1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku 27. 11. 2012 Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice a návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009.
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
1 Konference „Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost“ Teplárenství v ČR – co jej podporuje a co ohrožuje Miroslav.
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů České republice – vazba na energetické koncepce v krajích Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Očekávané dopady systému emisního obchodování. Prezentace závěrečných výsledků Studie předpokládaných dopadů systému obchodování s povolenkami na emise.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Kjótský protokol, Národní alokční plán Současnost a příprava na období
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Přežije systém EU pro obchodování s emisními povolenkami Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha

2 Chráníme klima? Snižování emisí skleníkových plynů v ČR Má smysl snižovat emise pouze v Evropě? Co vše dokážeme v EU vymyslet?

3 Několik faktů na začátek aneb „povolenka“ není „povolenka“… Kjótský protokol (KP) – nastavení snížení emisí skleníkových plynů v letech ; AAU jednotky (v tisku mylně „povolenky“) … stát získal a přebytky prodává – nejlepší na světě (emise ČR 1990 … 164 mil.t., 2008 … 121mil.t.) EU ETS – vlastní evropský mechanismus, který si EU vymyslela za účelem splnění závazků v KP EUA povolenky získávaly v 1. ( ) a 2. ( ) obchodovacím období firmy „zdarma“ další jednotky (např. ERÚ a CER) z mezinár. projektů.

4 Několik faktů na začátek aneb emisní obchodování v ČR Kjótský protokol (KP) – závazky zemí … v r zemí - pokrývá KP 60 % emisí; EU ETS – závazky společností – od r společnosti nebudou získávat valnou většinu povolenek zdarma, ale budou muset nakupovat … chemie ˃ 50 % v ČR obchodování ošetřeno zákonem o obchodování s emisemi skleníkových plynů nově 383/2012 Sb. (dříve 695/2004 Sb. ve znění pozdějších předpisů); zákon řeší komplexně emisní obchodování (více konference Virtuse ve čtvrtek – zde výnosy z aukcí povolenek.

5 Několik čísel na začátek … EU ETS v ČR v gesci Ministerstva životního prostředí; pro 1. a 2. obchod. Období (OO) byly stanoveny tzv. „Národní alokační plány“ (NAP … neplést s nyní schvalovanými Národními akčními plány v rámci zákona o POZE) pro cca 400 zařízení spadajících do systému; 1. OO ve výši 97,6 mil. EUA/rok; 2. OO ve výši 86,8 mil. EUA/rok; 3. OO stanoven pouze strop pro celou EU; emise skutečné (v mil. t/rok) ,473,675,674,2

6 Chemie v EU ETS I v 3. OO budou přidělovány EUA zdarma, ale pouze na pokrytí části výrob ohrožených uhlíkem, části výroby tepla a pak v rámci tzv. „derogací“ … tedy těm, kdo mají vyčleněnou energetiku do samostatného subjektu; Chemie patří mezi energeticky náročná odvětví, na část se vztahuje režim „ohrožených odvětví“, avšak na výrobu elektřiny a tepla nedostane žádné povolenky (na rozdíl od elektráren a tepláren dodávajícím domácnostem); Náklady na EUA tak spolu s náklady na elektrickou energii tvoří významnou část z celkových nákladů … tlak na konkurenceschopnost - protože trh je globální ale povolenka lokální (EU);

7 Přesun výroby v krocích Proces přesunu výroby je snadný a lze popsat v jednoduchosti ve 3 krocích: 1. útlum (ukončení) investic v zemích EU v souvislosti s EU ETS, IPPC a další legislativou; 2. pomalý odchod průmyslu z EU, ztráta přímých i nepřímých pracovních míst, ztráta inovačních kapacit, know-how a vývoje nových produktů; 3. rozvoj kapacit mimo EU s nižšími požadavky na legislativu;

8 Pokles emisí CO 2 v praxi EU Podíl evropského průmyslu poklesl z 32,1% v roce 1999 na 24% v roce 2009; Podíl Číny na globálním trhu vzrostl z 5,8% v roce 1999 na 22,2% v roce 2009; Například emise skleníkových plynů v UK poklesly o 3% mezi roky 1990 a 2006; x Při započtení „dovezených emisí“, tedy emisí vyprodukovaných při výrobě dovezeného zboží za stejné období došlo k nárůstu emisí o 47% !!!

9 Není pokles emisí jako „pokles“ emisí II

10 Předpokládané rozdělení spotřeb energie v roce 2035

11 Předpokládané rozdělení emisí skleníkových plynů v roce 2035

12 Revize Směrnice o zdanění energie Revize směrnice 2003/96/ES pro zdanění energetických produktů a elektřiny, která předpokládá zavedení tzv. uhlíkové daně; výše by měla být € za tunu oxidu uhličitého (v sektorech mimo EU ETS, tedy i domácnosti); Daň by členské státy Evropské unie měly začít vybírat od 1. ledna 2014;

13 Jak se můžeme alespoň bránit? Průmysl se dlouhodobě snaží přesvědčit státní aparát, že alespoň část výnosů z environmentálních poplatků a daní by se měla vrátit zpět průmyslu; výnosy z uhlíkové daně lze použít jako potenciální zdroj pro průmysl; rovněž výnosy z aukcí povolenek: 50% do státního rozpočtu a 50% rozděleno mezi MŽP a MPO; Dnešní odhady ceny EUA hovoří o ceně 10€ až 30€; Jaká je realita?

14 Alokace povolenek I Zdroj: MŽP 2011 V r.2013 se bezplatně přidělí cca 75% EUA zdarma x Po odečtení EUA přiděleným výrobcům ELE bude zdarma v r.2013 pouze 65% a v r.2020 pouze 35% !!!

15 Alokace povolenek II Zdroj: MŽP 2011

16 Využití výnosů z aukcí povolenek Zdroj: MŽP 2011 Různé ceny znamenají různé výnosy … set-aside??? r.2013 se bezplatně přidělí cca 75% EUA zdarma x

17 A jak to vypadá na mezinárodním úrovni? stále se jedná … Bali …Kodaň … Cancún … Durban … začalo jednání v Kataru … dohoda stále v nedohlednu, ale EU má stále ambici být lídrem v rámci mezinárodního vyjednávání snaha o prosazení přísnějšího redukčního cíle – nejdříve 20%, pak 30%, nyní 25%? … set-aside/backloading ??? … EC se „snaží“ Sdělení k Plánu přechodu na konkurenceschopné nízkouhlíkové hospodářství v roce 2050“ (Roadmap 2050) … snížit emise skleníkových plynů o 99% (energetika) a 80% zpracovatelský průmysl

18 Roadmap 2050 Předpokládané investice 270 mld. € ročně

19 Děkuji za pozornost! Jaroslav Suchý tel.: