanálků  Důležitá prevence před skladištními škůdci

Slide 2…atd Máčení ječmene  Cílem máčení je:  Zvýšit obsah vody v zrnu na 43 – 45 % - důležité pro zahájení enzymatických reakcí a pro klíčení  Odstranit splavky – jedná se o lehké nečistoty  Omýt zrno a vyluhovat některé škodlivé látky – např. látky barevné a hořké, které zhoršují senzorické vlastnosti ječmene

Slide 2…atd  Máčení probíhá v máčírnách v tzv. náduvnících  Náduvníky jsou nádoby válcového nebo čtyřhranného tvaru z oceli  Používá se cylindrokónický náduvník, plochý náduvník, Wildův náduvník  Náduvníky jsou vybaveny zařízením pro větrání tlakovým vzduchem a zařízením pro odsávání oxidu uhličitého

Slide 2…atd

 Rozdělení máčení:  Máčení jednodenní - máčení v nich trvá maximálně 24  Máčení dvoudenní – máčení trvá 48 hodin  Máčení třídenní – máčení trvá 72 hodin o Umístění náduvníků:  Ná­duvníky umístěny pod sebou - ječmen s vodou se přepouští samospádem do náduvníku dalšího dne - hovoříme o přepouštěcích máčírnách

Slide 2…atd  Náduvníky umístěny vedle sebe – v tom případě hovoříme o přečerpávacích máčírnách (pomocí čerpadel dochází k přečerpání ječmene z náduvníku namáčecího do náduvníku vymáčecího). o Vymáčení ječmene znamená transport ječmene z máčírny na klíčení (rozlišujeme suché a mokré vymáčení, suché vymáčení se používá při humnovém klíčení).

Slide 2…atd o Součástí máčíren je velín, ze kterého programově provádíme všechny operace, které s máčením souvisí o Technologie máčení ječmene  Většinou se používá vzdušné máčení - kombinuje vlastní máčení a vzdušné přestávky

Slide 2…atd  Máčecí postup je nejčastěji "na tři vody„ - třikrát se zaplavuje zrno se dvěma vzdušnými přestávkami  První namočení – zvyšuje obsah vody na 30 % a zrno je hodin pod vodou  Druhé namočení – zvyšuje obsah vody na % a zrno je hodin pod vodou  Třetí namočení – obsah vody se zvyšuje na % a zrno je hodin pod vodou.

Slide 2…atd  Další způsoby máčení:  záplavové máčení  nevýhodou je o 30 % vyšší spotřeba vody  sprchové máčení  nevýhodou je to, že se nevyloučí se nežádoucí látky z ječmene a nedokonale se odstraní také splavky  výhodou je nízká spotřeba vody)

Slide 2…atd  klasické máčení  opak vzdušného máčení - doba namočení ječmene dlouhá a vzdušné přestávky krátké  poskytuje vysoce kvalitní slady, ale pouze u velmi kvalitních ječmenů  Dobře namočené zrno ječmene je měkké a dá se ohnout přes prst.

Slide 2…atd Otázky k opakování  Jaké frakce vznikají při třídění zrna podle velikosti?  K čemu dochází při skladování zrna? Jakou jsou parametry skladování?  Co je cílem máčení zrna?  Jak se nazývá prostor, ve kterém máčení probíhá a kde by měl být umístěn?  Které typy náduvníků znáš? Z jakého jsou materiálu a jaký mají tvar?

Slide 2…atd  Jaké typy máčíren znáte a jak je zajištěn transport ječného zrna mezi náduvníky?  Jaké technologie máčení existují? Která z technologií se nejvíce využívá? Popište nevýhody, popřípadě i výhody ostatních technologií.

Slide 2…atd DĚKUJI ZA POZORNOST