Čeština Co je dnes? Dnes je … Kolikátého je dnes? …… Rudolf II (druhý) Habsburk, miloval umění a alchymii.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
RODINA Maminka a tatínek jsou mí rodiče.
DOMOV ADRESA oslovení jméno a příjmení ulice a číslo domu obec, město
Vy nejste děti, vy jste rošťáci.
Rod podstatných jmen.
vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Už ti to řekli? Have you been told already?. Kdo ti to řekl? Who told you?
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Rodina TÉMA: Příbuzenské.
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Vědět vs. znát Fill in the blanks with the appropriate forms of vědět (to know a fact) or znát (to be familiar with), depending on the context. Vzor: Sestra.
MY FAMILY (slovní zásoba) THIS x THAT, ZÁJMENA
Jak se děti učí 4 ČAS Podzim 2011.
Jak se mu říká? What is he called?.
Slyšel mě někdo že bych něco řekl? did anyone hear me say anything?
Co tohle znamená? What does this mean?. Všichni ví kdo jsem. Everyone knows who I am.
 pondělí (n.)  úterý (n.)  středa (f.)  čtvrtek (m.)  pátek (m.)  sobota (f.)  neděle (f.)
Nemuseli tam jít they didn't have to go there. myslím, že bychom jim to neměli říkat I don't think we should tell them.
Nemusela se vrátit brzo she didn't have to be back early.
Všude kam se podívám vidím ryby. Everywhere I look, I see fish.
Už sněží několik hodin. It's been snowing for hours.
Název Vztahy v rodině   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Kolik je hodin? What time is it?. Jak se tam dostanu? How do I get there?
Prvouka 3.ročník ZŠ „DOMOV-RODINA-TRADICE -VÁNOCE“
ANOTACE CZ. 1.07/1.5.00/ Já a moje rodina VY_52_INOVACE_87_96
Nezapomeň co musíš udělat don't forget what you have to do.
Křížovka – příbuzenské vztahy
Mezilidské vztahy 3. ročník
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Když jsem byl malý, říkali mi naši, choď na Lukášku a jez chytrou kaši, můžeš tak po celý den bavit se jen. Koukat na tabuli, sedět na židli, o přestávce.
Moje Rodina Lucka.
Tázací zájmena (6.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Revision test Relative clauses.
FAMILY #1 Who is this / that? Who is it? Angličtina 7. ročník
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Čeština Co je dnes? Dnes je úterý. Zítra bude středa. tomorrow Karel Jaromír Erben, čeříý básník (poeta), folklorista, autor Kytice (Bouque of flowers,
RODINNÉ VZTAHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_01_RODINNÉ VZTAHY Téma: OBČANSKÁ.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Angličtina pro 2. stupeň Č. DUMu: VY_22_INOVACE_07_SLOVESO CAN.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_11 _Moje rodina TÉMA:
Co je to domov? DOMOV Domov je máma, táta a sourozenci … Domov je můj pokoj, hračky, knížky … Domov je náš dům, byt, obývák, kuchyň, ložnice,
Čeština Co je dnes? Dnes je … Včera byla Zítra bude ….. Karlštejn Who built this summer cottage?
Čeština Co je dnes? Dnes je …. Kolikátého je dnes? Dnes je …... Dům u kamenného zvonu na Staroměstském náměstí. House at the stone bell předtím………………..
FAMILY = RODINA. pes kočka sestra bratr maminka dcera tatínek syn.
„A teď mi děti řekněte, čím jsou vaši tatínkové a kde pracují. Tak třeba ty Pepíčku.“ „Prosím, můj tatínek je úředník a pracuje jako prostitut.“ „Prosím.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková Because it was fun! Why did he sleep in the tent?
Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily.
VY_32_INOVACE_436 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Co je dnes? Kolikátého je dnes?
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Patrik dupák ,hodný ,šikovný, někdy je urážlivý, ale spolehlivý.
Mgr. Romana Vítková ZŠ a MŠ Nedašov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Rodina, příbuzenství.
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření listopad 2011
Čeština: 11. lekce Czech language: 11th lesson
Černá madona U kubistického domu
RODINA Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
INVITATION Pozvání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuszková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_32_INOVACE_07_ Rodina Téma: Rodina
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Translation 03/02 Žiješ se svou rodinou? Do you live with your family?
Transkript prezentace:

Čeština Co je dnes? Dnes je … Kolikátého je dnes? …… Rudolf II (druhý) Habsburk, miloval umění a alchymii.

Dnešní jazykolam today`s Tvrdíš, že sis přiskřípl prsty You claim that you squashed (si for you = your) fingers mezi dvířka skříně. between doors of cabinet Jak se řekne česky “ouch”? Jau!

Diskutujeme.. A. Vůbec nemám rád/a ….. Nesnáším ….. I can’t stand B. Opravdu? To mě překvapuje me (it) surprises. Já mám strašně rád/a …. zelenina – vegetable ovoce – fruit moučníky (sg. moučník) – cakes etc. maso – meat mléko - milk ryby (sg. ryba) fish

Hraješ někdy tenis? Reagujte: React Každý den (every day) Často (often) Někdy Málokdy (rarely) Nikdy nehraju, nikdy se nedívám… ! Zeptejte se souseda: Ask your neighbor Hraješ šachy? Hraješ karty? Díváš se na filmy? Chodíš do hospody? Večeříš v restauraci? Píšeš y? Píšeš esemesky? Díváš se na facebook?

Pozvání invitation and reaction matching Pozvání a.Pojďme spolu do hospody! b. Pojďme spolu na americký fotbal! c.Pojďme spolu do bazénu. (bazén – pool) d.Pojďme spolu do restaurace! e.Pojďme spolu do krysárny (Ratty)! Reakce 1.Díky, ale já nejsem sportovní typ. Americký fotbal nemám moc ráda. 2.Díky, ale já teď bohužel nemám peníze! 3.Díky za pozvání, ale nesnáším krysárnu, tam jsou krysy. Tam nechci jít. I don`t want to go 4.Díky, rád/ráda! Rád/a plavu! 5.Díky, ale mně ještě není dvacet jedna. Nesmím pít alkohol.

Koníčky - hobbies Everyone will be impersonating someone from below. Guess who’s who. React: Á, nejste náhodou Neil? (use the strange vykání mode) by chance Neil je univerzitní profesor bohemistiky v Anglii. Je trochu psychicky nemocný. Irena je učitelka. Je amatérská ale dobrá zpěvačka. (singer) Evička je dítě. Magda je vzdělaná a inteligentní chemička (educated). Paní Houbová je umělkyně. (male- umělec artist, female – umělkyně) Petra je praktický člověk. Je milionářka.

Chci vědět, jaký je tvůj tatínek. I want to know A. Prosím tě, chci vědět… jaký je tvůj tatínek. jaká je tvoje maminka jaký je tvůj (starší/mladší) bratr jaká je tvoje (starší/mladší) sestra jaké je tvoje auto jaké je tvoje dítě B. Neznáš mého tatínka? Můj tatínek je ……. Neznáš mou maminku? Moje maminka je… Neznáš moje dítě? (neuter) Moje dítě je ….. vysoký tall malý silnější (full-sized) štíhlý (slender) hodný (nice) zlý chytrý hloupý pracovitý líný zajímavý nudný

To want chtít chci chceme chceš chce chcete chtějí irregular já ty On, ona, ono My Vy Oni, ony, ona

Muži a ženy toalety/záchody pánipaní

Muži a ženy, příbuzní (relatives) make pairs Muž, kluk manžel tatínek, táta otec dědeček strýc příbuzný syn bratr Žena, holka maminka, máma, mamka sestra babička příbuzná teta matka dcera manželka Boyfriend – přítel girlfriend - přítelkyně

Chodím na procházku. I go regularly on a walk Mini-dialog Chodíš na koncert? Ano, ale jenom v sobotu. Chodit na pivo Chodit na film Chodit na univerzitu Chodit do hospody Běhat Cvičit Zvedat činky Ano ….. každý den jednou za týden Once per week dvakrát za týden Twice třikŕat za týden Three times v pondělí, ve středu a v pátek.

Zkombinujeme lidi individua manžel a manželka otec a matka, tatínek a maminka, táta a máma dědeček a babička pradědeček a prababička rodiče, prarodiče, teta a strýc, syn a dcera, sestra a bratr, vnučka a vnuk…. Dítě, dítě, dítě a dítě… dvojice, pár, kolektiv rodiče manželé příbuzní praprarodiče děti prarodiče

Dialog 1 Petr: Co jinak ráda děláš? otherwise Magda: Ráda chodím na procházky. A běhám. P: To jsi teda sportovkyně! then/therefore M: Ale ne! Bratr je sportovec. Hraje fotbal, volejbal a hokej. Znáš Igora? Do you know P: Ne, neznám. A máš taky sestru? M. Ne, nemám. Proč se ptáš? Why do you ask P: Protože to chci vědět! Because

Dialog 2 M: A ty máš bratra? P: Ano, mám. Ale je hloupý. A nedělá žádný sport. M: Co dělá tvůj táta? P: Je lékař. MD A: Máma? P: Máma je učitelka.

Slovní zásoba Ráda chodím na procházky a běhám. Sportovec – sportovkyně Znáš Igora? Máš sestru/bratra? Proč  Protože Chci to vědět. hloupý  chytrý Co dělá tvůj táta? Je lékař.