Ghana – Anglie – Čechy projektový den, 29. 1. 2015, skupina Afrika Anna Koupalová ZŠ Dr. Peška, VI.B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ANGLIE U ZNÁMÝCH Veronika Staňková studentka sekundy.
Advertisements

Fotbal Kopaná Fočus.
Problém hladu a podvýživy
Island.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Prvouka – 2.ročník ZŠ „ČR a hlavní město Praha“
AUSTRÁLIE Hospodářství
Jihoamerické regiony Brazílie a její sousedé
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VENEZUELA.
FINSKO.
KEŇA Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a EU.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
AUSTRÁLIE.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
KEŇA – kam turisté nechodí
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Tropická Afrika Neklidná a chudá.
Nigérie je krásná a velká zem. Nigérie leží v západní Africe.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Ghana ZŠ a MŠ Křesetice Únor 2012
Švýcarsko Tomáš Černík.
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Austrálie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Jihoafrická republika
Evropa: Hospodářství a průmysl
Viet Nam.
Vsetín Vsetín je město, ve kterém žiji. Na Vsetínu se mi líbí, že je to malé město a všichni se tu v podstatě skoro známe. Město je obehnané lesy a kopcovitými.
Vzdělávací oblast/obor
Nejprestižnější soutěž Liga Mistrů Hrají ji jen nejlepší týmy z celé Evropy.
Jižní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Jižní Afrika.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Češi na černomořském pobřeží Krasnodarský kraj: česká národnost – oficiálně (podle sčítání lidu 2002) 732 obyvatel Neoficiální počty: různé údaje – od.
SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.
Melien Tehi Ghana Čaj v Anglii Tereza Vodičková 6. B.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
Západní Evropa – Velká Británie, Irsko VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS_západní Evropa – Velká Británie, Irsko Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov,
Západní Afrika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Hlavní město – Lisabon Počet obyvatel (80. na světě) Jazyk – portugalština Náboženství - katolické 93 % - protestantské 3 % Rozloha - 92.
KANADA (DRUHÁ NEJVĚTŠÍ ZEMĚ NA SVĚTĚ) Asi před lety osídlují první lidé Kanadu.
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
J IŽNÍ A FRIKA Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638,
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Regiony Afriky III. Západní a střední Afrika Černá Afrika.
Hlavní město je Paříž Prezidentem Francie je François Hollande.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Republika Fidžijské ostrovy (Fidži)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Mongolsko - Ulánbátar Projektový den Skupina Mongolsko
VY_32_INOVACE_Fi_I_10 Název Brazílie
Západní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_TROPICKÁ AFRIKA
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
A Z KVÍZ Svět na prahu novověku. A Z KVÍZ Svět na prahu novověku.
Evropa 2 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
REGIONY AFRIKY.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Gary.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
BRAZÍLIE Obr. 1. BRAZÍLIE Obr. 2 Obr. 3 Hlavní město: Brasilia Hlavní město: Brasilia Největší a nejlidnatější stát Jížní Ameriky Největší a nejlidnatější.
Transkript prezentace:

Ghana – Anglie – Čechy projektový den, , skupina Afrika Anna Koupalová ZŠ Dr. Peška, VI.B

Meliane Tehi Při školním projektovém dnu jsem byla ve skupině Afrika. O Africe a Anglii nám vyprávěla Meliane Tehi z Ghany.

Meliane Tehi z Ghany v Evropě Meliane se narodila v Ghaně. Jako dospělá odcestovala do Evropy, kde pracovala jako letuška. Pět let žila v Anglii. Do Čech se přivdala - se svým manželem se setkala v letadle. V Čechách žije již osm let. V Pardubicích má svou jazykovou školu.

GHANA stát v západní Africe - leží na západě Afriky - žije zde asi 21 milionů obyvatel - těží se zde zlato, stříbro a diamanty - Ghana je jedním z největších producentů kakaa (čokolády) - v Ghaně umí každý aspoň dva jazyky, - úředním jazykem je angličtina

Ghana – prezident, nebo král? - hlavním městem je Accra - Ghana je parlamentní demokracií – v čele státu stojí prezident a parlament, ale Ghana má i svého krále, podobně jako v Anglii - král se jmenuje Otumfu Osei Tutu 2. - stávajícím prezidentem je John Dramani Mahama - když se prezident setká s králem, musí se mu uklonit

Ghana – tradiční jídla kenkey knedlíky z kukuřičné mouky jolof rýže fufu – omáčka se skopovým masem

Ghana – země fotbalistů - lidé v Ghaně jsou velicí milovníci sportu - nejoblíbenějším sportem je jednoznačně fotbal - Ghanský národní fotbalový tým – Černé hvězdy - když děti nemají fotbalový míč, samy si ho vyrobí

Školy v Ghaně - děti mají téměř stejné podmínky pro učení jako my - děti musí nosit školní uniformy, aby si byly rovny

Proč jet do Ghany? - Ghana je jednou z nejbezpečnějších zemí na západě Afriky, je zemí otevřenou turistům - Ghana je především zemí savan - na jihu a západě země jsou husté pralesy - pro turisty jsou nad lesy lávky ve výšce 50m - na pobřežích jsou rozsáhlé pláže - země má bohatou historii

Pití anglického čaje - Melien nám vyprávěla i o svém pobytu v Anglii – nejvíce se jí do paměti vepsal obřad pití čaje „po anglicku“ - Melien nám říkala že v Anglii pijí čaj při každé příležitosti - pití čaje má však v Anglii svá přesná pravidla - ten, kdo nedodržuje „čajová“ pravidla, je pro Angličany „Křovákem“ Neznám pravidla, žiju na stromě, jsem necivilizovanec ! POMÓÓÓC ! ! !

Správné pití čaje po anglicku 1) čaj se musí louhovat 3-5 min 2) když čaj naléváme, musíme konvici držet za ucho a pod zobáčkem 3) po té, co čaj nalejeme, předáme konvici uchem k druhé osobě 4) potom můžeme podle chuti do čaje přidat cukr a mléko 5) musíme míchat od okraje k okraji, necinkat 6) hrníček zvedáme podle toho, jak vysoko nad stolem sedíme - pokud sedíme nízko, zvedneme pouze hrníček - pokud sedíme vysoko, zvedneme hrníček i s podšálkem 7) nesmíme mít ruce na stole, oblizovat lžičku, míchat po obvodu hrníčku, cinkat lžičkou do hrníčku, a tak dále a tak dále Už vím jak nato ! Už mohu pít čaj s princem Williamem ! HURÁÁÁ ! ! !