NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji Nutnost dalšího vzdělávání pro zvýšení zaměstnanosti Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
1 Rozšíření podpory odborného vzdělávání Dalibor Štys ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
1 HK ČR, Praha SPOLUPRÁCE SE VZDĚLAVATELI Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELŮ Kurikulum S Praha.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Organizační struktura
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a 17.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Podpora odborného školství v ČR Česko-německá konference k odbornému školství 25. září 2013 Litomyšl.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Budoucnost odborného školství ??? 9.června 2011, Praha.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
1 Kvalita prověřená časem. 2 Národní soustava kvalifikací v praxi Třineckých železáren Ivo Žižka Třinec
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
Organizační struktura
Modernizace odborného vzdělávání OLOMOUC - pondělí 14. května 2018
Setkání kariérových poradců
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec

VÝVOJ VZDĚLANOSTNÍ STRUKTURY V ČR  Demografické stárnutí populace se začíná projevovat ve vzdělanostní struktuře v rámci středního vzdělávání  Vliv poklesu populační síly ročníků je nicméně napříč vzdělanostní strukturou poměrně rovnoměrný

VÝVOJ NEZAMĚSTNANOSTI ABSOLVENTŮ ŠKOL  Pracovní trh je dynamicky se vyvíjející prostředí, které se neustále přetváří, podmínky na pracovním trhu jsou silně proměnlivé  Absolventi škol jsou z hlediska uplatnitelnosti a ohrožení nezaměstnaností jednou z významných rizikových skupin na pracovním trhu

NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ ŠKOL V KRAJÍCH

NEZAMĚSTNANOST V RÁMCI KATEGORIÍ VZDĚLÁNÍ  Ve srovnání s předchozími roky došlo k poklesu v míře nezaměstnanosti absolventů napříč všemi kategoriemi vzdělání  Nejvyšší míru nezaměstnanosti vykazují absolventi nižšího středního odborného vzdělání (kat. E) a absolventi nástavbového vzdělání (kat. L/5) – v rámci těchto kategorií nicméně dochází také k nejvýraznějšímu meziročnímu poklesu

NEZAMĚSTNANOST VYUČENÝCH A MATURANTŮ

DŮLEŽITOST KOMPETENCÍ Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELŮ  Kompetence a jejich důležitost rostou z pohledu zaměstnavatelů s výší dosažené úrovně vzdělání  U vysokoškolsky vzdělaných je důležitost kompetencí nejvyšší, a to u všech položek

DEKLAROVANÁ ZKUŠENOST ZAMĚSTNAVATELŮ  Zaměstnavatelé deklarují nedostatek pracovní síly především v sekundárním sektoru  V sekundárním sektoru zaměstnavatelé také nejčastěji deklarují nedostatečně kvalitní pracovní sílu

NEDOSTATKOVÉ A PERSPEKTIVNÍ OBORY Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELŮ V SEKUNDÁRNÍM SEKTORU

2015 – ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ  Příprava mistrovské zkoušky  Podpora polytechnického vzdělávání na základních a mateřských školách  Podpora oborů podle potřeb trhu práce  Úprava financování odborného školství  Zlepšení kvality odborného školství

POSPOLU – SPOLUPRÁCE ODBORNÝCH ŠKOL A ZAMĚSTNAVATELŮ  Sdílení zkušeností a znalostí zaměstnavatelů s odbornými školami  Účast firem na odborném vzdělávání a výcviku žáků  Stáže a exkurze ve firmách - příprava žáků v reálném pracovním prostředí  Tvorba modelů spolupráce škol a zaměstnavatelů  Sladění požadavků zaměstnavatelů na kvalifikovanost absolventů škol

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A UČENÍ Dynamičnost a vývoj pracovního trhu Měnící se požadavky zaměstnavatelů na kvalifikaci pracovní síly Potřeba průběžného vzdělávání a zvyšování kvalifikace jako cesta vedoucí k uplatnění na pracovním trhu

NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK)  Registr všech úplných profesních a profesních kvalifikací na území ČR  Jedinečný, státem uznávaný systém, který umožňuje třídění, identifikaci a zařazování kvalifikací a uznávání certifikací  U každé profesní kvalifikace je stanoven kvalifikační a hodnotící standard  Jasně definovaný vztah k počátečnímu vzdělávání  Tvoří systémový rámec pro počáteční a další vzdělávání

Děkuji za pozornost Mgr. Martin Úlovec