Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čeština Co je dnes? Dnes je … Včera byla Zítra bude ….. Karlštejn Who built this summer cottage?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čeština Co je dnes? Dnes je … Včera byla Zítra bude ….. Karlštejn Who built this summer cottage?"— Transkript prezentace:

1 Čeština Co je dnes? Dnes je … Včera byla Zítra bude ….. Karlštejn Who built this summer cottage?

2 Like 1.Monika říká: Mám …….. tenis. 2.Honza (Jan) říká : Mám …… hokej. 3.Monika má …………. sport. 4.Honza má …………… hudbu. 5.Každé dítě má …….. čokoládu a zmrzlinu. a.rád b.ráda c.rádo d.rádi e.rády f.ráda (pl)

3 WE 1.Líza a Mirka říkají: Máme …………. palačinky (crepe) 2.Jonatán a Vít říkají: Máme ……….. bramboráky (potato pancakes, latke) a.rád b.ráda c.rádo d.rádi e.rády f.ráda (pl)

4 YOU sg. Vy (vykání) YOU pl. vy 1.Pane profesore, máte ……… maso? 2.Paní profesorko, máte …. zeleninu? (vegetable) 3.Sáro a Anastázie, máte …. cibulkovou polévku? (onion soup) 4.Adame, Lízo a Mirko, máte …. Česnekovou polévku?(garlic soup) a.rád b.ráda c.rádo d.rádi e.rády f.ráda (pl)

5 THEY 1.Pes Jonatán a Anička mají ………….. koláč. 2.Anička a Evička mají ………. ovocný knedlík. (fruit dumpling) 3.Děvčata mají ráda ….. štrůdl. (děvče sg. neuter noun, děvčata pl. neuter) a.rád b.ráda c.rádo d.rádi e.rády f.ráda (pl)

6 Velmi důležitý výraz. Important expression Recall, prosím tě (lit. I implore you). This is the accusative case of the pronoun ty! Jak se řekne česky: I love you. Mám … rád/ráda. ty ti tě

7 Evička má kašel. Má taky teplotu. Má rýmu. Má vyrážku. Dnes Evička je nemocná. Sick. Evička není – fit. – zdravá. – v pořádku. Je ……. nemocná. Ne + moc (power)

8 Koníček – hobby Koníčky - hobbies 1. Máš nějaký koníček? some sort of How about you? 2. A jaký máš koníček ty? Slovní zásoba: – Hraju fotbal, košíkovou (basket), tenis, karty, šachy (chess) – Hraju na kytaru (playing a musical instrument takes na + acc) – Hraju počítačové hry. (computer games) – Maluju obrázky (I paint pictures) – Kreslím komiksy (I draw) – Skládám hudbu (I compose music) – Zpívám v kapele/zpěvném sboru (I sing in a band/chorus) – Hraju v divadle. (theater) – Boxuju. – Cvičím bojové umění Taiči. 3. Think of positive reations: Jsi ale sportovní! Jsi ale atletický/á! Jsi ale umělecký/á! Artistic Jsi ale hudební. Musical! Jsi ale intelektuál!

9 Musím se učit…. (I must …..)  Nemusím se učit Co zítra musíte dělat? Musím …… Co zítra nemusíte dělat? Zítra nemusím.. brzy vstávat get up early učit se 24 hodin (hours) pracovat (work) být v knihovně celý den. (v knihovně – in the library, celý den, whole day) psát domácí úkoly psát powerpointy nakupovat (shop) zavolat mamince a tatínkovi (zavolat – call) poslat esemesky kamarádům (poslat – send, kamarádům to friends) cvičit (exercise) sportovat jít na party Notice musím + the infinitive form

10 Co děláme každý den? Ráno Dopoledne later morning V poledne at noon Odpoledne afternoon V podvečer early eve Večer V noci late night O půlnoci at midnight Use these verbs, but use tykání for asking questions to your classmates. Příklad: Snídáš, Evo? Ne, nesnídám. Snídáte? (snídat- breakfast) Chodíte na přednášku? (lecture) Chodíte na hodinu češtiny? (lesson of Cz lang) Obědváte v menze? (menza – student cafeteria) Sportujete? Plavete? (swim) Čtete si? Píšete eseje nebo projekty? Píšete román? Chodíte do hospody? (go regularly to a tavern/bar) Píšete rešeršní práci? (research work) Diskutujete politiku? literaturu? Historii? Lingvistiku? Svačíte? (snack) Učíte se v knihovně? (study in the library)

11 Dialog o Igorovi Pan Beneš: Igor je nemocný? Evička: Není. Je jenom trochu líný, víte? B: Má rád nějaký sport? some sort of E: Ano, hraje fotbal. Někdy i volejbal sometimes even/also Ale jen když musí (hrát). only when he must B: A jaký sport máš ráda ty? E: Já hraju tenis a hokej. A co vy? Co vy hrajete, pane Beneši? B: Ale já jsem starý člověk. Hraju jenom karty a tak. person and so on

12 Dialog Pan Beneš: Dívám se někdy na televizi a poslouchám rádio. Když mám čas! Evička: Ale pane Beneši, čas máte celý den! Jste přece důchodce, ne? pensista (retiree) B: Ano, ale musím hodně dělat doma a na zahradě. a lot do in garden E: A každý den chodíte do hospody, že ano!

13 Slovní zásoba Dívám se někdy na televizi když mám čas. Mám čas  Nemám čas. celý den Důchodce/důchodkyně Musím hodně dělat/pracovat doma a na zahradě. Každý den chodím do hospody.

14 První kreativní inscenace HANDOUT Try all that you know so far. When you need words, ask paní profesorka Prosím vás, jak se řekne česky X?


Stáhnout ppt "Čeština Co je dnes? Dnes je … Včera byla Zítra bude ….. Karlštejn Who built this summer cottage?"

Podobné prezentace


Reklamy Google