Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy 15. 6.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Advertisements

REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Výsledky přijímacího řízení ve školním roce 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Čerpání rozpočtu přímých výdajů za rok 2011 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
Čerpání rozpočtu přímých výdajů za rok 2009 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Porada ředitelů dětských domovů zřizovaných Moravskoslezským krajem odbor školství, mládeže a sportu KÚ MSK oddělení přímých nákladů.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Čerpání rozpočtu přímých výdajů za rok 2009 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných krajem Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných.
Čerpání rozpočtu přímých nákladů za rok 2012 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných obcemi únor 2010 Odbor školství, mládeže a sportu KÚ MSK oddělení přímých nákladů.
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2010 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2009.
Financování regionálního školství
Příprava rozpočtu na rok zasedání S RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Odměňování pedagogických pracovníků
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Projekt Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků škol a školských zařízení Libereckého kraje v oblasti řízení a personální politiky I CZ.1.07/1.3.00/
Financování regionálního školství (seznámení s principy) Jindřich Fryč 07/02/2013.
KONCEPČNÍ ZÁMĚR REFORMY SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY
Aktuální informace (pro RK vedoucích pracovníků a pracovníků přímo řízených organizací) Mgr. F. Dobšík (30. duben 2013)
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Mgr. Oldřich Hájek.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných krajem
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Soutěže talentované mládeže KURZ - FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Rozpočet přímých NIV na rok 2010 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 26. srpna 2010 KÚ Liberec.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
Školy a školská zařízení v Pardubickém kraji
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Rozpočet přímých NIV na rok 2014
místo konání: Krajský úřad Libereckého kraje
Porada s řediteli škol a školských zařízení
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Ekonomický vývoj Pardubického kraje a návrh rozpočtu 2012
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Normativní financování vztahy a souvislosti
Rozpočet přímých NIV na rok 2013
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 21. října 2011 Liberec.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů)
Rozpočet přímých NIV na rok 2016
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Porada s obcemi s rozšířenou působností
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2018
Rozpis rozpočtu a normativy
s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných obcemi
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Porada s obcemi s rozšířenou působností
Rozpočet přímých NIV na rok 2011
Transkript prezentace:

Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy

2 Odměňování pedagogických a nepedagogických pracovníků regionálního školství Oblast odměňování pedagogických i nepedagogických pracovníků krajských a obecních škol a školských zařízení v působnosti Pardubického kraje je financována především z účelových finančních prostředků ze státního rozpočtu poskytovaných MŠMT ČR.

3 Na rok 2009 byly Pardubickému kraji dosud přiděleny účelové finanční prostředky, které jsou určeny zejména na odměňování pracovníků školství: tis. Kč -na přímé náklady na vzdělávání (ÚZ ) tis. Kč -rozvojový program „Hustota“ a „Specifika“ (ÚZ ) tis. Kč -rozvojový program „Zvýšení nenárokových složek platů a motivačních složek mezd pedagogických pracovníků s ohledem na kvalitu jejich práce“ – 1. etapa (ÚZ )

tis. Kč -rozvojový program „Zvýšení nenárokových složek platů a motivačních složek mezd pedagogických pracovníků s ohledem na kvalitu jejich práce“ – 2. etapa (ÚZ ) tis. Kč -rozvojový program „Posílení úrovně odměňování nepedagogických pracovníků“ – 1. etapa (ÚZ ) tis. Kč -rozvojový program „Posílení úrovně odměňování nepedagogických pracovníků“ – 2. etapa (ÚZ )

5 Navýšení platových tarifů v průběhu roku 2009 bude řešeno v rámci těchto zdrojů: navýšení platových tarifů nepedagogických pracovníků od (o cca 16 %) –rozvojový program „Posílení úrovně odměňování nepedagogických pracovníků“ – 1. etapa (ÚZ ) –rozvojový program „Hustota“ a „Specifika“ (ÚZ ) –rozpuštění 1. části (ve výši 60 %) povinně vytvořené rezervy v rámci přímých nákladů na vzdělávání (ÚZ ) –fond odměn

6 Navýšení platových tarifů všech pracovníků od (o cca 3,5 %): pedagogičtí pracovníci –rozvojový program „Zvýšení nenárokových složek platů a motivačních složek mezd pedagogických pracovníků s ohledem na kvalitu jejich práce“ – 1. etapa (ÚZ ), účel využití byl rozšířen o možnost pokrytí zvýšených tarifů od –přímé náklady na vzdělávání (ÚZ ) zejména rozpuštění 2. části povinně vytvořené rezervy do

7 nepedagogičtí pracovníci –rozvojový program „Posílení úrovně odměňování nepedagogických pracovníků“ – 2. etapa (ÚZ )

8 Organizační problémy ve školství – I. Převody zřizovatelských kompetencí mezi Pk a obcemi ve vztahu ke všem: – speciálním školám – do zřizovatelské působnosti Pk – ZUŠ a DDM – do zřizovatelské působnosti obcí Důvod: Spádovost uvedených škol a školských zařízení odpovídající územní působnosti (a tedy i odpovědnosti a zájmům) Pk a příslušných obcí Jak: Cestou dohody kraje a příslušných obcí o podmínkách převzetí, nejlépe k

9 Organizační problémy ve školství – II. Vytvoření systému páteřních škol zřizovaných Pk Důvody: Potřeba reagovat na nepříznivý demografický vývoj: – počty žáků na SŠ ve šk. roce 2002/ % 2012/ % tj. pokles o 20 % a jeho důsledky (při financování škol přes počet žáků): – provozní výdaje na 1 žáka v roce % v roce % – méně naplněné školy a jednotlivé třídy nedovolují hospodárně a efektivně využívat personálního i materiálního vybavení škol Jak: Nejlépe cestou návrhů dotčených škol „zdola“, ucelený koncept předložit orgánům kraje ještě v roce 2009 (realizace od )

10 Organizační problémy ve školství – III. Přijímací řízení do 1. ročníků SŠ 2009/2010 A) Počty přihlášek – „Zápisové lístky“  ? Informovanost rodičů B) Informovanost samotných škol  ? Příprava šk. roku (počty uč.) C) V Praze podpůrný systém fy. SCIO „Maják“ (financoval MHMP) ? Statistické předpovědi z informací počtu aktivních škol ? Spolehlivost (nakonec prokázané chyby) D) Ekonomické dopady platné úpravy přijímacího řízení na SŠ – Prům. přírůstek nákladů 20 tis.Kč/škola * 60 škol = 1,2 mil Kč – Přírůstek nákladů v Kč nezahrnuje značné přírůstky práce na školách vyvolané platnou úpravou organizace přij. řízení

11 OŠKT KrÚ Pardubického kraje Děkuji Vám za pozornost a za podporu řešení problémů školství v zájmu občanů kraje a tím i občanů Vašich obcí! Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy 