Název:Jan Amos Komenský Autor: Mgr. Andrea Jílková Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:český jazyk a literatura Ročník:první Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0504.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Advertisements

JAN ÁMOS KOMENSKÝ (1592 – 1670) „Učitel národů“.
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Doba Jana Amose Komenského
Registrační číslo projektu:
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Jan Amos Komenský ( JV Morava – Amsterdam)
České země za třicetileté války
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu
BAROKO - umělecký směr 16. – 18. století
J IHOMORAVSKÝ KRAJ. RozlohaPočet obyvatelHustota zalidnění Pořadí hustoty zalidnění km ,4 ob/km 2 3.
3/ Česká exilová literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Předchůdci Husovi Mgr. Ludmila Růžičková
Jan Amos Komenský.
32_04_35 Komenský Anotace Komenský Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Jan Amos Komenský 8. ročník.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Mistr Jan Hus (14. stol.)  kněz, myslitel, reformátor a kazatel  vyučoval na univerzitě v Praze a dva roky byl jejím rektorem  navrhl reformu pravopisu.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Pedagogická díla J. A. Komenského - kromě Velké didaktiky a Informatoria školy mateřské 4.část.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Vlastenectví a národní tradice.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
„Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme, a cokoliv se tu koná, všech se týče“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Druh učebního materiálu
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_9SJ-4
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
Význam J.A. Komenského 5.část
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Jan Amos Komenský
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
BAROKO sochařství, malířství, literatura
ŠABLONA III/2 JAN AMOS KOMENSKÝ Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Novověk – pobělohorské období a Jan Amos Komenský
Jan Ámos Komenský.
ŠABLONA III/2 Jan Ámos Komenský, literatura 8. roč. ,Mgr. L
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Státní občanství VY_32_INOVACE_03-43 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
28. březen 1592 – 15. listopad 1670 Mgr. Hana Šenková
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_19 J.A. Komenský
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Stupeň základního vzdělávání: 1.
Transkript prezentace:

Název:Jan Amos Komenský Autor: Mgr. Andrea Jílková Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:český jazyk a literatura Ročník:první Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku:

Anotace Prezentace slouží k seznámení s významnou osobností české barokní literatury Žáci se seznámí s jeho životem, jeho díly filosofickými, didaktickými a náboženskými Na jeho díle se budou snažit pochopit hlavní principy barokní literatury Seznámí se s významem Komenského pro dnešek Klíčová slova: emigrace, pedagog, filosof, teolog, Pobělohorské období, Jednota bratrská

Jan Amos Komenský 1)

Jeho život narodil se r v Nivnici na Moravě, další možné místo jeho narození je Uherský Brod nebo Komňa (odtud Komenský) otec byl drobný podnikatel byl bratrským knězem v Přerově a ve Fulneku též byl filosofem, pedagogem, překladatelem pobýval v emigraci (Polsko – Lešno, Anglie, Švédsko, Uhry, Nizozemí – zde od r natrvalo) jeho myšlenky moderní výchovy a vzdělání začala realizovat až moderní věda ( systém vědění zpřístupnit všem…)

Jeho dílo 1. období: Jeho počátky – do r do tohoto období řadíme jeho dílo náboženské a filozofické např.Přemyšlování o dokonalosti křestanské Listové do nebe ( Jedná se o 5 fiktivních dopisů, kdy lid píše Bohu, ten kárá bohaté, nabádá chudé a bohaté, aby se smířili). Hlubina bezpečnosti ( myšlenka odevzdanosti do boží vůle )

Labyrint světa a Ráj srdce Hlavní postavou je poutník, který bloudí městem a hledá si povolání. Doprovází ho Všudybud, který mu radí, aby vše příliš nekritizoval. Poutník ve městě vidí lidi, jak jsou na sebe zlí, jak se honí za ziskem a postavením. Přidá se k nim Mámení, které poutníkovi nasadí růžové brýle, které mu mají dělat pohled na svět hezčí. Jenže brýle mu nedoléhají a on vidí svět stále takový, jaký ve skutečnosti je. Tzn. bez předsudků. Autor všude vidí nepoctivost, faleš, podvod. Poutník je z toho zoufalý. Jediné místo, kam se může uchýlit, je Bůh. Všudybud = lidská vnímavost vyhrocený protiklad fikce a reality 2).

2. období: 1628 – 1648 ( Vestfálský mír ) v tomto období pobývá převážně v polském Lešně věnuje tvorbě pedagogických spisů dílo např.: Didaktika ( 1632 ) ( Radí, jak učit, rozdělil vzdělání na 4 stupně – škola mateřská, školní docházka do 12 let, gymnázium, univerzita ) 3) Informatorium školy mateřské Brána jazyků otevřená ( 1631 )

3. období: zažil požár v Lešně, kde byla zničena značná část jeho tvorby, umřela mu jeho 2. žena, odchází do Amsterodamu, kde zůstává až do své smrti dílo: pansofické = vševědné spisy Orbis pictus = Svět v obrazech ( latinská učebnice, později vzorem dalším učebnicím ) Anděl míru ( usiluje o mír mezi národy ) Všeobecná porada o nápravě věcí lidských ( stěžejní filozofické dílo, programem světa bez válek, světa lásky a moudrosti ) 4)

Význam Komenského snažil se reformu školství, o zvýšení vzdělanosti snažil se o mírové soužití mezi národy snažil se o odstranění sociálních rozporů ve společnosti snaha o vytvoření české vědy v jazyce lidu srozumitelnému ve vzdělání učit od jednoduchého ke složitému v dětech probouzel cit a vůli škola má být přístupna všem bez rozdílu sociálního původu a pohlaví

5 )

Zdroje: obrázky: 1) 2) 3) 4) 5) Prokop,V. Dějiny literatury od starověku do počátku 19.století. 1.vyd. Karlovy Vary: O.K.-Soft,2011.s